少年成長

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

回覆:yankaka 的帖子

Plz pm me also, thanks a lot~~

yankaka  just pm  發表於 13-3-14 23:03

複式洋房

引用:Quote:malau+發表於+13-1-22+22:50+我個囡

原帖由 yankaka 於 13-01-23 發表
唔會! 只要你有恒心, 最重要夠狠心就得! 小朋友要瞓得夠日頭先夠精神! 我個仔由細到大都係自己瞓, 但歲幾 ...
可否pM俾我?THX

yankaka  just pm  發表於 13-3-14 23:02

子爵府

heiphy 發表於 13-3-14 00:11
你好有心機教我地,多謝你呀。

係喇,我而家都煩緊tune番佢早訓。佢一向12點食最後一餐奶,通常5點起身, ...

TUNE早瞓不可以急, 我睇番記錄我用咗3-4個月時間才TUNE到由11點最後一餐奶到9點最後一餐奶!
佢5個月時仲係11點飲完到6點再飲早奶, 但5點多都會夢醒要哄架!
到6個月時就已經TUEN到10點飲完到7點啦, 不過5點多都係會醒, 不過就係要哄唔係飲奶GE!
到7個月已經係8點幾9點飲埋奶就可以瞓到7點啦, 因為晚飯時間我地會比粥仔, 唔多, 一兩湯匙架咋, 但始終飽肚D嘛!
去到8個月, KEEP住8點幾9點飲埋奶瞓到8點先飲第一餐, 5點幾亦冇喊醒啦!

試吓同佢TUNE啦, 咁細個都要用好幾個月, 再大D佢識反抗可能仲麻煩!

禁止訪問

引用:Quote:malau+發表於+13-1-22+22:50+我個囡

複式洋房

回覆:yankaka 的帖子

Pls pm me. Thk u.

yankaka  just pm  發表於 13-3-20 23:30

男爵府

唔會! 只要你有恒心, 最重要夠狠心就得! 小朋友要瞓得夠日頭先夠精神! 我個仔由細到大都係自己瞓, 但歲幾 ...
可以pm我嗎?

yankaka  just pm  發表於 13-3-20 23:28

洋房

回覆:請教BB自己瞓覺問題

Pls pm me

yankaka  just pm  發表於 13-3-20 23:29

大宅

pm me pls

yankaka  just pm  發表於 13-3-21 23:29

複式洋房

請pm一份給我,謝謝!!

你好yankaka, 我想你在這個post之前也有在其他post內留過言分享你的經驗吧。因為我好像有看過並跟住做。在我的bb大約6個月時我已訓練佢自己瞓,一直到現在20個月都相安無事,直到最近幾晚,不知為何每到瞓覺時間他總是精神百倍,不停在單人床上走來走去,又到窗台睇風景,我一入去就立刻跑回原位扮瞓覺,一出去又黎過,連續幾晚都要花上個半至兩個鍾才能入睡,而且我們還要在房內監場才可令佢瞓覺。請問有什麼方法可以解決呢???萬分感謝!!

大宅

Pls pm me, thanks!

yankaka  just pm  發表於 13-3-21 23:29

子爵府

mingotm 發表於 13-3-21 19:25
請pm一份給我,謝謝!!

你好yankaka, 我想你在這個post之前也有在其他post內留過言分享你的經驗吧。因為我好 ...

差不多兩歲的年紀, 少不免有點TROUBLE TWO, 自己有能力做很多事就會鬼主意多多架啦!
除了CRYING CONTROL PROGRAM, 可以再加一個獎勵表, 以一星期為小目標, 一個月為大目標, 每晚睡前都告訴他, 只要入房後乖乖待在床上好好睡覺, 不走來走去看風景, 明早起床就可以貼貼紙或蓋印仔在獎勵表上! 講明媽媽每晚只給兩次機會, 並明言你知佢扮瞓, 等佢有所顧忌, 若被媽媽發現兩次走來走去看風景, 朝早就冇得貼貼紙架啦!
以一星期為小目標, 若7日都有印仔, 就可以讓他實玩一樣預先SET定的獎勵, 例如落去園玩呀等等, 不一定要物質, 但就要吸引到佢囉, 大目標就是一個月, 最多只可以有4日冇印仔咁計, 就可以實現佢一個大獎勵!
這個獎勵表用在很多方面也好, 我用了兩年, 完成了不少自理能力學習! 試試!

