自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

侯爵府

snoopyiu 發表於 20-8-4 17:09
我都有諗過轉自願醫保,agent又無講話10月就無得轉。我仲諗緊簽唔簽,保費都係同舊既一樣,如轉自願醫保, ...

之前自願醫保推出話係舊年31/3 前轉,跟住我冇轉,之後又話最後機會係今年31/3,跟本係冇限期, agent 想你轉醫保佢當新單咁做。

hyto    發表於 20-8-5 10:36

伯爵府

winner128 發表於 20-8-5 10:32
之前自願醫保推出話係舊年31/3 前轉,跟住我冇轉,之後又話最後機會係今年31/3,跟本係冇限期, agent 想 ...

大宅

hyto 發表於 20-8-4 17:53
D plan 好鬼 古惑, 驚一轉走咗返唔到轉頭。 我之前睇過佢寄嚟啲單張 見到佢有一個對比嘅表 其中一項寫住自 ...

我問個agent 話每項病上項係30萬,如今年claim盡咗,就往後日子同一項傷病就claim唔到.如今年claim咗25萬,下年或之後只可claim5萬.

大宅

winner128 發表於 20-8-5 10:32
之前自願醫保推出話係舊年31/3 前轉,跟住我冇轉,之後又話最後機會係今年31/3,跟本係冇限期, agent 想 ...

係?我就係怕佢哋咁做,想開過份單迫我這次做決定!這裡有jm同一間保險公司話佢女份單6月到期,但個代理話10月deadline,我家人份單7月到期,又話一個月寬限期,今個月deadline.另個代理又話d人如大部分轉哂自願醫保,咁普通醫保個pool就細咗,保費又會大增,有無人告知我是否真的?!thx

大宅

noel2010 發表於 20-8-5 01:26
冇上限只是係冇的意思,我初時都以為冇上限,即係好,可以claim 得大額,原來冇上限是不好的。
...

咁即係自願醫保好?

大宅

noel2010 發表於 20-8-5 01:20
如果你有mymanulife account ,裏面有個比較表,守護一生應該每種病計,銀碼細,自願醫保每年計總數,銀碼 ...

因為我家人只買了守護一生這個plan,無再買什麼ceo plan或高端醫保,所以怕轉錯.

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

lakesilver 發表於 20-8-6 14:18
咁即係自願醫保好?

各有各好, 舊既計病症一個額, 新既每年有新一個額!
放下自在

大宅

cattz288 發表於 20-8-6 14:33
各有各好, 舊既計病症一個額, 新既每年有新一個額!

代理話d人好多轉走哂去自願醫保,將來普通的plan個pool會少咗好多人,咁保費會加得勁,你覺得是嗎?

男爵府

lakesilver 發表於 20-8-6 12:29
我問個agent 話每項病上項係30萬,如今年claim盡咗,就往後日子同一項傷病就claim唔到.如今年claim咗25萬 ...
原來系甘。謝謝妳解釋

大宅

hyto 發表於 20-8-6 14:48
原來系甘。謝謝妳解釋

我都係這2天先知,所以唔知每年起標一次好定每項30萬好.

男爵府

lakesilver 發表於 20-8-6 14:45
代理話d人好多轉走哂去自願醫保,將來普通的plan個pool會少咗好多人,咁保費會加得勁,你覺得是嗎?
...
甘呢個情況咪不斷循環, 之前佢哋氹我哋轉“守護一生”嗰陣時又係咁講。 而家轉左“守護一生”唔夠兩三年, 又係咁講。 都有可能係佢想氹我哋轉所以嚇我哋嘅招數

大宅

hyto 發表於 20-8-6 14:51
甘呢個情況咪不斷循環, 之前佢哋氹我哋轉“守護一生”嗰陣時又係咁講。 而家轉左“守護一生”唔夠兩三年, ...

我家人一買便是守護一生,你之前是另一個plan轉守護一生?

男爵府

lakesilver 發表於 20-8-6 14:50
我都係這2天先知,所以唔知每年起標一次好定每項30萬好.
咁就真係好難講 有時萬一有啲乜嘢大病, 好長手尾嗰種, 就好麻煩。 我見我而家如果轉自願醫保 每年 慳錢稅都只係慳得一千蚊, 所以唔搞lu。 聽樓上話齋 轉咗自願醫保之後一個月保費多成一百蚊,咁一年即係千二蚊 稅省了咗但保費又加返, 呢度都係一條數。 加上佢又話有限額30萬, 所以更加咪搞

男爵府

lakesilver 發表於 20-8-6 14:59
我家人一買便是守護一生,你之前是另一個plan轉守護一生?

之前嗰個 plan 係好耐之前買左好耐嘅什麼“住院plan C”, 我連個名都唔記得。 係呢三四年轉咗做守護一生, agent 叫我轉的。 轉咗四年有多了。 今次自願醫保佢冇叫我轉,只係象徵式 寄咗封信話可以轉, 封信係個個客都有嗰種格式

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

lakesilver 發表於 20-8-6 14:45
...

呢樣唔肯定, 不過淨係計上年同今年, 舊的已加價了, 新的仲係一樣!
放下自在

大宅

hyto 發表於 20-8-6 15:02
咁就真係好難講 有時萬一有啲乜嘢大病, 好長手尾嗰種, 就好麻煩。 我見我而家如果轉自願醫保 每年 慳錢稅 ...

其實省稅根本無乜用,好似之前個什麼退稅年金,利息只是很低,就算退理稅計返利率也無動力去做.

大宅

cattz288 發表於 20-8-6 15:15
呢樣唔肯定, 不過淨係計上年同今年, 舊的已加價了, 新的仲係一樣!

是因為年紀大一年加價?

象牙宮

lakesilver 發表於 20-8-6 15:19
是因為年紀大一年加價?
no, premium increase
放下自在

大宅

cattz288 發表於 20-8-6 15:20
no, premium increase

加幾多?是宏利?

象牙宮

lakesilver 發表於 20-8-6 15:18
其實省稅根本無乜用,好似之前個什麼退稅年金,利息只是很低,就算退理稅計返利率也無動力去做.
...

退稅年金的確係有減稅effect, 減得少, 係因為稅率低啫, 6萬減1萬稅喎
放下自在

首頁
23456...7

尾頁

跳至