跳至

首頁

尾頁

複式洋房

catherine13 發表於 17-10-25 10:32
係咪好多默書同埋背嘅?

各位梁周媽咪,我個仔成功轉校啦,遲D報導下佢嘅學習情況。

大宅

rachelluk 發表於 18-7-5 14:28
各位梁周媽咪,我個仔成功轉校啦,遲D報導下佢嘅學習情況。

恭喜妳和小朋友

願意做一個以小孩為本的媽媽
希望孩子找到了適合的學校
適應良好

複式洋房

lulu630 發表於 18-7-5 22:09
恭喜妳和小朋友

願意做一個以小孩為本的媽媽

多謝鼓勵,轉左去青山天主教,都唔知好唔好,但肯定D對手無咁勁,而且唔駛普教中,溫中文易啲

複式洋房

rachelluk 發表於 18-7-5 23:19
多謝鼓勵,轉左去青山天主教,都唔知好唔好,但肯定D對手無咁勁,而且唔駛普教中,溫中文易啲
...

雖然前景不明朗,但阿仔好似輕鬆哂,呢幾日都主動睇書,好開心

大宅

rachelluk 發表於 18-7-5 23:20
雖然前景不明朗,但阿仔好似輕鬆哂,呢幾日都主動睇書,好開心

小朋友能夠喜歡讀書,有學習自主性,佢大個自然會識得自己發力

小時候怕了讀書,就算小學考全級頭10名,去到中學係有機會無以為繼。

我見過呢d 年青人太多。

祝福你孩子

複式洋房

lulu630 發表於 18-7-6 07:15
小朋友能夠喜歡讀書,有學習自主性,佢大個自然會識得自己發力

小時候怕了讀書,就算小學考全級頭10名, ...

即係即使考倒頭十名,上到中學都可能跟唔上???

大宅

rachelluk 發表於 18-7-6 14:42

即係即使考倒頭十名,上到中學都可能跟唔上???

絕對會有可能

如果小朋友own 唔到讀書這件事,沒有自主性,整個過程只係大人迫出來,一到青少年期就會反彈。
因為青少年都想反叛、自主,唔想咩都被迫。

所以只有強迫出來的教育,好有機會係失敗。

男爵府

2024年龍年勳章

回覆 lulu630 的帖子

認同👍,小朋友自己鐘意讀書,對學習有興趣真是太重要.,e+地小朋友真系辛苦,放學又要去補習班,完全冇晒童年的樂趣,冇時間玩同思考,有的家長要面又鐘意同人比較,不停甘焗小孩,見到都心痛。我主張自主學習,加小小充滿樂趣的輔導,小朋友唔算聰明,放學基本運動同玩,成績亦唔差,最主要系佢仲充滿童真,同屋企的人关系好親蜜,尼個社會要學的東西太多太多,不急于一年兩年,孩子最需要學習的是愛和善良,有責任.面對失敗和不如意可以調整正能量的心態!以上純屬個人睇法🙏

複式洋房

baby彤 發表於 18-7-7 10:52

認同👍,小朋友自己鐘意讀書,對學習有興趣真是太重要.,e+地小朋友真系辛苦 ...

好認同大家的講法,但就真知易行難,而且在band 1小學真係身不由己,記得在梁周默書一向都有溫,但一次小朋友唔舒服,溫少左(但都有溫過)得三十幾分,老師就寫在簿上:「請陪同子女溫習」我心諗,我梗係有陪佢溫習啦⋯⋯那次真的很氣餒

所以那次開始就決定要轉校,還小朋友一個快樂的童年,一個快樂的家庭

複式洋房

rachelluk 發表於 18-7-7 11:48
好認同大家的講法,但就真知易行難,而且在band 1小學真係身不由己,記得在梁周默書一向都有溫,但一次小 ...

不過最驚過到青天都係要谷…

男爵府

2024年龍年勳章

回覆 rachelluk 的帖子

加油🙏,人生唔淨係讀書叻,開心快樂的家庭環境對佢有幫助,見到好多家長幫小朋友溫書溫到自己同小朋友都好嬲,令小朋友冇左自信💪

大宅

bobo_2014 發表於 17-10-17 00:30
咪就係為左入保中, 呢間升band 1保中嘅人數係最多,好多人只睇升中而冇考慮間學校係咪適合小朋友
...

你講得好啱,好多家長真係睇聯系中學,所以無理間學校係咪適合自己小朋友。

大宅

回覆樓主

我最後選擇左天水圍直資,原因都係我小朋友唔係太鍾意讀書暫時,勝在吸收能力快,如果入到梁周順琴,死背爛背,為咗一間保良局中學入場券,我覺得唔太值得!因為我身邊好多朋友,收入最高嘅,全部都係band 5出嚟,唔係話讀書叻收入唔好,係現今嘅社會如果做唔到專業人士,就算入Band one中學,其實出到嚟都係萬幾蚊至三四萬不等~~(身邊有好多朋友都係)
所以讀書叻唔叻,同將來出到嚟社會做嘢係兩回事!!
反而希望小朋友有創新嘅思維,創出自己嘅天空!!

好似離題左~
不過已經跳過左中學同大學!

子爵府

baby彤 發表於 18-7-7 10:52

認同👍,小朋友自己鐘意讀書,對學習有興趣真是太重要.,e+地小朋友真系辛苦 ...
引用某校長金句:知識太多,孩子還小。

神呀,請允許bb黎到我身旁!

首頁

尾頁

跳至