少年成長

跳至

首頁
56789...12

尾頁

別墅

回覆:yankaka 的帖子

can u pls pm me the crying control. thanks

yankaka  just pm  發表於 13-3-8 23:28

大宅

引用:Quote:malau+發表於+13-1-22+22:50+我個囡

原帖由 yankaka 於 13-01-23 發表
唔會! 只要你有恒心, 最重要夠狠心就得! 小朋友要瞓得夠日頭先夠精神! 我個仔由細到大都係自己瞓, 但歲幾 ...
Pm me pls?

yankaka  just pm  發表於 13-3-8 23:27

子爵府

congai 發表於 13-3-8 00:44
另外請指教,現時呀仔最後餐奶係11點幾,食完後仲豆佢便便先瞓的,我想襯呢個訓練調節埋佢個生理時間表,改 ...

老實講又真係有少少急得滯, 我覺得可以逐D嚟, 你可以10點餐奶後戒埋奶咀, 因為兩者關連D, 然後睇吓佢瞓得好唔好先, 因為冇咗奶咀佢地冇哂安全感真係要時間適應架, 你可以比隻公仔佢摟吓轉移吓視線!
見佢習慣啦再改埋朝早便便囉, 我諗生漬又未至於GE, 不過建立習慣性真係好重要架, 加油啦!

子爵府

莫生氣 發表於 13-3-8 17:04
可唔可以pm我呀?

仲想問吓幾大開始可以試吓呢個方法呢?

已PM!
6個月後開始好D!
不過我建議你不要抱住瞓, 可以放落床仔陪吓佢等佢有安全感D同埋你易D觀察住佢, 同佢講吓嘢, 不過唔好太耐, 5分鐘咩都夠架啦, 跟住同佢講GOODNIGHT就出番房, BB有機會喊架, 咁就可以開住房門先, 目的都係方便你留意住佢, 若不是喊得太過份都可以, 我嗰時阿囝三四個月時, 喊20多分鐘就會冇力瞓架啦, 最重要係佢唔會喊到透唔到氣就得架啦, 仲有就係必需要掃好風喎!

公爵府

回覆:請教BB自己瞓覺問題

可以pm我嗎?我仔兩個幾月,一定要抱住訓著先放床仔,成日放低一陣就醒,又要抱過。俾佢食奶咀自己訓床仔,我係床邊拍拍,要不停同佢執奶咀,成個鐘都訓唔著,我抱起分鐘又訓到。最慘係未介夜奶,3個幾鐘食一次,氹佢訓要個幾鐘,隔一陣又要食奶,我就快痴線

複式洋房

引用:Quote:congai+發表於+13-3-8+00:44+另外請

原帖由 yankaka 於 13-03-08 發表
老實講又真係有少少急得滯, 我覺得可以逐D嚟, 你可以10點餐奶後戒埋奶咀, 因為兩者關連D, 然後睇吓佢瞓得 ...
多謝你鼓勵呀,我會堅持,加油!
另外其實唔好同呀b有眼神接觸嘅原因係:驚佢會睇穿你會緊張?
其次是這訓練是否一定要呀仔係bb床瞓呢?
因為星期一至四都係呀嫲同仔瞓,仔喊只可令“咩”面唔理佢,而五至日先瞓bb床,這樣效果會好有差別嗎?

唔好意思,好多問題!THX!

民房

Could u pm me as well? Tks.

yankaka  just pm  發表於 13-3-11 10:26

大宅

引用:Quote:莫生氣+發表於+13-3-8+17:04+可唔可

原帖由 yankaka 於 13-03-08 發表
已PM!
6個月後開始好D!
不過我建議你不要抱住瞓, 可以放落床仔陪吓佢等佢有安全感D同埋你易D觀察住佢, 同 ...
未收到pm 喔。 bb未有房, 同埋佢真係可以喊好耐同超級用力喊, 會喊到成身汗

菩提本無樹 明鏡亦非臺
本來無一物 何處惹塵埃

子爵府

莫生氣 發表於 13-3-9 12:14
未收到pm 喔。 bb未有房, 同埋佢真係可以喊好耐同超級用力喊, 會喊到成身汗

...
我再pm咗多一次架啦, 你check check!
同佢攝條汗巾啦, 濕咗同佢換汗巾就得, 快手d, 方便d!
有d BB真係好喊得架, 不過只要見佢唔係喊到透唔到氣, 係可以由得佢, 雖則d老人家又話咩喊壞把聲呀嗰d, 我覺得就唔係囉, 係d老人家心痛多!

子爵府

congai 發表於 13-3-9 01:21
多謝你鼓勵呀,我會堅持,加油!
另外其實唔好同呀b有眼神接觸嘅原因係:驚佢會睇穿你會緊張?
其次是這訓 ...

唔洗客氣, 唔洗唔好意思喎, 我揍初生時仲多問題問啦, 好在我99算新潮又讀哂陪月班, 有d位係會用舊方法, 咁咪大家磨合吓囉, 有時你要堅持, 有時又要讓吓部, 好似放風箏咁, 大家就會易相處d, 揍B都揍得開心d啦!
你講得啱呀, 唔同佢有眼神接觸就係唔好比BB識穿你唔忍心呀嗰d, 而家d小朋友好醒目架!
其實呢個訓練就係要佢自己獨立瞓覺, 你同床又同時瞓ge, 好難叫獨立架喎! 嫲嫲到真係冇位放BB床? 若果係咁, 都唯有就番個客觀條件架咋, 喺自己屋企時先用正統方法train囉!

