時政擂台

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

熊熊老婆 發表於 23-6-5 22:46
仲話5+1之後,大學免學費乜都抵番哂!

之前有jm話大學收local fee, 其實一年大概幾錢?

子爵府

cyyiu 發表於 23-6-5 23:25
我見我個舊同學,賣樓攞住幾百萬過去,日日種花整餅行公園,d相見到男嘅勁頹女嘅勁肥,我有時諗唔做野d錢 ...

好多呢啲唔返工諗住5年後自動入籍-0-

子爵府

sugarbean 發表於 23-6-5 20:28
有唔少計好5+1可以用1/3價錢讀大學,而家延長3年剛好要用海外學費讀埋大學。
...
應該係平1/3,不是用1/3價錢

子爵府

回覆樓主:

攞到永居先好生bb
咁都等幾耐下

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

男爵府

五年又八年,容乜易變十年
無所謂啦,咁自由嘅空氣,吸多幾年又點話!加油呀!

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

回覆樓主:

只係澫向公民的第一步,即係仲要第二,三四步什至更多

大宅

chanti 發表於 23-6-5 21:20
係呀、新申請的有影響唔出奇、BNO visa 話明2025 會review 、改埋佢做8+1、10+10 都得。但的確沒有影響已 ...

唔係挑機
但你點解咁肯定?
咁用特區護照申請左BNO visa既又有冇影響?
申請到永居之後,到時申請入籍就另一件事了?

伯爵府

野人好索子 發表於 23-6-5 20:22
請問係適用於新申請or已移居的人呢?(因我認識的起碼5個家庭已經移居英國超過一年)

呢D完全唔重要, 最緊要今日有得笑左先

已刪除用户

2024年龍年勳章 2024勳章

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

平平常常 發表於 23-6-5 22:56
盧旺達係前英國殖民地,兩個國家達成協議,英國佬比d著數佢地政府,幫手收留批難民。
...

長知識

珍珠宮

2023年兔年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

其實佢地都幾enjoy呀,日日捕住超市跳樓價,冇娛樂,休休閒閒咁…住多一日賺一日呀

水晶宮

Vengerov 發表於 23-6-5 23:27
好多呢啲唔返工諗住5年後自動入籍-0-

又無投資,又無工作,我覺得英國唔會咁大愛批入籍!
純粹個人意見,或者5年後批都未定!

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

考慮,即係未落實。未走嘅快啲走啦... 否則要等多3年呀~

珍珠宮

cyyiu 發表於 23-6-5 23:26
之前有jm話大學收local fee, 其實一年大概幾錢?

淨學費一年最少£9300,科學及醫療再貴d,workshop,食宿費另計。

珍珠宮

KOKOMAN 發表於 23-6-5 23:30
應該係平1/3,不是用1/3價錢

不是,真係大約1/3價錢。當地學生近£9XXX+學費,國際學生近27XXX+學費。不過其他駛費,如食住就一樣價錢。

男爵府

Vengerov 發表於 23-6-5 20:43
無分別,當年我留學家人都花咗十幾年先得到護照。中途好多阻滯,佢仲要已經係有不停哋工作嘅。總之英國佬唔 ...

我家人都係咁,期間屋企先後有兩位長輩過身,佢都返唔嚟香港出席喪禮,話影響入籍喎

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

Vengerov 發表於 23-6-5 22:07
bno地位並列為refugees

https://www.gov.uk/government/speeches/home-secretarys-speech-on-uk-and-rwan ...

BNO係指British National Overseas嘅Nationality唔係BNO visa,refugees有一個申請scheme,另一個route,refugees基本上係可以申請英國福利,甚至連英文試都豁免,如果BNO visa撥入refugees對applicants係好事

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

無話可說 發表於 23-6-5 21:52
其實移民英國唔係咁容易,我舊同學係果邊讀完書,返埋工10年,唔結婚都入唔到藉,當然仲要睇資產
...

讀書係唔計(ILR)Leave to remain 5年個route,但有本事讀足10年可以申請along Residence

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

政治及有關爭拗話題或最終演變成相關討論,現已移到時政擂台
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

珍珠宮

搬入時政,證明唔係好嘢嚟,曱甴睇到唔舒服

首頁

尾頁

跳至