自由報料

跳至

首頁

尾頁

象牙宮

belief 發表於 24-3-5 17:13
請問有冇牙醫做杜牙根同做牙套醫生介紹. 以前我嗰牙醫而家唔做牙套個如姑娘係咁遊說我植牙. 又打過屋企附近 ...

杜牙根也有超值優惠,僅需「680元」起,畀你告別牙齒疼痛嘅困擾。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

男爵府

newcook 發表於 24-3-10 01:32
我個响將軍澳,啱就pm我

你好,可否pm我,謝謝

男爵府

2024年龍年勳章

belief 發表於 24-3-5 17:13
請問有冇牙醫做杜牙根同做牙套醫生介紹. 以前我嗰牙醫而家唔做牙套個如姑娘係咁遊說我植牙. 又打過屋企附近 ...
請問你最後去左边間杜牙根?幾錢?ok嗎?可否介紹?

男爵府

lam_yau 發表於 24-7-4 17:43
請問你最後去左边間杜牙根?幾錢?ok嗎?可否介紹?

中環皇后大道都方便麥耀x牙髓醫生細心、詳細講解. 照x光大約$3,000加杜牙根2萬因為我隻牙以前杜過牙根同埋有牙瘡醫生幫我再杜一次同清粒牙瘡一年後返去覆診. 我都有少少睇牙經歷三個月內睇過四個牙醫兩個牙醫都話隻牙冇得救要做種牙。 第三個牙醫就介紹我去麥醫生度. 我同我家姐講如果牙醫叫你剝牙千其唔好剝, 嘥幾千蚊畀牙髓醫生檢查下先. 我個人覺得而家啲牙醫生見你隻牙爛啲就話你隻牙冇得救要你種牙,種隻牙要四、五萬錢一個問題另一個問題冇咗隻牙不達只又有啲風險仲要每半年要去補牙粉. 我朋友講笑話如果種牙要搵個後生啲, 年紀大醫生退咗休要搵另一個醫生補牙粉。

男爵府

2024年龍年勳章

belief 發表於 24-7-5 09:14
中環皇后大道都方便麥耀x牙髓醫生細心、詳細講解. 照x光大約$3,000加杜牙根2萬因為我隻牙以前杜過牙根同埋 ...
謝謝你!
我依家唔知点決定,上星期突然牙痛得好厲害,感覺唔似蛀牙既痛,痛左大半,係越黎越痛,痛到係咁留眼淚,食止痛藥都無效,我去左睇牙醫,照左x光,醫生照左話無事,也check 埋附近幾隻牙,話無牙瘡,敲過又無痛,又唔見發炎,話隻牙係要杜牙根同唔使杜牙根之間,話我依家可能係自己既抗體同佢鬥緊,開左抗生素我食,佢話如果食完仲痛就先杜牙根,佢唔做杜牙根。
其實我依家只依賴另一邊食,前天我食晒抗生素後,感覺唔痛連少少唔舒服都無,昨天lunch 忘記左,用左痛個邊食野,即係痛到入心入費,痛到手陣埋,係咁留眼水,今次痛到又頭痛,臉頰又痛,又糸食左止痛藥唔得,忍到回家,用冷敷住塊臉日稍為好DD,上網check 按穴位可舒緩痛, 之後唔知係穴位有效定止痛藥,有半個鐘唔痛,之後又開始痛返,不過無下午痛得咁勁,不過部唔係咁食到飯。好在之後訓醒第日無甘痛,但今日飲凍野,有D脾痛,感覺好似係附近另一隻牙痛,所以我依家好混亂,唔肯定邊隻問題,已照哂x光,個牙醫又check 過個幾隻牙無事,依家我未肯定邊隻痛,唔敢亂去杜牙根,怕杜錯唔就慘。

男爵府

lam_yau 發表於 24-7-5 17:44
謝謝你!
我依家唔知点決定,上星期突然牙痛得好厲害,感覺唔似蛀牙既痛,痛左大半,係越黎越痛,痛到係咁 ...

