自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

weareno1 發表於 12-11-15 03:12
我先生原本是某私人幼稚園機構的外藉校長,那家學校有幾所分校,每所分校的外牆都是紫紅,鮮黃等等誇張顏色 ...
so sorry to hear such terrible thing happened to you...be strong and i will pray for you...

別墅

好難過

努力!加油

水晶宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

過份

樓主要加油呀
感激遇上你~

伯爵府

畀面勳章

回覆:私人幼稚園用去世校長照片做宣傳,把我推向更深的陰霾

Rip

Be crazy. Be stupid. Be weird. Be whatever. Because life is too short to be anything but happy.

侯爵府

引用:曾經有其他很有名氣的機構刮角他都放棄了。

原帖由 weareno1 於 12-11-15 發表

我先生原本是某私人幼稚園機構的外藉校長,那家學校有幾所 ...
你EK那邊講過的嗎?

複式洋房

sweetieyuki 發表於 13-5-14 02:49
你EK那邊講過的嗎?
我以前無在K 講過,只係琴日係EK 其中一個post 提過我上年11月出過e 個post

侯爵府

畀面勳章

呢間學校根本就係賺錢為目的!!
Nice to meet you!

複式洋房

係apple daily 見到 simb 件事, apple 影埋學校門口張相, 竟然見到學校仲用緊我老公d 相!!!
有無攪錯!

http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/news/20130513/51405778

水晶宮

回覆:私人幼稚園用去世校長照片做宣傳,把我推向更深的陰霾

侯爵府

畀面勳章

回覆 weareno1 的帖子

咁睇, 呢間學校真的行政管理混亂!!
而且佢有無權未經當事人的家人同意已使用當事人的畫像??
Nice to meet you!

子爵府

weareno1 發表於 13-5-14 10:10
係apple daily 見到 simb 件事, apple 影埋學校門口張相, 竟然見到學校仲用緊我老公d 相!!!
有無攪錯!

I read your post last year, and this school is still using photos of your husband? That's ridiculous!

珍珠宮

好媽媽勳章

這間學校好過份

複式洋房

momobibi 發表於 13-5-14 10:18
I read your post last year, and this school is still using photos of your husband? That's ridiculo ...
Yes, still using my husband's pictures! The school's behaviour is so uneducated. This school is so absurd! Someone who has uneducated behaviour tries to educate young kids? What a joke!

複式洋房

學校的行政人員是否真空?再沒有其他外籍校長的照片?

複式洋房

上次學校講解的時,話係女外藉校長,係咪我手上的校刊個位?我覺得有D圖片可能學校唔會成日轉,俾D時間學校重整,過左今年,睇下仲有冇用你先生的照片宣傳,有的話就係佢地問題,而且如果一個人過左身就一點痕跡都冇,好似感覺更加無情wo,我見佢地d杵刊差唔多都是外藉對小朋友,你係咪講個d?

大宅

請你不要執著, 因為, 只會令自己更唔開心, 你失去至愛係令你好傷心, 不如你FOCUS ON 自己身上, 鍚自己多一點, 不要理會其他事, 想東西亦要正面一點, 其實如其他人所講, 如果唔係你先生掂, 都唔會登上廣告上. 你見到佢個樣會好難過, 因仍未接受到他的離開, 但係你見到佢張相, 你可以話比自己知, 你好愛佢, 佢都係, 佢唔會要你一世唔開心生活下去, 我相信, 燈箱上的廣告係你先生開心的樣子吧. 你見到他開心的樣子, 佢都想你像佢一樣活得開心. 可能都係上天要提醒你要開心活下去的一個提示呢? 你可能經過第一次會唔開心, 等你清靜一吓, 冷靜一吓自己先, 先再想想你對此事看法. 可能下次, 你見到佢的廣告, 你可以以微笑, 去欣賞他自己所建立的好校長形象呢? 你要勇敢的, 好好的生活下去. 加油!!!

複式洋房

baby023 發表於 13-5-14 12:58
上次學校講解的時,話係女外藉校長,係咪我手上的校刊個位?我覺得有D圖片可能學校唔會成日轉,俾D時間學校重整 ...
我之前唔係講緊校刊,間學校10月尾11月頭係沙田mtr 內有個大形燈箱廣告 (註: 我先生於2012年4月過生的)而該校9龍分校有個外牆廣告,至今仍用我先生相片作學校宣傳

我唔係針著有無痕跡,大前題係,點解仍然用一位過世員工舊照片及個人資料做廣告 及marketing?因為當時人已離世所以無人可以告學校??
作為員工家人,知悉事情後向校方反映,但校方處理手法低劣
至今我先生已離開了 13個月,校方還有什麼借口需要用我先生任何相片及個人資料??

複式洋房

weareno1 發表於 13-5-14 13:24
我之前唔係講緊校刊,間學校10月尾11月頭係沙田mtr 內有個大形燈箱廣告 (註: 我先生於2012年4月過生的)而該 ...
可能我多事, 想問下有冇人知香港有冇肖像權? 有的話應該可以申請禁制; 就算無, 都可以搵律書問下, 佢地係無得你同意下咁做可以點.

希望妳能收拾心情, 重新出發.

複式洋房

taktakchichi 發表於 13-5-14 15:03
可能我多事, 想問下有冇人知香港有冇肖像權? 有的話應該可以申請禁制; 就算無, 都可以搵律書問下, 佢地係無 ...

多謝你既意見

其實我上年去信學校時只係想私底下交涉同埋解決件事,大前提唔係話我告你你告我,律師團體唔係學校獨有既,如果要咁做我一開始就係出律師信

我先生出事到而家已經13個月,學校都仍然坐視不理

一個辦學團體居然咁荒誕草率,我都會好好考慮一下你既建議

thank you very much for your thoughts.

伯爵府

2018復活節勳章 熱血金章 好媽媽勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章

weareno1 發表於 13-5-14 15:32
多謝你既意見其實我上年去信學校時只係想私底下交涉同埋解決件事,大前提唔係話我告你你告我,律師團體唔係學 ...
I read your post long before. Really sad to know that the "school" has done nothing at all.

Just wish you all the best and take care.
「政治乃眾人之事」-- 國父孫中山先生

首頁

尾頁

跳至