男爵府

唔知你講的CRYING CONTROL PROGRAM係咪我所知的果個,但我想請教下,因為我有2個小朋友,大女從小都可以自己訓,但細仔就好麻煩,好鐘意痴住我甚至要啜住我(媽媽奶)瞓。想訓練佢自己訓,但好多時一放佢上bb床就大喊,可以喊成個鐘唔停,因為唔想佢嘈住大女,所以好難由得佢喊,通常喊得一陣就要抱佢,俾佢啜住瞓,咁佢真係唔知幾時先可以戒到呢個壞習慣學得識自己瞓,仲有無其他可行方法呢? 謝謝!

子爵府

cadencetse 發表於 13-3-22 00:02
唔知你講的CRYING CONTROL PROGRAM係咪我所知的果個,但我想請教下,因為我有2個小朋友,大女從小都可以自 ...

真不好恴思, 一來我不是人奶媽, 二來我得一個, 我地比佢個瞓覺環境可以由得佢嘈! 我都不太知點做!
其實教我這PROGRAM的媽媽佢就係人奶媽, 個仔又係啜到歲幾都仲係啜住瞓, 所以佢先要用呢個PROGRAM去TRAIN, 不過佢都係得一個, 所以都係可以由佢喊囉, 但佢真係唔係喊得好多日就OK, 你大細囡可否暫時分房, 若可就訓練到, 否則要就大囡又真係有難度!

男爵府

回覆 yankaka 的帖子

2個就係最大的煩惱,以前得一個我真可以由佢喊到夠,但而家真係好難。試過朝早等大女返左學佢又要瞓一瞓的時間trian佢,但始終時間太短,因為佢都幾硬頸,可以由十點喊到十一點半都唔瞓,所以試咁多次結果都係失敗,因為喊到十一點半已經唔洗瞓啦,等到家姐放左學食埋飯先再瞓,咁又唔可以由佢喊啦!
不過奇怪係,佢其實可以自己瞓的,好多時同家姐一齊午睡,佢都係自己响床瞓著,亦有時死都唔肯自己瞓,大喊,咁就由工人抱佢瞓或俾佢啜住瞓。
仲有就係,如果係我抱佢瞓,佢一定要啜,唔啜唔收聲,但工人抱就可以抱抱下瞓著,咁我應唔應該唔好自己抱佢瞓,改由工人抱,等佢戒左要啜住瞓的習慣先呢?

子爵府

cadencetse 發表於 13-3-22 00:53

2個就係最大的煩惱,以前得一個我真可以由佢喊到夠,但而家真係好難。試過朝早等大女 ...

你都去到無計可施的地步, 咩都要試吓架啦!
原來人奶b咁痴身架? 你可以過去"母乳餵哺"嗰邊問吓d媽媽有冇經驗喎!

男爵府

唉! 咁我再試下啦!
不過唔係個個人奶b都咁痴身,我大女就係唔痴身的人奶b,點知細仔就好痴...

男爵府

回覆:請教BB自己瞓覺問題

Pls pm me of the method, thanks!

yankaka  just pm  發表於 13-3-25 17:00

複式洋房

請pm 我

yankaka  just pm  發表於 13-3-25 17:01

大宅

Pm me thanks

yankaka  just pm  發表於 13-3-25 17:01

翡翠宮

牛年勳章

can u pm me?

yankaka  just pm  發表於 13-3-25 17:04

首頁

尾頁

跳至