自由講場

跳至

首頁
45678...19

尾頁

珍珠宮

agnesbee 發表於 22-4-16 12:49
負擔得起咪俾囉~你有又願意俾就唔使問,作為父母都唔想成為子女負擔
...
但事實上,養父母真系好貴,如果父母無足夠資金,父母就系仔女嘅負擔。
你見,好多後生仔女响網上呻,與其做野,要比家用父母,不如躺平

水晶宮

虎到金來勳章 2018復活節勳章

readymama 發表於 22-4-16 12:47
我父母有寄野俾我,我都有叫佢地幫我再買d野。但我而家d錢係我老公俾既,我唔敢拎d俾我父母,好似好衰咁。 ...
有乜咁衰????

水晶宮

虎到金來勳章 2018復活節勳章

叫家人寄野係麻煩到人㗎

公爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章

做子女, 應該有孝心, 象徵性都應該要俾家用父母.
我做FTM 前, 已經同老公商量好, 有關父母經濟既問題, 否則我吾會辭職. 無理由自己富貴, 父母閉翳.

公爵府

readymama 發表於 22-4-16 07:30
我已移民外地,但生活只剛夠自己一家用,又要在外邊供樓,所以無再匯錢俾在港的父母但前幾日被親友問,咁其 ...

老實講….你人都走咗啦!比唔比錢重要咩?

伯爵府

我父母有寄野俾我,我都有叫佢地幫我再買d野。但我而家d錢係我老公俾既,我唔敢拎d俾我父母,好似好衰咁。 ...

本身我覺得都冇咩。
睇完依個回覆,你係人唔係呀?

yeung_ma    發表於 22-4-21 12:11
wcpcelia    發表於 22-4-20 15:37
Campenella    發表於 22-4-17 16:35

珍珠宮

ivycwl 發表於 22-4-16 13:17
本身我覺得都冇咩。

睇完佢嘅回應已知佢係咩人,這類人會咁做一點也不意外

男爵府

mizuho 發表於 22-4-16 08:23
當然需要俾錢父母生活啦!
莫講係移民,當年自己自費去讀書都準備好一年嘅家用俾媽咪先離開香港。離開香港 ...

非常同意!我都試過離開香港一段時間,亦都俾低家用先走。

俾錢父母除咗係一份心意,報養育之恩,另一方面,我想俾父母知,我財政ok,唔駛擔心我。有時父母又唔敢問,但我哋行為上係可以令父母放心。

水晶宮

本身我覺得都冇咩。

作為佢父母,好心痛

公爵府

2024年龍年勳章

即係你將養父母的責任推左俾你妹

大宅

本身我覺得都冇咩。

樓主自己內心都深知自己好衰 對不起父母 好不孝

在 bk開post, 樓主 本來是想 bk c9說她 都不算衰 冇能力啫 冇對不起父母,不用被自己良心責備。

但現實仍然是... 樓主你是心知肚明的。

水晶宮

回覆樓主:

無本事又要移民
好聽為仔女

他朝君體也相同,大家都老
我就話,第日仔女移民,真係有錢個隻,祝福佢,好似樓主呢d 自求多福

我就簡單d ,個個月翻黎飲湯食飯就夠
希望結左婚都係一家人,唔係一房人

伯爵府

冇錢學咩人移民
為小朋友自由,自由可以當飯食?

子爵府

我哥有繼續俾,我姑奶就無

俾到就俾,俾唔到都無辦法
人響香港同外地都一樣

我老公都無能力,搵萬鬆d, 要俾$6000佢媽….咁咪無錢俾我,我都好無言

孝順大晒,實際上我哽

水晶宮

邊個話你知有親友問你父母呢啲問題?
你父母及你哋全家覺得無問題就得啦,你唔安樂,第日搵part time做吓,儲埋一舊再俾父母囉

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

親友都睇唔過眼!錢從來都唔會夠!但一千幾百都攞唔出?唔係攞唔出囉,係你自己選擇唔比!因為你覺得父母唔夠重要!已經不能在身邊照顧,連基本生活支助都唔做真係好過份!比500, 1000 都好呀!唔好講咩身不由己!無得揀!係你已經揀左

珍珠宮

係香港少左啲咩自由?呢2年除左國安法,都冇咩新例立左,係怕少左上街掟汽油彈既自由?難道外國就可以?你睇下美國同加拿大點樣對啲示威者,人哋警告都冇句就一槍殺死個示威者,你想要呢啲自由?

BTW,你將照顧同養父母既責任比晒你2個妹,將來父母剩底任何野,記得唔好返來搶

趙元嵩    發表於 22-6-22 21:15
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

大宅

你要記住,你雖然家庭主婦,但你嘅付出係同你老公出面搵錢一樣重要,你老公賺返嚟嘅錢你係有份應得,為家庭付出,點解唔敢拎俾父母?
再者,你唔可以只係話自己蠢無能力就將養父母責任推比兩個妹,每個人都有家庭負擔,搵多搵少都要俾,可能比例上唔同

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

readymama 發表於 22-4-16 07:30
我已移民外地,但生活只剛夠自己一家用,又要在外邊供樓,所以無再匯錢俾在港的父母但前幾日被親友問,咁其 ...

量力而為啦。
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

侯爵府

「叫 兩妹生性D」,咁就儘咗自己的考。
唔養父母,重叫父母出錢出力買嘢寄嘢給移民外國的自己,一句:人無恥便無敵

首頁
45678...19

尾頁

跳至