自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

happymama2009 發表於 24-4-21 12:46
有朋友大筆錢買咗呢啲派息基金,佢哋嘅心態係唔好理本金升跌只要keep住有派息攞到老就OK,雷曼嗰啲風險唔驚 ...

依類高學歷嘅人,見得騙子少⋯⋯祝佢好運

子爵府

happymama2009 發表於 24-4-21 12:46
有朋友大筆錢買咗呢啲派息基金,佢哋嘅心態係唔好理本金升跌只要keep住有派息攞到老就OK,雷曼嗰啲風險唔驚得咁多喎。佢哋唔係無知婦孺,都係公司高層高學歷計數叻,呢種盲目嘅心態都幾有趣

基金保險(投連險)先?
兩者並唔同嗰喎。

好多人買咗投連險,以為買咗基金喎。
有趣嘅係買咗投連險,以為買咗基金

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1vZL4V-DYJZ3NnA1zVD9iPsSDWvFkqXItnk2cY9x4IoQ/edit#gid=1949107876
S 欄係基金回報(無論喺銀行買定喺證券行買,回報都係呢個)
K 欄係宏利投連險基金回報(未扣除基金以外收費)(第間保險公司嘅回報可能唔同)
我做月供股票系統。 講笑。 不是。   
我做證券,認識做月供股票系統的人。 也是講笑。 不是。

複式洋房

咁多?

琥珀宮

大力大力 發表於 24-2-28 22:12
早幾年在低息環境、自由及理財版、成日有保險公司AGENT 大推、每月派息基金、 已經叫人唔好買、小心賺息蝕 ...

睇清楚可能講緊紅利8%息,唔係本金

子爵府

基金依照配息分派的頻率,可細分為月配息季配息半年配息以及年配息,然而配息發放並不是愈頻繁愈好,投資人應依照自身的現金流需求做最適合的選擇,不論是
每月為加菜金當自強的菜籃族、
每季度想用一筆獎金犒賞自己的小資族、
每半年需要繳交學費的夾薪族,或是
每年希望來一趟深度旅遊的退休族,
都能透過不同配息頻率的基金來滿足各種現金流需求。

累積型優點是可以讓資金持續參與市場行情,產生長期的複利效果
配息型好處是可以創造固定現金流

https://www.ezfunds.com.tw/Article/Detail?newGuid=b9e6018c184143b98668d75ff2268b9a&rootId=16

侯爵府

環保接龍勳章

我自己無買呢D..
如果月月派或年年派息的話.
事實係本金就無咗複息既回報.
近期好多財經分析都講,
如果呢D投資蝕錢的話, 只係派返本金俾客.
咁本金又少咗,
出年既回報又少...根本係惡性循環

但有朋友都係買咗呢D投資,
仲話貪佢有息派

伯爵府

yan12345678 發表於 24-3-27 13:53
基金梗係唔會經agent買啦,綁死年期,而家安聯都係自己買嘅,隨時放又得
...

我都有,一每月收息,但增長連收左息只有2-3%增長,每月派年息8厘蝕價,但總好過自己買股票,做定期,起碼隨時可加隨時贖回

子爵府

onlam2005 發表於 24-5-30 16:50
我自己無買呢D..
如果月月派或年年派息的話.
事實係本金就無咗複息既回報.
近期好多財經分析都講,
如果呢D投資蝕錢的話, 只係派返本金俾客.
咁本金又少咗,
出年既回報又少...根本係惡性循環

但有朋友都係買咗呢D投資,
仲話貪佢有息派

如果持續下跌嘅話,派息係高位減持
例如 $100 派咗 $1,得返 $99,跌就只係 $99 跌,嗰 $1 唔使跌
如果唔派,就嗰 $1 都一齊跌,無錯係有複息效應,但係負複息效應

複息公式:
本利和 = 本金 x (1 + 利率)^ 年期

如果利率係正數正複息效應
如果利率係負數負複息效應

你可以分別代正數利率負數利率入去計下有咩分別。

子爵府

AC117 發表於 24-5-30 17:40
我都有,一每月收息,但增長連收左息只有2-3%增長,每月派年息8厘蝕價,但總好過自己買股票,做定期,起碼隨時可加隨時贖回

