自由講場

跳至

首頁
34567...8

尾頁

子爵府

麟媽媽 發表於 23-10-26 12:49
大家唔好忘記出年係龍年,其實佢派唔派錢生育率都一定會比往年高。

係囉!要生既始終會生
尋日出世既bb巳經有,咁其實都唔關二萬蚊事,不如玩大d派廿萬啦

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

anan84 發表於 23-10-26 13:03
回覆 czl115 的帖子

講真,地球天氣又差,天氣又極端,遲啲又AI, 再唔係輸入勞動人口又得,要咁多人做咩 ...

我琴日都想講ai 但驚又話乜野國安法
奧運果陣 ai 做工作人員,完美演繹 我都好讚嘆,將來 ai 發展會點?到時班新出生b 2x歲 咁又會點?
其實 我都唔敢講咁多

水晶宮

2024勳章

selinako^^ 發表於 23-10-26 15:34
果陣疫情 其實生b 風險高,d 人唔生住 都可以理解,唔明佢做乜一意孤行 唔睇多一年
...

睇過一啲人口學家文章,話人口下降趨勢一旦形成,就好難逆轉,長遠對社會影響好大。香港人口是否已形成下降趨勢,我唔敢肯定,但要等到確認下降趨勢再黎做嘢,就已經太遲

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

meowmeow34 發表於 23-10-26 13:19
有位陳生喺答問大會好清楚表達呢個垃圾政策會畀人濫用, 而且完全忽略中產夾心階層, 結果比卡超係hea答, ...

新聞有節錄,我見到都岳然 點解佢可以咁講,即係派就一定派 濫用都冇辦法

子爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

認同。
唔想生嘅唔會為咗兩萬蚊而生囉。

翡翠宮

czl115 發表於 23-10-26 15:43
睇過一啲人口學家文章,話人口下降趨勢一旦形成,就好難逆轉,長遠對社會影響好大。香港人口是否已形成下 ...

佢宜家咁谷 基/低層生b,bb 都唔係一出世 即刻出去勞動市場啦!
急咩呢?要即刻比2萬?

水晶宮

2024勳章

selinako^^ 發表於 23-10-26 15:58
佢宜家咁谷 基/低層生b,bb 都唔係一出世 即刻出去勞動市場啦!
急咩呢?要即刻比2萬?
...

人口發展係一個長遠計畫,要睇到幾十年後

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

1314625 發表於 23-10-26 13:58
回覆 newcomer550 的帖子

初生有錢派, 唔係香港獨創嘅,

明丫。
真心唔明點解綜援點夠可以双量?根本無出勞力,已經好多嘢係free.
男家有親戚話年年有迪迪尼飛派,去到唔去。佢哋兩公婆出現金糧,呢世都係低收入家庭
我自己就乜都係真金白銀俾出。連双糧都無……無言

水晶宮

回覆 SforSylvie 的帖子

咪就係新加坡2021年已經開始派緊錢鼓勵生育, 香港2023年先開始做, 重比人罵倒錢囉

公爵府

yauchuchu 發表於 23-10-26 14:18
財政司已預告赤字
納稅人請預備多啲錢交稅

講左赤字好耐,但佢提出嘅都係駛錢駛錢再駛錢
好似做寄養家庭,宜家一個月收5000,佢一下就升到10000,講真,真係有愛心想做嘅宜家都做緊,唔係話加多啲資助唔好,但有需要一加加一倍嗎? 錢多左冇愛心唔係真錫細路嘅都去做啦!

侯爵府

2024年龍年勳章

1314625 發表於 23-10-26 17:05
回覆 SforSylvie 的帖子

咪就係新加坡2021年已經開始派緊錢鼓勵生育, 香港2023年先開始做, 重比人罵倒錢囉 ...

新加坡除咗派錢,仲有得扣稅、育兒假期、托兒津貼同支援繁殖技術,唔似香港淨派錢但無配套,所以吸引唔到中產生。
儘管新加坡有咁多鼓勵生育措施,佢地既出生率都無乜提升到,上年更加創歷史新低。

大宅

anan84 發表於 23-10-26 13:03
回覆 czl115 的帖子

講真,地球天氣又差,天氣又極端,遲啲又AI, 再唔係輸入勞動人口又得,要咁多人做咩 ...

各大基建计划要勞动力,建立什么什么办公室、小组等等又要勞动力。万一要打起仗上嚟,又要精兵。人多好办事嘛!

大宅

tkop 發表於 23-10-26 14:06
佢有佢倒但唔好收人税

你想唔加稅或唔开新稅基,好似有啲FF喎!早兩日先话财政储备只夠一年,施政报告话要搞咁多乜办公室、小组,又要明日大屿、北部都会、又全面爰国教育。除咗鼓历外国人用3千万投资股票证券之外,个报告好似冇講講点开源喎!不过,特首都有教育我哋点样先可以节俭咁增加幸福感!

公爵府

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

垃圾施政,倒錢落海,佢唔出好過,昨日新聞仲見到佢話,原本有人係提意生仔比一萬,佢就話反正都比,就大力啲比夠二萬,都痴膠花,拎納稅人啲錢扮闊佬,已經財赤仲亂咁洗,又唔開陸路離境稅,一味打中產主意,唔該佢快啲落台

伯爵府

Poo得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回

回覆樓主:

比消費券更倒水更垃圾
而家係交稅供養啲扮窮嘅人,仲要有1半係大陸人,錢就係度攞,個個走返上去駛,根本幫唔到香港任何野
想認識多啲屯門友

男爵府

13yeah 發表於 23-10-26 14:52
加多些配套仲實際

咪囉

男爵府

回覆樓主:

乾塘咪呀爺出手囉。

侯爵府

yoyo123 發表於 23-10-26 13:30
登報俾嗎,可以集資登頭板嗎
佢真癡