跳至

首頁

尾頁

侯爵府

明愛凌月仙幼稚園。啲勞作係學校派回家的,是親子習作﹗啲老師好好架,成日都好有心思自創啲小玩意比小朋友,又簡單易做又可以發揮佢哋的創意,鍾意點做就點做,咁佢就會好有心機囉﹗這個是”紙袋布偶”。
原帖由 膽小媽媽 於 09-7-24 11:04 發表
你囡囡讀邊間呀?我都吾想個女大壓力,因為佢大我更加大,嘻嘻!
你囡囡3歳己經咁有耐性做勞作啦?勁喎,我女兩歳多仲未坐得定,每樣玩具玩一陣己經掉埋一邊!
...

男爵府

, 真係女大18變呀!
唔同小朋友性格唔同, 盈盈d性格好似我, 如果去讀d太舒服既, 佢會更加懶, 我既性格係俾人迫下, 個性格又好勝, 咁就推動到我, 我呢d叫賤骨頭。

決定讀聖心之前, 我問過佢學前班班主任既意見, 佢話我個女係要人迫, 所以一開波放棄真光揀聖嘉勒, 再後黎聖心收佢, 再放棄聖嘉勒。

相反個仔可能會揀d輕鬆d, 因為佢個格似佢爸爸, 俾人迫仲衰, 所以細路仔讀咩學校, 除左家長喜好外, 好睇佢既性格。
原帖由 patwong 於 09-7-24 10:55 發表
我就想個女讀得輕鬆啲,我哋現在這學校的宗旨是要陪養小朋友對讀書寫字的興趣,佢哋會自發性寫。校訓話︰不要強我所難、不要給我重擔、給我適當自由、我要開心旦旦。我真係好鍾意這所幼稚園。 ...

侯爵府

做好咗喇﹗
原帖由 patwong 於 09-7-24 10:44 發表
?ib_____D8Yk.GSmk

男爵府

返左學, 小朋友係會肯定定地做野架!

係呀, 我之前都有報凌月仙架, 不過去in個日盈盈咳到好厲害, 之前一晚咳到嘔, 再加上個時真光都收左佢, (我一心搵d直升學校), 所以同個到d老師緣慳一面呀!
原帖由 patwong 於 09-7-24 11:11 發表
明愛凌月仙幼稚園。啲勞作係學校派回家的,是親子習作﹗啲老師好好架,成日都好有心思自創啲小玩意比小朋友,又簡單易做又可以發揮佢哋的創意,鍾意點做就點做,咁佢就會好有心機囉﹗這個是”紙袋布偶”。 ...

男爵府

你個女除左係學校做勞作外, 有無幫佢報出面個d??

我見盈盈係學前班個d勞作麻麻地, 好拿西, 你個女個d好靚呀!
原帖由 patwong 於 09-7-24 11:18 發表
做好咗喇﹗
?ib_____DfYKPVf16

侯爵府

同意同意﹗我個女就比較有創意(似我),唔鍾意只跟著做,好有自己的一套,呢間學校就啱佢。
原帖由 060905 於 09-7-24 11:16 發表
嘩, 真係女大18變呀!
唔同小朋友性格唔同, 盈盈d性格好似我, 如果去讀d太舒服既, 佢會更加懶, 我既性格係俾人迫下, 個性格又好勝, 咁就推動到我, 我呢d叫賤骨頭。

決定讀聖心之前, 我問過佢學前班班主任既意見, 佢 ...

男爵府

我細個間幼稚園係好迫既, 我d成績好好架, 跟住小學派左去聖士提反女子, 超活既, 我就……. 所以有見及此, 盈盈咁似我, 無計啦, 辛苦都係咁話。

個仔無論個樣定性格都似足我老公, d人話唔讀就唔讀, 軟硬兼施都無用, 99因為讀書做功課打我老公n, 咪又係咁, 打死都唔做, 都無佢付。

唔知係咪女會似媽咪多d呢!??

你好似讚緊自己喎!

