時政擂台

跳至

首頁
45678...30

尾頁

男爵府

rosenok 發表於 22-3-18 08:41
真心多謝所以出心出力幫香港的任何人士

其實不要表面,只有內裏工作的人才知道實情

其實亞博請的不是純公立醫院醫護,好多都係百本的炒散護士,呢班人都唔識CMS系統㗎,你唔係唔知吖嘛?好多係私院退休,有啲係移民回流,你唔知我又知喎,CMS佢哋都係做亞博先學,就算派藥系統唔識用都大有人在,同內地弛援的護師一樣乜都唔知,真係睇唔到學個系統要幾耐?香港護士就唔使學就識?內地護士就預切教都唔識?呢啲仲唔係歧視?

男爵府

popofat 發表於 22-3-18 00:34
你有冇識人做過學護?你問下佢地要唔要識得做呢啲先?畢業後未必要做,但非常時期幫下手都唔係不合理。

...

認同你, 始終兩地醫療系統不同, 派藥都係英文,藥名可能都不一樣, 咁短時間要內地精英處理派藥,太急進,太刁難。不要在重要事情攪分化,中央已說齊心抗疫,相信精英們到港幫忙,也不會計較這些, 出於大愛。

珍珠宮

虎到金來勳章 BB防敏心得分享勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

小源 發表於 22-3-17 23:59
https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&q=TMD%EF%BC%8C%E4%BD%A0%E9%80%99%E5%88%86%E6%98%8E% ...

公道d講,呢d工作,係之前本地人都有做,而家有班人入黎接下一更
日本の平安を祈ります

伯爵府

onegreen 發表於 22-3-18 09:43
其實亞博請的不是純公立醫院醫護,好多都係百本的炒散護士,呢班人都唔識CMS系統㗎,你唔係唔知吖嘛?好多 ...

我真係唔知內裏運作事實

我無話預設教都唔識喎

我係話"係咪正在training ",所以唔做得

同埋張分工紙是寫"初期",可能之後會改吧?

水晶宮

2024年龍年勳章

popofat 發表於 22-3-18 00:12
咁一落埸叫你落藥都未必合適。好多老人家有長期病患,有病歷。香港同國內體制未必一樣。做下d 基本野warm u ...

同意
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

大宅

回覆樓主:

香港護士應該全部工作都要cover,全部打星,內地護士支援性質,就暫時唔做派藥打針。咁樣就會好啲,香港咁多黑護,揸住呢張表就可以攞正牌食夾棍

大宅

我都不希望呢張工作表係真?因為已經喺網絡流傳、有關人士作出澄清或改善。
分工合作要公平!有啲厭惡性工作可以請姨姨做,重金之下必有應徵者
中央派過嚟香港幫手的醫護人員,都係有本科學識,大醫院出身。不能夠大才小用!

侯爵府

畀面勳章

離晒譜,他們是幫手醫人,醫管局居然要他們做護理,簡直欺人太甚,是畜牲。請醫管局交代,否則請內地同胞返回內地,唔可以侮辱內地醫護嘅專業,醫管局要向內地同胞公開道歉兼管理不善離職吧!不要成為香港之恥!

男爵府

回覆樓主:

護士做護理工作, 有什麼問題

水晶宮

ice_seiya 發表於 22-3-18 00:07
係咪之前話用三萬幾請果啲?唔係講明係做呢啲咩?新聞有登

唔係,係援港醫護

侯爵府

好媽媽勳章

唉,香港人,真係醜家
開心每一天

珍珠宮

首先極度感謝內地護士馳援
其實本地護士己在崩潰了的戰綫作戰了數月就倒下,極需要稍事休息一下,而馳援隊戰意正高可能因此有此安排亦不定。
而去亞博的有長者但並非只長者去,更多是一般確診市民入住根本不用餵食換片的,但由醫管局護士分配藥物及講解服藥入機等幾近全部病人都要做,需要走訪全場,所以負荷仍然很重。

連呢個為人氣網紅都被內地管理員刪除分化 post, 現已知錯正補救自己犯的錯。

內地隊伍接手後可以全權再安排護工進駐。唔好再在這 post幫網紅制造中港分化,若他等成功, 對他自己的事業當然有幫助,但他若搞局誇大致全國人深度仇港,就中正分化目的,英國肥彭到那時見分化了一定樂透,全部香港人都會受害。

大宅

回覆樓主:

點解唔請本地人做?又話好多人冇工開?我覺得唔好浪費左人地的知識技能

水晶宮

內地援港護士初期不派藥注射‎ 需換片餵飯‎ 醫管局:分段熟悉工作
https://www.hk01.com/article/748273?utm_source=01appshare&utm_medium=referral
病毒變種危機!接收最新疫情警報,立刻下載App:https://hk01.app.link/LG71h8MfUbb

子爵府

大陸派來的都係精英,話要時間熟悉唔太合理。希望香港醫護唔係因為怕大陸醫護會做得比佢哋好而唔指派正式工作。

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

jwong327 發表於 22-3-18 10:34
點解唔請本地人做?又話好多人冇工開?我覺得唔好浪費左人地的知識技能
...

要請一早請左啦
而家已經死左三個老人家係亞博

仲有一大堆老人家仲未沖過涼
日日都比d 尿片醃住
而家有三百個即時到位咪幫住先
落得黎幫人嘅都唔會介意卦

另一邊政府可以積極d去請人返黎幫手

男爵府

小源 發表於 22-3-18 00:52
點解咁多人仇恨內地醫護.....

仇恨內地既一切姐。
做人,5好難为自己

禁止訪問

象牙宮

回覆樓主:

聽講請人係幫手照顧長者,大多數係去亞博,咁照顧老人家係做呢d厭惡性工作啦!可能又要時間適應下呢…

禁止訪問

首頁
45678...30

尾頁

跳至