夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

男爵府

大家保持生活空間同埋興趣都係好事
不過晚餐最好盡量一起食
都要有家庭既氛圍好d
保持關心同問候,唔好分床分房都重要既
可能我傳統卦

Charsss    發表於 20-12-19 01:30

珍珠宮

你估我唔到 發表於 20-12-16 10:38
兩夫妻,大家都有收入,有工作...每人共同負擔生活開支,一齊分擔家務..
對於大家的壞習慣,或者叫唔同的生 ...
無需理據「正唔正常」,咁嘅夫妻關係「合唔合自己生活」最關鍵。呢種唔合你,對你造成情緒唔健康,咁你可以搵過另一個同你夾得來生活嘅伴侶,提昇你嘅情緒健康。
但搵過第個又唔係咁容易喔。好似食開一隻血壓,糖尿藥咁,醫得一種問題來又會對身體產生其他負作用,如果換藥,第隻藥亦未必比現時呢隻藥好,但有不同方面嘅副作用而已,就睇自己身體對新藥有冇免疫力而已。
你講嘅情況,「用半杯水滿」 來睇,起碼對方唔使你照顧佢,佢鍾意食乜嘢,佢唔使用你來同佢買,佢自己買,佢自己搞掂到自己。
如果你選擇繼續同佢磨合,但就要改變佢做到你想要佢嘅生活來迎合你嘅情緒健康需要,咁到時可能推動佢去「搵新藥」換咗現時呢隻舊藥。因為已經到佢情緒健康出問題了。
我講來講去,就係睇到你兩嘅情緒健康上所需要嘅嘢有衝突,有矛盾囉。(crash into each other)
Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

大宅

兩夫妻,大家都有收入,有工作...每人共同負擔生活開支,一齊分擔家務..

你有無將成段文字讀一次俾老公聽叫佢回應下

有時坦誠溝通都好緊要,夫妻間唔洗估估下啦,問下佢點諗。

有時我老公都會開飯遲遲唔食,真係想同佢食我會點都等佢,凍哂咪整返熱,講兩句回應佢「我都係想望住你食飯啫~」 堅持多幾次佢就會早啲坐埋黎食。哈哈

別墅

同我一樣

公爵府

回覆樓主:

我覺得好正常喎~我同我 c6都係好少一齊食飯,就算食都唔係同枱食飯,佢中意夾哂D餸起碗之後就坐梳化食,方便睇電視。
好多時我睡覺佢又想打下機,睇下戲,咪我同個仔瞓先囉~
至於買零食,我真係買到成櫃都係,佢從來唔過問,但大家唔係唔關心對方,唔係零交流,只係大家互相尊重,唔會迫對方一定要跟自己嗰套

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

你如果覺得自己就對方就得好辛苦就係唔正常,如果你唔介意就的就係正常,每個人忍耐力唔同,有d人鍾意結婚多年都係成日糖癡豆咩都一齊做,有時人就鍾意大家唔駛成日一齊出動,所以好難講係咪正常,最緊要係你本身係咪好唔開心

男爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

我都係咁,平時都有溝通,唔覺有問題

大宅

相愛永遠都係一時衝動 ,相守往往要靠雙方忍耐力

cathngai    發表於 21-2-4 12:53

大宅

我平時都係咁,現在生左2個小朋友,一切如常,日日都開心

大宅

大部份同我極似… 但我有小朋友. 最近你係咪唔開心?或情緒低落. 因為最近我係咁… 所有平淡既生活突然覺得一d都唔快樂… 好似唔係我想要既野…

男爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

sweethommm 發表於 20-12-18 23:19
大部份同我極似… 但我有小朋友. 最近你係咪唔開心?或情緒低落. 因為最近我係咁… 所有平淡既生活突然覺 ...

係,最近心情唔好所以好似好易諗埋一邊咁。其實沉澱下來就覺得其實都唔係諗到個情況咁。

大宅

回覆 你估我唔到 的帖子

除左唔一齊食飯接受唔到之外,都好正常。

男爵府

其實我估係睇做女的時候開唔開心. 如果本身做女有媽服侍, 就未必想嫁.

如果本身娘家環境冇咁舒適, 咁女生可能會想結婚, 其實係想有自己的一家一主.

琥珀宮

回覆樓主:

正常呀,有足夠空間,但又可取暖

複式洋房

好正常呀,我覺得咁既平淡生活先係最開心最幸福,其實好難求 ,做人要知足呀樓主,錢銀野,生活野又唔洗煩,又有人做埋,你又無小朋友,又多時間可以做下自己想做既野 ,唔係話下下都要痴住,但我同老公係 大家可以係同一個空間 各自做自己既野,例如佢打佢機,我煲我既劇 但可能係一齊坐係梳化到 我又挨住佢 佢小腿又貼住我大腿咁有d身體接觸咁,唔洗下下要講野好煩 ,有自己me time ,我覺得咁先係最舒服,當然有開心有唔開心大家會拎出分享,有時候上網發現左d野我又會拎出嚟同佢一齊笑,又會陪佢打機,佢知我鐘意行街買野 ,佢又會陪我去

cathngai    發表於 21-2-4 00:07

複式洋房

clibwm21295 發表於 20-12-19 03:30
好正常呀,我覺得咁既平淡生活先係最開心最幸福,其實好難求 ,做人要知足呀樓主,錢銀野,生活野又唔洗煩 ...

正面d去諗最緊要佢對你好 專一咪得囉 ,至於錢唔錢既野 ,兩公婆一人一份收入 其實無生小朋友 已經好好洗,都唔洗再去煩d乜 ,等疫情好d去下旅行個心情又會好好多 ,疫情問題都係搞到去香港人太抑壓 加油

複式洋房

sweethommm 發表於 20-12-18 23:19
大部份同我極似… 但我有小朋友. 最近你係咪唔開心?或情緒低落. 因為最近我係咁… 所有平淡既生活突然覺 ...

但其實無可能每一分每一秒都會好忙又或者好多野做、好投入、好熱戀期,不過每個人 都唔同既

伯爵府

somesome2020 發表於 20-12-16 16:18
不嬲對男人黎講,拍拖就係要氹女仔,娶返屋企就唔駛再氹
結婚就係搵個人共同分擔生活開支同家務,又可以上 ...

睇你嫁咩人,結左婚都不一定要分擔開支

子爵府

是正常,不知有幾多人想有這種尊重。大家由不同時空去到一個空間是要合作去改變的,但永遠要對方去改是錯誤的方向。

男爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

clibwm21295 發表於 20-12-19 03:30
好正常呀,我覺得咁既平淡生活先係最開心最幸福,其實好難求 ,做人要知足呀樓主,錢銀野,生活野又唔洗煩 ...
多謝你!
其實都係, 有時我係sofa睇緊電視, 佢都拎部電腦出來坐係sofa睇佢既野, 都叫做係大家坐埋一齊, 有時我又會挨住佢睇~
可能真係如你所講疫情下太壓抑, 一星期先出一次街仲要係屋企附近, 所以心情都忟D同差D

首頁

尾頁

跳至