唔好怪我多事牙痛到要食止痛藥、 抗生素唔係一個好辦法只會份量越食越多. 嘥啲時間畀醫生睇一睇邊隻痛,佢唔係一定要你杜牙根視乎你隻牙或者只需要補牙 就可以佢會詳細講畀你聽. 如果唔理隻牙會影響神經線或(鼻竇如我冇記錯嘅話醫生講)

男爵府

2024年龍年勳章

belief 發表於 24-7-6 12:59
唔好怪我多事牙痛到要食止痛藥、 抗生素唔係一個好辦法只會份量越食越多. 嘥啲時間畀醫生睇一睇邊隻痛,佢 ...
明白,謝謝你!

侯爵府

lam_yau 發表於 24-7-6 22:00
明白,謝謝你!

你會唔會考慮去菲列牙科醫院檢查吓?而家可以網上預約。如果佢地話要牙髓專科至做到,叫佢寫轉介信去石塘咀香港大學牙醫專科醫院睇。

男爵府

2024年龍年勳章

ilovebb2019 發表於 24-7-8 13:31
你會唔會考慮去菲列牙科醫院檢查吓?而家可以網上預約。如果佢地話要牙髓專科至做到,叫佢寫轉介信去石塘咀 ...
謝謝你!

伯爵府

lam_yau 發表於 24-7-5 17:44
謝謝你!
我依家唔知点決定,上星期突然牙痛得好厲害,感覺唔似蛀牙既痛,痛左大半,係越黎越痛,痛到係咁 ...

請問你而家隻牙點處理呀?
我都遇上牙痛, 只能用一邊食嘢

伯爵府

belief 發表於 24-7-5 09:14
中環皇后大道都方便麥耀x牙髓醫生細心、詳細講解. 照x光大約$3,000加杜牙根2萬因為我隻牙以前杜過牙根同埋 ...

請問樓主
我13年前杜牙根的, 但上星期開始赤痛 (自己衰, 去食香口膠), 食熱野/飲暖水就痛....應該直接去你果隻專科好? 定普通牙醫先好呢? 謝謝

男爵府

newcook 發表於 24-3-6 18:38
我前年做$6000啫
杜牙根連牙套嗎?請問邊位牙醫?

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

happyfamilybaby 發表於 24-8-21 14:06
杜牙根連牙套嗎?請問邊位牙醫?

我只係做牙套,無杜牙根
我搞下笑架咋, 唔好插我呀!!!!!!!!!!

男爵府

nldw2012 發表於 24-3-27 13:44
冇必要唔好植牙,我爸後悔聽牙醫講

請問點解唔植牙?有個窿唔係會移位咩!

男爵府

honthont 發表於 24-8-21 13:59
請問樓主
我13年前杜牙根的, 但上星期開始赤痛 (自己衰, 去食香口膠), 食熱野/飲暖水就痛....應該直接去你 ...

我個人意見你比牙醫睇返檢查先或者隻牙根度唔清佢幫你整乾淨再整新牙套. 我個專科牙醫只做度牙根唔做牙套。 都要睇你個牙醫點講如果牙醫話你隻牙冇得救需要種牙咁你就要考慮.

伯爵府

belief 發表於 24-8-22 10:58
我個人意見你比牙醫睇返檢查先或者隻牙根度唔清佢幫你整乾淨再整新牙套. 我個專科牙醫只做度牙根唔做牙套 ...

謝謝你回覆呀, 我又揾下普通醫生先

睇牙真係好貴, 越爬文, 越將 budget 提高......

複式洋房

佐敦杜牙根十牙套$9500
醫生手勢ok

子爵府

會唔會唔關牙問題, 係牙較或係神經發炎, 試下睇下其他醫生

伯爵府

Fatpigpigbb 發表於 24-8-23 00:25
佐敦杜牙根十牙套$9500
醫生手勢ok
請推介? 麻煩晒你呀!

複式洋房

Freedomfish 發表於 24-8-25 18:31