親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Re: 星加坡旅遊日記!

Summama,

Jerry 好掛住 Sum Sum........成日問 Sum Sum呢?.........佢去左邊呀?........Sum Sum住係邊到呀?.........Sum Sum 有無同樣掛住 Jerry哥哥呀?

Melvinma,

多得你提供的詳細資料.........令到今次旅程好順利.........雖然因為仔仔帶病上機.........只去到一半預定之地方.........但老公都大讚我計劃周詳

因為仔仔唔鍾意睇表演........所以我地大部份時間只留在島上觀光.........仔仔鍾意坐車車..........幾乎坐勻島上的交通公具........不過cable car就貴左d.........成$18坐一個站........但仔仔就好興奮...........仲買左隻 cable car keychain添.

正如summama所講..........酒店房間比較舊...........但酒店內的食物就 OK.........亦唔算貴..........總括黎講.........都係一個愉快的假期

大宅

babyjerry,

melvinma 好似去左日本玩幾日.:-P :-P :-P

心心梗有掛住 Jerry哥哥啦. 不過佢唔識叫Jerry呀. 只係每次睇番係機場拖住Jerry哥哥的video, 就係咁笑同叫哥哥囉!

係喎, 你講開我至發現原來我冇係 resort 內食過野喎, 除左個免費果盤, Terrace 的早餐同 Pavilion Lounge 杯 cocktail 之外. 咁你有冇試過 The Cliff?

複式洋房

I'm so happy to see this topic.

........ I'm in singapore now with my 2.5 yrs son.
I brought many book for him....... 'cheap and many
variety . ... one box set '- My learning Library ' only S$12.5 - incl. 10 small hard cover book.

Winne the pooh --- diaper ..... 40 pcs
S$18.9 - only (w/free winnie the pooh back-sac)

Orchard Road - Takashimaya Dept. Store 3/F., (next to Yee on city ) famous brand name of kid's clothing

It's really hot here. But not like HK... hot/sticky.

Any mama suggest ....... big toy shop here.?!

I'll stay here 1 more week :)

[url=www.babyhome.com.tw/JonathanPoon]J.Poon

複式洋房

hi
我老公以前在singapore做了幾年工, 我是兩邊走, 所以對singapore都略有小小心得. 但唔知up唔up-date, 請melvinma 指點.

在singapore一定要識坐mrt(係mrt, not mtr) or bus, 因為singapore taxi 好平, 好多本地人會坐taxi, 而d taxi 係好鐘意係rush hour唔見曬, 等人call taxi 加錢.所以住近mrt station會方便d.
e.g. 在airport到市區, 兩個人坐taxi平過坐airport shuttle bus, 坐mrt我就唔知.

singapore 有好多防曬品, 去到在似watson's 的地方買, 因為香港choose唔多, 小朋友最好穿有領衫 or 薄d長袖, & use umbrella, umbrella 要買外面係銀色 or 金色, 用來reflect radiation, 唔好買錯HK個d 內面係銀色, 因為會反番比自己. umbrella 我在hk買比singapore平, ~hk$50.
singapore 近赤道, 唔好唔信, my son 曬到neck 紅晒, 我就手臂紅晒, 用幾耐美白都一次比番晒佢.

男爵府

Hi! 去完新加坡la. 旅途so far so good, 好熱呀, 夜間動物園藉得一去, 但我去當日係公眾假期, 好多人, 排隊買飛都成大半個鐘…. ducktour成S$33一個人, 無mug特別, 可以唔坐.... Underground Water world & Dolpin Lagoon 都令人失望…….Botanic Garden 反而幾靚……Wheelock place 有間叫Borders 的書局, 好大, 專賣英文書….原來香港大眾書局的優惠咭在新加坡都適用, 不過我番左香港先知….有間女裝鞋連鎖店叫Charles & Keith, d鞋又平又靚….M Hotel好方便, 又新, 但位於商業區, 夜晚好靜…..e-z Link Card等於香港的octopus, 方便搭車, 但有S$5係無得退款, 搵笨d

男爵府

Summama,

哦.......sum sum都有掛住Jerry呀 好........等我今晚話比Jerry知先.

嘩.........有免費果盤咩 點解我地無既........係咪要問佢地拿先有嫁

我無試過Cliff........因為有日lunch想試........但佢無開........我估佢地只開晚上.

男爵府

我下星期一出發啦, 咁唔知由orchard road坐的士去聖淘沙要多少錢呢? 而e-z Link Card是否在mrt的票務站買呀? 最少幾多錢? 可以用多久呢? 聖淘沙的沙灘正唔正呀? 而坡紙在機場exchange的rate ok嗎?