1. 基金可隨時贖回投連險不可隨時終止,投連險內有多隻基金可選,有派息的,也有不派息的,派息的也不只一隻;可同時持有多隻,不是只可持有一隻;亦可隨時轉換,只是不可贖回;而不可贖回的其實不是基金,而是保單——這些基金都係保單內的基金,受保單規限。

2. 基金可隨時贖回定期要到期才可提取

3. 基金可隨時贖回股票一樣可隨時沽出

4. 增長係視乎買邊隻幾時買計到幾時,以安聯收益及增長基金嚟計(唔係以投連險內嘅安聯收益及增長基金嚟計),
如果 2021-12-31 買,計到 2022-12-30,係負增長;
如果 2021-12-31 買,計到 2023-12-29,亦係負增長,但負得較少;
如果 2022-12-30 買,計到 2023-12-29,則增長率係雙位數,唔只 2-3%
如果係安聯收益及增長基金,增長 2-3%,可能係 2020 / 2021 年買,如果早啲買,應該唔只。
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1vZL4V-DYJZ3NnA1zVD9iPsSDWvFkqXItnk2cY9x4IoQ/edit#gid=1949107876

公爵府

yan12345678 發表於 24-3-27 13:53
基金梗係唔會經agent買啦,綁死年期,而家安聯都係自己買嘅,隨時放又得
...

點樣自己買?不用經銀行買?

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

美國Madoff 重高息添呀

子爵府

gilgilgilgil 發表於 24-5-31 14:00
點樣自己買?不用經銀行買

主要係睇究竟係基金投連險
基金係基金公司出嘅,
投連險係保險公司出嘅,投連險入面有基金畀你揀,呢啲基金可能係由基金公司出嘅基金,亦可能係由保險公司出嘅影子基金。

基金無年期,
投連險有年期,年期愈長,銷售佣金愈高,故 agent 多會推銷投連險,不經 agent 買便可避免買到投連險。

基金可經銀行或證券行買,或直接喺基金公司買。
即不用經銀行買,可以經證券行買,或直接喺基金公司買。

3 年前有個保險代理向我推銷投連險,說投連險內有隻每月派息 7%pa 嘅基金,我聽了後上網找尋該基金的資料,之後在銀行買了該基金。

公爵府

choyki 發表於 24-5-31 15:25
主要係睇究竟係基金定投連險,
基金係基金公司出嘅,
投連險係保險公司出嘅,投連險入面有基金畀你揀,呢 ...

好詳盡

你買7%回報嗰啲基金會保本的嗎?

子爵府

https://www.youtube.com/watch?v=v2-7ZEnpZ3I&t=1758s

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

gilgilgilgil 發表於 24-5-31 16:10
好詳盡

你買7%回報嗰啲基金會保本的嗎?

其實好多所謂保本產品丶 最後都係保本、完全冇收益、根本就係搵笨~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

公爵府

大力大力 發表於 24-8-7 12:27
其實好多所謂保本產品丶 最後都係保本、完全冇收益、根本就係搵笨~
...

等於借錢畀佢、仲唔收利息

侯爵府

大力大力 發表於 24-8-7 12:27
...

MPF 保本基金都要蝕錢

子爵府

虧蝕 26.4 億元,派息 20 仙
https://www.etnet.com.hk/www/tc/news/categorized_news_detail.php?newsid=ETN340808513&page=2&category=result

虧損擴至 4 億元,派息 11 仙
https://www.etnet.com.hk/www/tc/news/categorized_news_detail.php?newsid=ETN340809947&page=1&category=result

有些公司即使不盈利,也會從留存收益中支付股利以維護股東的黏性。
當派發股利時,股價下跌是很常見的,因為公司是用自己的利潤來支付股利
https://www.ig.com/cn/trading-strategies/what-are-dividends-and-how-do-they-work-201021

水晶宮

我買咗,賺息蝕本金

子爵府

.

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