子爵府

emimi 發表於 13-3-8 23:55
可以pm我嗎?我仔兩個幾月,一定要抱住訓著先放床仔,成日放低一陣就醒,又要抱過。俾佢食奶咀自己訓床仔, ...

兩個幾月未戒夜奶都可以接受, 我仔都兩個幾三個月先叫做完全戒哂, 間中仲會飲半夜3點嗰餐!
至於你話要抱住瞓, 咁又真係要改, 不過唔洗咁急用呢個program, 可待6個月起才正式train佢, 反而而家係要培養佢個作息時間, 而另一個基本做法就是, 每餐奶的程序, 還有黑夜白天要分明, 咁佢就會易d戒到夜奶同作息定時, 到時train咩都易d啦!
首先講作息時間, 就是按時飲奶不是按是否肚餓去飲, 假設6點佢醒, 然後每4個鐘一餐ge, 咁你10點就好叫佢飲第二餐, 之後2點, 6點10點, 總之夠鐘就要飲, 佢9點喊唔好比佢飲住, 佢10點唔想飲你又唔好退到11點先飲, 一句講哂定時定量! 因為生理時鐘是tune出來的!
第二講每餐奶程序, 我做法是夠鐘食奶時就先換片, 醒一醒神, 若果喺屋企, 最好喺番同一個位置餵, 咁食得嚟都起碼半個鐘啦, 食完一定要掃淨風, 然後陪佢玩番半個鐘先喎, 兩個幾月人仔可以訓練吓大肌肉! 咁計一計, 其實又佢叫肚餓起到食飽玩夠都有1個鐘多d架啦, 開始可以放佢喺床仔, 同佢做d按摩的動作, 如按吓手仔腳仔, 掃吓額頭, 呢d都係令人放鬆的動作, 等佢習慣瞓覺就係咁, 佢若果喊ge, 就唱吓歌仔, 總之唔好抱啦! 至於奶咀, 佢成日跌係因為佢唔想食定點? 因為除非佢地瞓著咗跌出嚟, 唔係ge話, 鍾意食奶咀geBB實咬實唔放架, 佢可能唔想食!
最後講黑夜白天要分明, 應該好簡單啦, 白天盡量光d, 就算瞓覺時都唔洗黑得咁緊要, 有d日光入屋係可以, 當然唔係叫你曬住佢啦, 等BB知佢係午睡緊, 亦都可以唔洗靜得咁緊要, 有d環境聲係可以, 若要靜到一粒聲都冇, 咁佢地大咗都要咁靜先瞓到你就煩! 晚上嗰覺, 盡量黑d同靜d, 等佢分辨到而家係夜晚, 同埋最後餐奶後瞓覺, 除咗按摩外加埋講d故事咁, 好簡單ge故事得架啦, 等佢feel到呢覺同白天唔同, last記得同佢講, 乖乖地瞓到天光先, 媽媽鍚哂你等等, 你以為佢唔明, 但當你日日講, 佢真係會明架!
我知講得好長, 希望你睇得明, 加油!

大宅

引用:Quote:莫生氣+發表於+13-3-9+12:14+未收到p

原帖由 yankaka 於 13-03-11 發表
我再pm咗多一次架啦, 你check check!
同佢攝條汗巾啦, 濕咗同佢換汗巾就得, 快手d, 方便d!
有d BB真係好喊 ...
收到啦, 謝謝。 今朝發現阿女失聲啦, 沙到喊聲都好細聲, 但仍然喊到出晒汗。。。唉。。。 好難搞

菩提本無樹 明鏡亦非臺
本來無一物 何處惹塵埃

洋房

我想要,可pm我嗎

yankaka  just pm  發表於 13-3-11 23:53

洋房

請教BB自己瞓覺問題

pls pm me thanks!

yankaka  just pm  發表於 13-3-13 11:45

別墅

Can u pm me pls, many thx

yankaka  just pm  發表於 13-3-13 11:45

禁止訪問

別墅

Pm me pls

yankaka  just pm  發表於 13-3-14 22:47

大宅

可以pm我嗎

yankaka  just pm  發表於 13-3-14 22:47

男爵府

可以Pm我嗎

yankaka  just pm  發表於 13-3-14 22:48

男爵府

引用:Quote:emimi+發表於+13-3-8+23:55+可以pm我

原帖由 yankaka 於 13-03-11 發表
兩個幾月未戒夜奶都可以接受, 我仔都兩個幾三個月先叫做完全戒哂, 間中仲會飲半夜3點嗰餐!
至於你話要抱住 ...
你好有心機教我地,多謝你呀。

係喇,我而家都煩緊tune番佢早訓。佢一向12點食最後一餐奶,通常5點起身,本身我地都幾ok,覺得總算係冇食夜奶。但最近好多媽媽叫我快啲較番佢早訓,話九點幾訓先好。我就四個鐘一餐奶,到八點半餵完最後一餐等佢訓,點知佢二點起身喊食奶,五點又再要食奶。好煩惱。究竟我可以點樣令佢早訓得黎唔食夜奶呢?

首頁
56789...12

尾頁

跳至