婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

原文章由 麟媽媽 於 08-11-19 16:08 發表
除左樓主奶奶好之外,
樓主亦係一個懂得欣賞別人既人,
好多時都見d 新抱係度嘈,
話奶奶係無人既時候上佢屋企,
放底一d 佢唔想要既物品,
又話執亂d野,又話想攞番條匙.....
亦有見過話奶奶煲湯但又好肥又點又點....
呢d 全部 ...

Thanks, 其實我不是妳想得咁好, 間中我都對佢有兩句, 但是我會同佢溝通, 了解多左, 問題就會少.
奶奶對我好, 我好欣賞佢打理得屋企十分好, 佢係一個全能的媽媽, 佢愛我地每一個人, 對我媽媽一家都好好, 佢一心一意湊我的bb, 我好感謝佢, 相反地想, 其實佢可以做少d, 理少d, 自己去玩, 但係佢無, 係因為佢同我一樣, 在心目中一家人齊齊整整係最重要的, 屋企條匙我係好願意交到佢手上, 有奶奶到我家為我打理一下, 我覺得好幸福, 如果有一日冇左佢, 我會好遺憾!

大宅

原文章由 ac321 於 08-11-19 16:17 發表
樓主:
我好妒忌妳

多溝通可改善關係!!

珍珠宮

原文章由 littlechuhk 於 08-11-19 16:05 發表

58..不是很大丫...
我覺得妳做好本份..唔好放佢的事係心就可以
唔好俾位佢入....
妳已經做得好好...值得一讚..

要是我係妳..我會坐低問佢..同佢講清楚..問佢點解要咁對我
既然妳有咁多????係個心度..應該直接咁問清楚佢
唔好浪費時間估呢樣估個樣..反正而家關係都唔多好..勁勁地吵佢一獲...好嘅..咪多返嘢講..唔好嘅..咪以後都唔好講囉..2 choices only........

我個人比較直接...請唔好介意!...

首先多謝你讚賞 (好開心有人讚呀), c6只係話我做得唔夠好, 要我再做好d咋.

多謝你既意見, 不過要我問99係冇用架, 我同佢講野佢都唔多啋我, 唔多望我. 而且我99係好無賴架, 成日唔認數, d仔女話佢都係話"係咩, 我咁做咩? 唔記得喎." 其實佢好好記性, 5年前結婚我表姐做我大妗見過一日咁多, 早排佢地又見面, 但係99都記得佢, 仲對佢好熱情添. 而家我同男家反晒面, 唔駛見佢地.

大宅

原文章由 KiuShaBB 於 08-11-19 16:43 發表

首先多謝你讚賞 (好開心有人讚呀), c6只係話我做得唔夠好, 要我再做好d咋.

多謝你既意見, 不過要我問99係冇用架, 我同佢講野佢都唔多啋我, 唔多望我. 而且我99係好無賴架, 成日唔認數, d仔女話佢都係 ...

佢咁軟皮蛇, 好easy啦, 佢軟皮蛇, 妳又軟皮蛇啦...
佢話"係咩, 乜係咁咩?"
咁妳下次又咁囉..佢話佢個時妳又咁回應佢就可以啦..
佢係度耍妳..妳又耍下佢囉..佢講嘢要令妳唔開心, 妳就扁扁唔好唔開心....唔好放係個心度...仲要耍下佢...

侯爵府

好媽媽勳章

my experience is......
less 溝通可改善關係
more 溝通 will results in 'big' problems (to us)

for example, when I have my elder son, my 99 want to take care of my son on Mon to Fri.

However, he ask for extra 5k, and I need to take my son back home before 6:00 pm everyday, and we need to buy all the things my son.

My husband told her that it is over our ability. And it will take over 70% of his income
(P.S. My husband use all his sabing to bought a flat for her before we got marry. He also borrow xxxxxx from bank by personal loan for her flat. We give her living expenses monthly, pay for her insurance........ i.e. the total $ use on her is about 20k per month at that moment).

