烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆 bullbull1 的帖子

我見佢地會在“定型”後中途抽走張錫紙, 咁會炸得靚又易洗。另外都有人教等個盆冷卻後開熱水加梳打粉去油。至於上面條發熱線好似真係無佢辦法!

男爵府

今晚又有新攪作~~

焗香草燒雞,炸三文魚骨,羊扒

pre-heat 160度(3mins),放入雞再焗12mins,反轉再焗12mins。又再反轉改用200度(5mins)。留意要視乎隻雞厚唔厚肉,再加或減焗嘅時間。食落去非常多肉汁。我起初仲以為胸部會好嚡,點知係軟淋淋,好滑呀~~如果想燒雞顏色焗出黎深啲,可以係入爐前再加老抽搓勻全身。

用200度(10mins)。我舊三文魚腩好厚肉呀,如果薄身就減時間喇~~我特登唔話比C6知我係用airfryer,佢完全分唔出係零油炸出黎~~成功~~佢已經對哩部機非常有興趣,仲話買得好抵

我用咗160度(10mins),再改用200度(5mins)。不過對我黎講熟咗啲,不過對我兩個小朋友就啱啱好。又係好滑~~

不如咁多位JM post作品時,最好可以加埋時間比大家參巧~~

topkidsmom    發表於 12-6-9 16:03
FatCatBaby    發表於 12-5-16 14:35
我是以前的會員bullbull(哈哈...即係開朝原老),不過事隔太耐已經唔記得個密碼喇,唯有再新account啦~~

男爵府

回覆 VickyCY 的帖子

等我都試吓你講嘅方法。至於發熱線我都只係用乾布抹下咋,我都怕會整壞。
我是以前的會員bullbull(哈哈...即係開朝原老),不過事隔太耐已經唔記得個密碼喇,唯有再新account啦~~

男爵府

makfr 發表於 12-4-29 15:31
我個都係pump幾下先噴,樽身物料是玻璃
i bought one in Muji ,HK$68 only! glass ga.

男爵府

回覆 bullbull1 的帖子

我焗過芝士雞粒,燒南仔,薯條,薯角,春圈,雞軟骨,雞扒.....

ARTOH  請分享下溫度和時間以作參考 thx   發表於 12-5-1 11:11
bullbull1  正喎~~  發表於 12-4-29 23:59

子爵府

男爵府

bullbull1 發表於 12-4-29 15:53
今個下午,做了西多士做下午茶。

麵包係自己做,再加埋零油炸,健康到不得了~~
好正呀!想問係咪浸蛋汁然後就airfry? gum d 蛋汁咪會滴落個網度?咪好易lung ?
我一直未試吉列同西多就係figure out 唔到d液體點搞?
thank you!

男爵府

Ruby1219 發表於 12-4-30 01:06
好正呀!想問係咪浸蛋汁然後就airfry? gum d 蛋汁咪會滴落個網度?咪好易lung ?
我一直未試吉列同 ...
無鍣呀,浸完蛋汁最好鄧一鄧先好放入airfry。係浸蛋汁個陣,要快快手,千萬唔好浸咁耐。一來太多蛋汁會好似你所講滴晒落個底,另外亦會難熟好多。(記得要掃油呀!!)

男爵府

回覆 回覆:bullbull1的帖子

sorry. question again. 浸蛋液前掃油?

別墅

轉發一個台灣 Amykaku 的"加炸粉炸食品"及"清潔"文章, 希望有用:

[試用] 飛利浦 HD9220 AirFryer健康氣炸鍋
http://www.wretch.cc/blog/amykaku/33517836

topkidsmom    發表於 12-6-9 16:03
FatCatBaby  thank you  發表於 12-5-16 14:39
ARTOH  真的很有用   發表於 12-4-30 15:55
joannelai930    發表於 12-4-30 14:06
bullbull1  很有用呢~~  發表於 12-4-30 13:32

男爵府

昨天在'樹記'買左'斎鴨',好'正,脹卜卜亦脆卜卜

男爵府

回覆 Ruby1219 的帖子

掃油係指掃個網呀,唔係塊麵包。

男爵府

引用:回覆 Ruby1219 的帖子 掃油係指掃個網呀,

原帖由 bullbull1 於 12-04-30 發表
回覆 Ruby1219 的帖子

掃油係指掃個網呀,唔係塊麵包。
haha. icic. thx.

男爵府

今日只係簡簡單單用airfryer焗塊豬扒做午飯。

用160度(9分鐘),再轉用200度焗5分鐘。
估唔到一塊豬扒會出咁鬼多油

FatCatBaby    發表於 12-5-16 14:40

伯爵府

引用:Quote:原帖由 bullbull1 於 12-04-28 發表

原帖由 white 於 12-04-29 發表
我見到你在爐底放左張錫箔紙,咁個爐係咪易洗D
你地點洗個格格網?

大宅

回覆:AirFryer學習交流區~~快啲入黎啦~~

羊扒

大宅

回覆:AirFryer學習交流區~~快啲入黎啦~~

牛仔骨

topkidsmom    發表於 12-6-9 16:04
FatCatBaby    發表於 12-5-16 14:40

侯爵府

wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

bullbull1 發表於 12-4-29 22:38
今晚又有新攪作~~

焗香草燒雞,炸三文魚骨,羊扒
好吸引

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

AirFryer學習交流區~~快啲入黎啦~~

我都忍唔住買咗啦!想請教咁多位,我今晚想試吓整牛柳粒同薯條,需要用幾多度同幾多分鐘呀?thx!

ARTOH  恭喜   發表於 12-5-1 18:49

男爵府

ztip 發表於 12-4-30 17:34
我都忍唔住買咗啦!想請教咁多位,我今晚想試吓整牛柳粒同薯條,需要用幾多度同幾多分鐘呀?thx!

...
恭喜晒,又多位新會員~~如果你炸薯條就要睇係新鮮定係雪藏,如果係雪藏就用200度(12mins),中途要搖吓個網,等啲薯條受熱平均。至於新鮮,好似係要先浸水30mins再抹乾,時間我唔記得喇,不過你可以睇下說明書。牛柳粒,你可以先試下200度(10mins),但要中途拎出黎睇下熟唔熟同埋啲顏色夠唔夠,自己再調較番啲時間。

首頁

尾頁

跳至