婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

原文章由 emma_lws 於 08-11-18 01:03 發表
我睇過一本書..希望可以同咁多位DAddy mami分享下
話說作者有一次坐車..見到有個bb個頭撞左落玻璃窗度
當時佢mami第一時間唔係好似咁多位老人家同其他父母咁
教bb打打"但同好多人一樣都會問bb有冇事..
不過之後係同b ...

又好似有d道理喎, 等我都試吓先, Thank you.

子爵府

我99都係咁架, 呀B撞到隻枱腳99就話 "佢曳曳呀, 打打"...etc. 又成日同呀B講埋d "打死"之類嘅野, 語氣又粗魯到死.
同C6反映左我嘅不滿都冇用, 佢話99幾廿年都係咁喎.
咁我可以點?

別墅

其實我明佢地既心態~~
當BB整親或仆親, 一定喊到收唔到聲,
佢地唯有做D野出黎引開佢地注意, 等佢地唔好再喊! 呢個辦法真係WORK架, BB一定好快收聲, 久而久之, BB每次整親, 都會自己去打個櫃呀打地下咁, 呢D叫發洩!

大宅

原文章由 emma_lws 於 08-11-18 01:03 發表
我睇過一本書..希望可以同咁多位DAddy mami分享下
話說作者有一次坐車..見到有個bb個頭撞左落玻璃窗度
當時佢mami第一時間唔係好似咁多位老人家同其他父母咁
教bb打打"但同好多人一樣都會問bb有冇事..
不過之後係同b ...

有少少疑問想同大家研究一下,,哩個方法都幾好,,不過唔知冇有其他試過俾人教壞咗開頭嘅小朋友可以用哩個方法真正糾正得到呢??又會唔會有啲小朋友只係學識咗,,例如>>同阿嫲一齊仆親撞親就可以打,,同父母一齊就忍住唔打,,正確嘅觀念學唔到反而學識咗見咩人就做咩行為又表裡不一嘅古惑心態呢??

複式洋房

我個女情況現在好嚴重. 昨日佢跌倒, 又打打. 我見到佢的眼神, 係好嬲個隻. 真係以為塊地整倒佢. 佢報復心好強. 以前無的. 我見到, 己經立即足住佢隻手, 呵呵佢. 但要佢停止呢個習慣, 我估到要一定的時間.

我同62 & 99 住的. 唔知係咪咁. 佢學佢地的野好快.

99仲教BB係公園唔讓SWING 比其他細路玩.佢話"鬼叫佢地咁遲LEI" , 教到我個女成個小霸王咁.

所以我已經決定要搬走.

大宅

我個99仲衰, 無事發生都會教我個仔打打.

好地地係度玩緊, 佢又走埋來撩人, 小朋友唔踩佢, 佢就:打打.(2隻手好大力拍手扮打人), 我個仔有時都會驚架, 無拉拉俾人鬧打打.

有時又係好地地玩緊, 99就教個仔去"打打"sofa, 好大力打sofa, 我個仔一路打一路叫:打打,打打. 不知興奮. 真係見到火都來埋, 話知你99定大帝都無面俾, 我即刻黑面, 當然唔敢話99啦, 好大聲話: 小朋友好乖架, sofa都好乖架, 打打sofa會好痛痛架, 要鍚返sofa...咁亞仔都無再去打sofa啦.

有時仔仔同堂姐玩緊, 99又教仔去"打打" "打打家姐"....(佢地一起玩緊)成家人係度都無人話唔好, 我都忍不住出聲: 唔準打家姐, 家姐好鍚朗朗架, 要同家姐姐一起玩. 跟住好嚴肅地望住佢地.

好在都係一個星期返去一次, 唔洗理佢咁多.

首頁

尾頁

跳至