What my 99 said:
We should give all my husband's income to her. And use my income for our (me, my husband and kids) living expenses.........

Finally, we decided to employ a bun bun /yan yan.
She is angry about us. She tell all the relatives that we don't trust her and don't want her to take care of our kid !!!!!

P.S. We are not living together.

原文章由 littlechuhk 於 08-11-19 16:30 發表

多溝通可改善關係!!

[ 本文章最後由 ac321 於 08-11-19 17:11 編輯 ]

大宅

原文章由 ac321 於 08-11-19 17:09 發表
my experience is......
less 溝通可改善關係
more 溝通 will results in 'big' problems (to us)

for example, when I have my elder son, my 99 want to take care of my son on Mon to Fri.

However, he ask ...

um...it seems that your 99 see $$$ very big, you have to sit down and communicate with her about your family's environment, e.g. income and outcome, let she understand your difficulties.

My 99 know our difficulties as well, she knows that we have to pay for the house, insurance, our daily expenses, also for my BB, we don't have any extra money to save, besides I let she knows that my BB's injection fee are very expensive, so we don't have much money to pay for her monthly, just a little bit, I feel very sad that I cannot earn more money, but she is fine and understand...

侯爵府

好媽媽勳章

Yes, $ is everything for her!
It may due to........ she never work (earn $) after got marry with my 62. Therefore, she always think that her son's $ is hers.
For example, when we expect that his son (my husband) may got marry soon (10 years before), he ask my husband to buy a flat for her....... may be she worry that my husband will use the $ for me (get marry).......
When we told her that we can't give more $ for her, she just ask my husband to borrow $ from the bank!!!!!!!
Therefore, we won't tell her our family's environment, e.g. income and outcome........ it is because she will ask for all the $ we have. When we need to pay insurance or tax, she will suggest us to borrow personal loan ....

原文章由 littlechuhk 於 08-11-19 17:20 發表

um...it seems that your 99 see $$$ very big, you have to sit down and communicate with her about your family's environment, e.g. income and outcome, let she understand your difficulties.

My 99 know ...

侯爵府

好媽媽勳章

However, I have a 'nice' mother........ even better than your 99!
And my husband treat me nice.

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

原文章由 littlechuhk 於 08-11-19 06:40 發表

上天待我不薄, 我沒有能幹的媽媽, 但給我一個全能的奶奶, 我會愛惜她們的, 家人在我心目中永遠都是排第一位, 希望妳也是~~~~

我奶奶都係好好ga...
你所講既,佢都有齊..
佢仲對我屋企人都好好...所以我同奶奶好friendly,咩都講ga..

我媽咪都係麻麻地..不過佢都係錫我既,但係佢有d煩+蠢囉...

大宅

男爵府

原文章由 KiuShaBB 於 08-11-19 15:00 發表
你99真係好好呀.
祝福你們咁好的關係可以長久, 如果我99有10份1就好lu. 我都好想只記得佢對我的好, 可惜~~冇.

我都係咁話,我99對我不聞不問因為佢咩都同我講唔識,即係咩都唔好要佢幫囉,好彩我都搞得掂真係唔無預過佢囉!

大宅

畀面勳章

你真係好幸福呀....有個又肯付出....又同你夾的奶奶....

我都覺得樓主識得去欣賞同接納.....咁樣大家的關係先會和諧....

好彩....我個奶奶都係好好架....我地同住....我同老公返工....屋企的家務我唔洗幫手做架....每日奶奶都會煮飯煲湯...我成日要ot....奶奶就會食飯前留定飯餸比我..同埋預留第二日lunch的飯盒...我病左....又會煲粥比我食...仲刻意「戥」川貝比我飲....我覺得我奶奶真係好好架.....所以我真係好錫佢....雖然唔會口講....但係會用行動表示...

子爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

樓主,妳好幸福呀,一定要好好孝順那位老人家.
.
[img]http://www.baby-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=212624&do=album&picid=839365[/img]

大宅

你要好好珍惜啊我就冇你敢好彩

大宅

事實証明,,一段良好關係係要雙方面都願意去接受同埋付出嘅,,樓主你99係一個好人,,你自己亦都識得體諒老人家嘅心事,,所以就可以相處得好,,實在值得高興!!

大宅

冇嘅,老人家都係想d後生好, 唔通佢想害我地咩! 錢唔係佢地嘅全部, 有時間多d同佢地傾下計, 見下面同埋食下飯, 佢地已經好開心!

珍珠宮

原文章由 littlechuhk 於 08-11-20 11:10 發表
冇嘅,老人家都係想d後生好, 唔通佢想害我地咩! 錢唔係佢地嘅全部, 有時間多d同佢地傾下計, 見下面同埋食下飯, 佢地已經好開心!

其實所有野都係雙向架, 唔係我地唔想尊重99, 但都要好似你99咁真係為咗後生(包括仔同新抱)好至得. 好似我99咁, 佢淨係想佢自己個仔好, 連食飯都講明唔駛我上去同佢食, 我? 係外人(可能前世係仇人都唔定). 佢唔會特登害我, 不過會同我作對, 我地廣東人做生日會提早, 有一年, 我記得99生日, 想提早同佢食飯, 但佢唔領情, 仲話佢郷下--福建--興過後至做, 咁會添壽喎. 我知佢係講大話, 因我媽的福建朋友都話大吉利是, 死人至要過後做, 果一年佢好似冇做生日添, 第二年, 佢又提早要我地同佢食飯....

錢唔係我99的全部, 但係越多越好, 連個仔3X歲人的利是錢同俾咗我地入伙的利是都要攞返, C6收入唔穩定(貨車司機)俾少咗錢佢, 佢喺我面前問個仔係咪俾晒D錢我, 其實佢個仔成日都同我借錢俾家用佢, 而家真係好少收入同我地有對孖B至俾少D佢, 我地屋企份家用C6都要成日欠住先, 99仲以為個仔好似幾年前咁好景...

見吓面食吓飯冇問題, 都要大家開心至得, 起碼都要尊重我, 當我係人至得架, (工人都要留飯俾佢食吖), 所以你99真係好人, 好羨慕你地呀. 再俾多一個叻你地. 戥你地開心呀.

複式洋房

好幸運呀

大宅

原文章由 KiuShaBB 於 08-11-20 11:58 發表

其實所有野都係雙向架, 唔係我地唔想尊重99, 但都要好似你99咁真係為咗後生(包括仔同新抱)好至得. 好似我99咁, 佢淨係想佢自己個仔好, 連食飯都講明唔駛我上去同佢食, 我? 係外人(可能前世係仇人都唔定). 佢唔會特 ...

咁妳99又真係古怪左d嘅...福建人係咁?
我老公細老個老婆(弟婦)都係福建人..佢呀媽都係古怪架..同我99坐埋一齊dinner都唔同我99講嘢..係度同佢自己個仔(弟婦個哥哥)同埋弟婦講鄉下話, 好似搭枱食飯咁....古古怪怪...好唔專重人.過年我99話去佢度拜年都話唔洗...細佬同弟婦未結婚住埋好幾年..直到結婚佢地兩老先食過一次飯...仲要係冇話題嘅飯局..個時我同老公都在場...真係好似搭枱咁..其實佢地係要傾下結婚嘅事架嘛..我同老公都你眼望我眼........好似陪坐咁

大宅

原文章由 KiuShaBB 於 08-11-20 11:58 發表

其實所有野都係雙向架, 唔係我地唔想尊重99, 但都要好似你99咁真係為咗後生(包括仔同新抱)好至得. 好似我99咁, 佢淨係想佢自己個仔好, 連食飯都講明唔駛我上去同佢食, 我? 係外人(可能前世係仇人都唔定). 佢唔會特 ...

妳99又真係唔多識體諒人.........可憐!

首頁

尾頁

跳至