自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

咁講好唔公平,其實私家醫院都一樣,不過未出聲已經用錢攪掂左

原帖由 ChammyMAMA 於 10-4-15 13:40 發表
我都成日話公立醫院信唔過架啦!!

男爵府

剖腹產子誤傷膀胱唔係一件好罕有的事。
The literature concerning bladder injury at the time of cesarean delivery is limited to a few case series (MEDLINE search 1966-2003).5-9 The reported incidence of bladder injury with cesarean delivery ranges from 0.14%5 to 0.94%.6 The largest series of 23 bladder injuries, reported by Eisenkop et al7 in 1982, demonstrated an overall incidence of 0.31%, with an incidence of 0.19% in primary cesarean deliveries and 0.6% in repeat cesarean deliveries.
http://journals.lww.com/greenjournal/Fulltext/2005/01000/Risk_Factors_for_Bladder_Injury_During_Cesarean.26.aspx#P54
一千人或者一百個剖腹產子就有一個出事。有得揀,真係要揀順產。

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

原帖由 Icy_babe 於 10-4-15 13:33 發表
瑪麗醫院一名畢業僅四年、未有專科資格的女醫生,疑在沒有資深醫生督導下,連膀胱與子宮都分不清,替孕婦剖腹分娩時割破膀胱,傷口更長達五厘米。事主黃太長期受尿頻之苦,後悔信錯瑪麗醫院。病人組織質疑肇事醫生器官都分不清 ...
離譜成咁 !! 駛唔駛去sogo玩具部買返個人體模型比呢個所謂醫生重新再學呀 ?!?!?! 器官都未分到, 張cert點考返黎架 ?? 買架 ??

男爵府

好媽媽勳章

我諗唔係公家定私家事, 而係私家係自己產科醫生操刀, 其他麻醉師等都係自己人, 有保障d. 我生完第2日就落床去餵奶, 而家開刀條痕都搵唔到啦.

原帖由 mat媽 於 10-4-15 14:04 發表

私家醫院信得過嗎?

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

原帖由 iodine 於 10-4-15 14:39 發表
剖腹產子誤傷膀胱唔係一件好罕有的事。
The literature concerning bladder injury at the time of cesarean delivery is limited to a few case series (MEDLINE search 1966-2003).5-9 The reported incidence of ...
有得揀,唔係要揀順產, 而係要揀一個有經驗好手勢嘅醫生, 呢樣野, 公立醫院係唔可以自己揀的。

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

翡翠宮

好媽媽勳章

痴線....
膀胱 同 子宮 都未識分, 就畢業 ???? 乜醫生咁易考o架??

男爵府

認識瑞士牛牛第二回 好媽媽勳章 醒目開學勳章 陪月勳章

男爵府

原帖由 牛精仔 於 10-4-15 14:42 發表
有得揀,唔係要揀順產, 而係要揀一個有經驗好手勢嘅醫生, 呢樣野, 公立醫院係唔可以自己揀的。

同意。
不過有經驗好手勢嘅醫生只會減少呢類事情,唔能夠完全避免。你試下叫一個有經驗好手勢嘅醫生寫包單做手術一定無complications.我諗一定無人理你。

大宅

好媽媽勳章

遇到唔好的醫生,其實公院和私院無分別,

男爵府

開心吸收勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 陪月勳章

珍珠宮

好媽媽勳章

連子宮同旁光都分唔出 點同人生

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

好恐怖呀.

男爵府

醒目開學勳章

medical D人係咁架, 一有起事上黎, 當你班平民乜都唔識, 冇佢呢D專業知識, 就成日將D事死既都拗返生!!

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

珍珠宮

每半小時去一次廁所,咁咪連旅行都去唔到?!好慘呀!

侯爵府

2018復活節勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

咁都得 真係邊到都唔洗去

子爵府

好媽媽勳章

我之前生bb对面个产妇都比醫院的醫生割破膀胱..........
都系好出名的公立醫院.(我不会讲那间.因为个事主都不报警.我也不会多说)
教養孩童, 使他走當行的道, 就是到老他也不偏離。

琥珀宮

原帖由 VKwan 於 10-4-15 15:51 發表
每半小時去一次廁所,咁咪連旅行都去唔到?!好慘呀!
情況同索k後遺症相同...

記得早幾年, 有個pk醫生割錯病人乳房, 上庭時控方反問辨方律師 (男人黎架), 如佢比人割錯jj, 你會點? ! 個律師無言.....

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

首頁

尾頁

跳至