原帖由 patwong 於 09-7-24 11:21 發表
同意同意﹗我個女就比較有創意(似我),唔鍾意只跟著做,好有自己的一套,呢間學校就啱佢。

侯爵府

喺呀﹗由細到大呀媽都無理過我哋讀書,我又唔係勤力的人,記得幼稚園我都好叻架,考第三名,一年班都考第六,不過到二年班開始就一落千丈,本來讀A班變咗讀C班添。我係一個唔鍾意死讀書的人,數學/會計我好叻,但中史就..........﹗
原帖由 060905 於 09-7-24 11:32 發表
我細個間幼稚園係好迫既, 我d成績好好架, 跟住小學派左去聖士提反女子, 超活既, 我就……. 所以有見及此, 盈盈咁似我, 無計啦, 辛苦都係咁話。

個仔無論個樣定性格都似足我老公, 呢d人話唔讀就唔讀, 軟硬兼施都無用 ...

大宅

嘩!你兩個叻媽讀書咁掂架,我同你地相反呀,我由細至大讀書都好屎架,哈哈,小學仲成日留堂補數tim,我個女性格好活躍架,好動多於靜,我估佢活學活用岩佢多d,我諗我女常識會比較叻d,因為佢好鐘意問點解!我都吾知邊所學校岩佢,明愛凌月仙我女去玩過playgroup啦,老師好好人呀!

原帖由 patwong 於 09-7-24 11:44 發表
喺呀﹗由細到大呀媽都無理過我哋讀書,我又唔係勤力的人,記得幼稚園我都好叻架,考第三名,一年班都考第六,不過到二年班開始就一落千丈,本來讀A班變咗讀C班添。我係一個唔鍾意死讀書的人,數學/會計我好叻,但中史就..........﹗ ...

侯爵府

不是呢﹗我只是好細個是叻咋,跟住就唔得喇﹗現在英文和普通話都唔掂,唉﹗都唔知第日點教喇﹗
原帖由 膽小媽媽 於 09-7-24 11:49 發表
嘩!你兩個叻媽讀書咁掂架,我同你地相反呀,我由細至大讀書都好屎架,哈哈,小學仲成日留堂補數tim,我個女性格好活躍架,好動多於靜,我估佢活學活用岩佢多d,我諗我女常識會比較叻d,因為佢好鐘意問點解!我都吾知邊所學校岩佢,明愛凌月 ...

侯爵府

playgroup不是幼稚園的。
原帖由 膽小媽媽 於 09-7-24 11:49 發表
嘩!你兩個叻媽讀書咁掂架,我同你地相反呀,我由細至大讀書都好屎架,哈哈,小學仲成日留堂補數tim,我個女性格好活躍架,好動多於靜,我估佢活學活用岩佢多d,我諗我女常識會比較叻d,因為佢好鐘意問點解!我都吾知邊所學校岩佢,明愛凌月 ...

男爵府

我都係由小三開始d成績就….. 所以我中學入左d band 3既學校…… 到中學個時醒啦….. 俾心機讀書, 不過因為d師資…… 會考梗係唔得啦….. 去左讀聖心商 + 會計課程, 先搵到飯食咋……

背野揀直係我強項呀!我中文, 中史, 文學, 會計都好掂, 不過英文同數學就….. 梗直失禮。
原帖由 patwong 於 09-7-24 11:44 發表
喺呀﹗由細到大呀媽都無理過我哋讀書,我又唔係勤力的人,記得幼稚園我都好叻架,考第三名,一年班都考第六,不過到二年班開始就一落千丈,本來讀A班變咗讀C班添。我係一個唔鍾意死讀書的人,數學/會計我好叻,但中史就..........﹗ ...

侯爵府

咁我咪同你相反﹗中文成日好低分,到會考時才知要努力,好彩最後都考到個E返黎。但英文就無辦法啦,都唔知點努力,最終咪F囉﹗跟住再報考多一年,不過出咗來做嘢就更加唔想讀,報咗英國文法協會返咗一堂又無心機,放棄咗﹗
原帖由 060905 於 09-7-24 12:07 發表
我都係由小三開始d成績就….. 所以我中學入左d band 3既學校…… 到中學個時醒啦….. 俾心機讀書, 不過因為d師資…… 會考梗係唔得啦….. 去左讀聖心商 + 會計課程, 先搵到飯食咋……

背野揀直係 ...

