自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

BK Milk勳章

云云 發表於 24-5-2 11:38
仔就入紙先,我識人單生入紙,到結婚再改双人,生左又加多個。 小朋友幼稚園未畢業已有公屋了
...

依家唔同,
以前係拎左排隊號碼就可以搵番人工高既工做住先,唔需要入息審查,
直至到就嚟拎屋見主任先需要審查,
所以可以排隊期間搵份高人工去生活,
依家你一超過就已經取消資格
單人申請好似萬$3左右㗎咋
唔會再可能到你結婚又再改家庭申請,
得13000蚊人工自己都照顧唔到自己,仲點儲錢結婚

水晶宮

BK Milk勳章

littlecar 發表於 24-5-2 12:20
好多時父母鼓勵仔女抽公屋,唔係睇唔起仔女或者想佢地唔上進,
而係對將來信心唔大,自己又無能力幫,抽咗 ...

依家冇用㗎喇
求求其其一份工啊,都過13000
你一超過入職就取消資格㗎喇
同以前唔同
唔通10幾年都搵萬$3咩?

水晶宮

BK Milk勳章

noodle_noodle 發表於 24-5-2 13:39
睇佢本身讀唔讀到書,讀唔到咪又係打藍領工

藍領人工係低?
係辛苦啲姐,
我識既包括我屋企人 ,
個個人工唔少,
有部分自己開公司架,
唔好睇少小朋友,
行行出狀元

水晶宮

Astra00 發表於 24-5-4 14:35
係樓價貴。買樓係任何時間都不是平價。要比首期,要供樓就要儲。

而家都有一成首期供樓按揭計劃。銀行肯 ...

岩呀 任何時期買樓上車都唔會係一件容易既事。另外,昨晚聽c6講,佢個堂細佬原來都上左車舊年,大西北居屋,360呎,3球中。本身係公屋家庭,依家買左已補地價3x年居屋,好叻仔,30歲左右,依家自己住。

水晶宮

Kittymummy 發表於 24-5-4 15:38
岩呀 任何時期買樓上車都唔會係一件容易既事。另外,昨晚聽c6講,佢個堂細佬原來都上左車舊年,大 ...

居屋自住沒問題,係轉按或賣難少少。

你老公堂弟都好啦。買間屋上車。三十歲,好快供完,隨時又可開二都未定。

水晶宮

Astra00 發表於 24-5-4 16:13
居屋自住沒問題,係轉按或賣難少少。

你老公堂弟都好啦。買間屋上車。三十歲,好快供完,隨時又可開二都 ...

佢係自由市場買,所以玩法同私樓一樣。咁後生上車,扣除首期後只係借兩球幾,根本冇野可以輸。

水晶宮

Kittymummy 發表於 24-5-4 16:19
佢係自由市場買,所以玩法同私樓一樣。咁後生上車,扣除首期後只係借兩球幾,根本冇野可以輸。
...

二百多萬,有心還,二公婆十多年都還完。一儲到錢就直接還本金,部分還款。供得快好多。

水晶宮

Astra00 發表於 24-5-4 16:21
二百多萬,有心還,二公婆十多年都還完。一儲到錢就直接還本金,部分還款。供得快好多。
...

未結婚的,藍領黎,一個人供都只係1皮鬆,租樓平極都要1皮啦,所以供唔會有難度。

水晶宮

Kittymummy 發表於 24-5-4 16:23
未結婚的,藍領黎,一個人供都只係1皮鬆,租樓平極都要1皮啦,所以供唔會有難度。
...

咁緊係供好過租啦。交租真係消費,不會儲到比自己。

水晶宮

Astra00 發表於 24-5-4 16:27
咁緊係供好過租啦。交租真係消費,不會儲到比自己。

後生仔女呢d年紀先係搵錢黃金時期。一到40中開始,隨著年紀搵錢能力同樣會開始下降。所以我覺得佢真心叻。

子爵府

Astra00 發表於 24-5-4 16:21
...
我反而覺得用存款買多間來收租仲好,吾好咁早還款住,自住個間長命功夫長命還反正吾會出租,無需要咁心急。
特別系最近便左咁多,又無左d辣招,系時候可以入手多一間。

水晶宮

mimi199188 發表於 24-5-4 16:38
我反而覺得用存款買多間來收租仲好,吾好咁早還款住,自住個間長命功夫長命還反正吾會出租,無需要咁心急。 ...

要入息夠計壓測。如果入息普通,即使想開二收租,第二間最好都係細價平野。我傾向係不好有太多按揭數量。舉例,第一間樓很便宜時買下,可能十年已經供完晒;到第二間,就可以做按揭,第一間出租,產生純現金流幫手供第二間了。當然,如果換樓就另計了。

水晶宮

Kittymummy 發表於 24-5-4 16:37
後生仔女呢d年紀先係搵錢黃金時期。一到40中開始,隨著年紀搵錢能力同樣會開始下降。所以我覺得佢真心叻。 ...

極同意。

珍珠宮

asdqwe 發表於 24-5-2 10:46
唔申請咪又係俾大陸人搶晒

佢地大陸幾層樓添

咁你同大陸人冇乜分別喎
人人都想仔女向上爬,有更高嘅目標。你就咁冇大志,隨時令阿仔窮一世。

水晶宮

Astra00 發表於 24-5-4 16:42
極同意。

除左搵錢有黃金時期,按揭都一樣有。45歲係一個底線如果要借夠30年。供款年期同樣隨著年紀去遞減。所以聽到人話18去排公屋,真係成件事真係好反智,用一個搵錢易借錢既黃金時期,用10幾20年時間去等一間unknown 而又遠又細可能仲要派好舊既公屋。

珍珠宮

Kittymummy 發表於 24-5-4 15:38
岩呀 任何時期買樓上車都唔會係一件容易既事。另外,昨晚聽c6講,佢個堂細佬原來都上左車舊年,大 ...

大西北3x 年360尺居屋要咁貴 請問買咗邊區?呢個價錢,好多選擇喎。

Btw,佢唔係用綠表申請嗎,請問點解要買已補地價居屋?

水晶宮

MissMaMa 發表於 24-5-4 16:51
大西北3x 年360尺居屋要咁貴 請問買咗邊區?呢個價錢,好多選擇喎。

Btw,佢唔係用綠表申請嗎 ...

我地估係近3球中,因為舊年有段時期係抽升返1成。但係佢個屋苑location係正果區中心點,多成交亦多人租。佢係綠表分支,父母仍住對面公屋,所以拆左個仔名出黎,買對面已補地價既居屋。

水晶宮

MissMaMa 發表於 24-5-4 16:51

Btw,佢唔係用綠表申請嗎 ...

講左喺自由市場買,即係間居屋一早補左地價!
呢個價錢大把私樓揀,但同區居屋尺價一般比同區私樓低,唔同人總有唔同選擇嘅!

珍珠宮

cyyiu 發表於 24-5-4 16:59
講左喺自由市場買,即係間居屋一早補左地價!
呢個價錢大把私樓揀,但同區居屋尺價一般比同區私樓低,唔同 ...

你覺得呢個價錢買大西北已補地價居屋係好平?計返成一萬蚊一尺,仲要3x 年樓。

而家嘉湖山莊先$7000幾蚊尺咋~

珍珠宮

Kittymummy 發表於 24-5-4 16:55
我地估係近3球中,因為舊年有段時期係抽升返1成。但係佢個屋苑location係正果區中心點,多成交亦多人租。 ...

大西北唔知係咪講天水圍,如果係,就真係太貴喇。

天水圍只得屏欣苑最好

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