母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

公爵府

2023年兔年勳章

I got the 學劵 last night la.

原文章由 tvoincy 於 08-4-29 23:09 發表

寄o左啦! :;pppp:
未收到咋嘛!
親子王國日誌以外之網誌連結已被刪除

公爵府

2023年兔年勳章

Candy,

Very easy to make, please refer to http://www.leisure-cat.com/frm_1384.htm

原文章由 Hellocandy 於 08-4-30 00:02 發表
要食要食要食 教埋我整吖!

公爵府

2023年兔年勳章

Candy,

No shortcut for language learning bor. For listening skills, it is prefereable to listen to CDs and refer to books for actual script if you can't follow.

When will you go to Taiwan ? How long will you stay there ?

原文章由 Hellocandy 於 08-4-30 00:07 發表
c la, 今日我老板同我講, 遲o的佢要同我一齊去台灣公司交流, 我o的國語真係"媽媽d", 佢問我你聽ok o架嘛, 我話好耐冇睇台劇, 係咪要煲返?

有冇咩方法可以速成普通話? ...

男爵府

Candy

唔洗太擔心.因為台灣的國語較易聽,快D睇下台劇啦!如果你話去北京,我就驚,因為大陸人的普通話較難聽,北京多兒化音,有時佢地又有好強烈的方言音,所以更難.但台灣的國語係較易.唔洗怕!至于講....就真係冇辦法喇!因為就算多聽都無用,一定要講先得!

男爵府

nan_nan

昨晚整了麗特小餅,可能我無留意個名啦!係小餅,我初初整大塊了一點,結果好散.因為我用microwave oven 得上面有發熱管,要反,一反就散,第二盤整細了,結果無咁易散.

雖然賣相唔好,但就好好味!

安兒媽,我會盡量搵D好樣的留比你試試!

公爵府

2023年兔年勳章

bbpooh & Candy,

Please check your bank a/c as I transfer money this morning.

公爵府

2023年兔年勳章

各位,

上星期織完件冷背心俾琦琦, 等我假期有時間影相upload俾各位睇睇, 連埋之前個頂冷帽啦!

男爵府

原文章由 Strawberrys 於 08-4-30 08:52 發表
bbpooh & Candy,

Please check your bank a/c as I transfer money this morning.

I have received cyntoby, tingfai and strawberrys money.

Is there anyone who has transfered money without notice me? I found there is $54.6 remittence by ATM on 18 Apr? Who are you??

男爵府

原文章由 bbpooh 於 08-4-30 08:42 發表
Candy

唔洗太擔心.因為台灣的國語較易聽,快D睇下台劇啦!如果你話去北京,我就驚,因為大陸人的普通話較難聽,北京多兒化音,有時佢地又有好強烈的方言音,所以更難.但台灣的國語係較易.唔洗怕!至于講....就真係冇辦法喇! ...

同意, 台灣既國語都唔算難聽, 至於講, 夠膽就得架嘞! 你夠膽講, 佢哋夠膽聽!

男爵府

原文章由 Strawberrys 於 08-4-30 08:57 發表
各位,

上星期織完件冷背心俾琦琦, 等我假期有時間影相upload俾各位睇睇, 連埋之前個頂冷帽啦!

真慚愧, 我頂冷帽差不多完成, 差縫埋側邊同個頂, 但係就放埋一邊超過一個月, 莫講後來買既冷, 三分鐘熱度既我唔知幾時再有 mood 織呢.

公爵府

2023年兔年勳章

不用慚愧.

我這陣子勁有mood 織野, 連有2份功課都放埋一邊, 簡直停不了!

下一件plan鉤件外套俾琦琦, 夏天在室內冷氣地方穿, 現找緊pattern.

原文章由 fsy 於 08-4-30 09:19 發表

真慚愧, 我頂冷帽差不多完成, 差縫埋側邊同個頂, 但係就放埋一邊超過一個月, 莫講後來買既冷, 三分鐘熱度既我唔知幾時再有 mood 織呢.

大宅

原文章由 Hellocandy 於 08-4-30 00:07 發表
c la, 今日我老板同我講, 遲o的佢要同我一齊去台灣公司交流, 我o的國語真係"媽媽d", 佢問我你聽ok o架嘛, 我話好耐冇睇台劇, 係咪要煲返?

有冇咩方法可以速成普通話? ...

你夠膽講就ok. 尋晚我地教呀樹講"百年好合, 開開心心". 希望依兩日呀樹能夠吸收多幾句.

大宅

原文章由 tvoincy 於 08-4-29 22:46 發表

ivyscyip,

me too. please also pm your a/c to me.

Thanks

ivyscyip,

me three.

男爵府

原文章由 go4baby 於 08-4-30 09:42 發表

ivyscyip,

me three.

me four! But lazy me want to give money in 512 gathering!

大宅

原文章由 bbpooh 於 08-4-30 09:43 發表

me four! But lazy me want to give money in 512 gathering!

Good idea.....but Ching Ching Ma will not show in 512 gathering.

男爵府

原文章由 go4baby 於 08-4-30 09:47 發表

Good idea.....but Ching Ching Ma will not show in 512 gathering.

But u are asking tv for the account no. wo!

公爵府

2023年兔年勳章

go4baby,

You will take 呀樹 together to Shanghai for the wedding ceremony ?

Yeah! Travel for fun.

原文章由 go4baby 於 08-4-30 09:37 發表

你夠膽講就ok. 尋晚我地教呀樹講"百年好合, 開開心心". 希望依兩日呀樹能夠吸收多幾句.

大宅

原文章由 tvoincy 於 08-4-29 23:02 發表

fsy,
草莓講中晒.

Ryan有99%會九月就讀崇真國際部,佢o地係可以用學券架!

另明天我會同Ryan退學, 跟住o係六月份開始讀兩個月montessori既班, 因這間montessori係有個柔道班既家長強烈推薦.
唔知我咁 ...

都ok. 再者遲d Rayn 都會去Aus. 我地都諗住遲d俾呀樹上蒙氏的playgroup. 依家佢返緊個間playgroup都用蒙氏的工具, 我覺得屋企擺設同父母心態要稍有改動.

男爵府

原文章由 go4baby 於 08-4-30 10:05 發表

都ok. 再者遲d Rayn 都會去Aus. 我地都諗住遲d俾呀樹上蒙氏的playgroup. 依家佢返緊個間playgroup都用蒙氏的工具, 我覺得屋企擺設同父母心態要稍有改動.

乜樹家都要移民呀?

大宅

原文章由 bbpooh 於 08-4-30 09:57 發表

But u are asking tv for the account no. wo!

tv is asking Ivyscyip's the account no.

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