侯爵府

呀女學校啱啱攞咗個"2008-2009行政長官卓越教學奬(嘉許狀)"呀﹗

男爵府

我中文會考有C架, 英文同你一樣F, 後尾去左聖心商, 佢要重考會考, 我個英文俾佢地「谷」到有個D, 不過因為返工唔駛成日用英文, D英文又退步晒啦, 個時想考會計師公會D試, 因為英文唔掂.... 最後都讀左少少無讀啦..... 如果英文好, 話唔定家下係會計師, not clerk啦, 所以我一定會谷兩個細路d英文。

原帖由 patwong 於 09-7-24 12:54 發表
咁我咪同你相反﹗中文成日好低分,到會考時才知要努力,好彩最後都考到個E返黎。但英文就無辦法啦,都唔知點努力,最終咪F囉﹗跟住再報考多一年,不過出咗來做嘢就更加唔想讀,報咗英國文法協會返咗一堂又無心機,放棄咗﹗ ...

大宅

我會考都好屎,吾好提啦,我入左中學先努力,去到中三成積都ok架,後尾揀錯科,揀左理科,好深,越來越追吾上,無心機讀啦,唉!後尾考完會考都費事重讀啦,吾係讀書材料,走去讀商科,成積都幾好(對我來講),出來做工再讀咋,唉,不過一路返工一路讀好辛苦既,但係有時又好似難有上進心咁,點都想揾野讀下先安樂,而家有個女心態吾同左啦,想拿拿淋讀完收工陪個女讀,我未生個女時記性好好架,背野好掂,我細個只係默書先有100分,其餘紅燈架,哈哈!不過生完個女之後,吾知係咪分心左,背吾入腦!

原帖由 060905 於 09-7-24 13:07 發表
我中文會考有C架, 英文同你一樣F, 後尾去左聖心商, 佢要重考會考, 我個英文俾佢地「谷」到有個D, 不過因為返工唔駛成日用英文, D英文又退步晒啦, 個時想考會計師公會D試, 因為英文唔掂.... 最後都讀左少少 ...

男爵府

好多人都講做左媽咪之後d記性會差左, 我以前都唔信, 但係自己同埋身邊d朋友做左媽咪之後開始相信啦。

你都好丫, 起碼而家讀緊書, 畢左業後我就原地踏步, 仲開始退步。
原帖由 膽小媽媽 於 09-7-24 14:26 發表
我會考都好屎,吾好提啦,我入左中學先努力,去到中三成積都ok架,後尾揀錯科,揀左理科,好深,越來越追吾上,無心機讀啦,唉!後尾考完會考都費事重讀啦,吾係讀書材料,走去讀商科,成積都幾好(對我來講),出來做工再讀咋,唉,不過一路返工一路讀好 ...

大宅

有咩咁好呀,咪又係文員仔一個,但求揾嗒飯食,而家周街都係大學生,如果仲係原地踏步,我驚連份工都保吾住呀,雖然我身 邊好多朋友得lcci 中級仲揾到飯食,人工仲同我差吾多tim,但係我際遇無人地咁好,唯有努力囉,真係你睇我好,我睇你好咋!
原帖由 060905 於 09-7-24 14:35 發表
好多人都講做左媽咪之後d記性會差左, 我以前都唔信, 但係自己同埋身邊d朋友做左媽咪之後開始相信啦。

你都好丫, 起碼而家讀緊書, 畢左業後我就原地踏步, 仲開始退步。
...

大宅

摛日睇幼稚園攻略,睇到篇文章話點樣揀幼稚園,教育家竟然話有能力既話比小朋友返全日好d,因為自理能力好d,返半日反而係竉佢,其實係咪呢?

侯爵府

所以k2我會比呀女返全日班,佢哋下午除咗午睡外仲會有個幾鍾喺興趣班,日日唔同的,例如英文話劇,仲會有戶外活動,好過佢在家中無所事事丫﹗不過到時就到我在家中無所事事了。
原帖由 膽小媽媽 於 09-7-24 17:44 發表
摛日睇幼稚園攻略,睇到篇文章話點樣揀幼稚園,教育家竟然話有能力既話比小朋友返全日好d,因為自理能力好d,返半日反而係竉佢,其實係咪呢?

首頁

尾頁

跳至