男爵府

vkzone,
而e-z Link Card是否在mrt的票務站買呀? ---------Yes.
最少幾多錢? 可以用多久呢? --------最少S$15, 包括$7車費, $3按金(refundable), $5手續費(non-refundable), 每次增值最少S$10, 交回張咭可退回餘款和按金. 坐mrt和香港一樣, 出入閘拍咭, 坐巴士記得上車和落車都要拍咭, 因為巴士係分段收費.
聖淘沙的沙灘正唔正呀?------我覺得麻麻, 淺水灣靚d, ha ha.
而坡紙在機場exchange的rate ok嗎?-------我係新加坡機場兌$4.7

大宅

babyjerry 寫道:
Summama,
嘩.........有免費果盤咩 點解我地無既........係咪要問佢地拿先有嫁

係呀, 有免費果盤呀. 唔駛問架, 我地入房冇耐就有人自動送來喇. 唔錯架, 有香蕉, 萍果, 橙, 奇異果, 梨, 提子... 夠晒我地食足四日呀.:-P :-P :-P 我開門果陣見佢拍梗對面度房門, 冇人應, 會唔會係你地調左房佢唔知呢?

大宅

vkzone,

我次次 orchard road<--->聖淘沙 都係搭酒店shuttle, 所以都唔知要多少錢呀. 不過如果從時間上估計(每次都要大約25-30分鐘), 如果冇塞車, 應該唔駛s$15.

聖淘沙的沙灘比我的感覺係: 晒到眼都睜唔大, 好熱, 沙比較粗, 但四周椰林樹影, 環境好靚, 影相做背景一流. 夜晚近shangri la & 旅舍果個沙灘, 搭晒台有 live band, 又有 bbq & grills, 飲杯野咁都好有氣氛, 幾正架. 不過唔知係咪日日都有呢?

我都係在機場exchange坡紙, 個 rate 好似係 2.18 左右, 唔係好記得. 我冇比較過, 唔知抵唔抵, 不過我唔係用得多, 唔差得好遠, 冇所謂啦.

你下星期一出發, 玩得開心d啦. :-P :-P :-P

大宅

我番嚟啦!~~~~

summama, babyjerry, kristymum
小朋友開心嗎?好耐無玩水啦!...你地有無咩收穫呀!

summama, babyjerry
你地有伴真係very good!係咪天氣好好呢!就算落雨濕身都怕會淋病!

kristymum
星搭的士係吾貴,不過最吾抵係街等會少d車,如果call車要收2蚊,即搭10蚊比多2蚊,所以長途先好搭! mrt張卡係比本地人用,所以去幾日最好次次買,因為最方便係用卡搭巴士!

vkzone
星期一出發啦!....吾駛帶太多衫去,記住帶錢同吊帶背心仔! 記得你好似係去睇醫生嘅,祝你一切順利!

大宅

你好!好高興認識你!你仲係果邊呀?....星加坡真係令我好懷念! 我都好鍾意買英文書仔o架!...上次12月去都買o左8本,係"hougang mall"買o架!...4-6蚊一本咋...抵!

水晶宮

醒目開學勳章 BK Milk勳章

報告版主(melvinma):
現飛新加坡,只須港幣990元!機會難逢,火速訂購!
HKG/SIN 只適用於 CX735 航班 (1405-1745)
SIN/HKG 只適用於 CX736 航班 (1020-1410)
最少停留新加坡2天;最長可逗留5天。
訂購日期:2004年4月19至24日
旅遊日期:2004年5月1至31日

大宅

請問邊樹訂?

JChan 寫道:
HKG/SIN 只適用於 CX735 航班 (1405-1745)
SIN/HKG 只適用於 CX736 航班 (1020-1410)

大宅

究竟晌邊樹呀?我查過國泰假期都冇!

JChan 寫道:

水晶宮

醒目開學勳章 BK Milk勳章

Not 國泰假期 but
http://www.cathaypacific.com

大宅

delete

男爵府

$990!!!!太過份la………………………咁平!!!

melvinma>>>
小朋友當然開心啦, 整個行程為佢tailor-made咁, Bintan好靚, 椰林樹影, 水清沙幼, 游水游足三日, 係間房舊d; 新加坡就睇動物, 食野, 最鍾意chili crab, 嚮Holland Village食左件好正的cheese cake, 但唔知點解, China Town竟然搵唔到肉骨茶. 因為帶住女女, 無mud機會shopping, 我去買鞋, 佢都好唔耐煩呀, 只係逛書局(又係佢至愛!) 買左d故事書, 練習簿.

M Hotel is very good. 多謝你既好介紹. Hotel對面是巴士站, 我地經常搭巴士出入, 當city tour. 用張e-z link card 好方便, 去Suntec City, Esplande, Sentosa等, 搭巴士重快過搭mrt, 的士就主要往來機場. 碼頭, east coast, 的士費真是很便宜呀.

有一點你唔好介意, 我覺得新加坡人好cool, 無mud笑容, 問野都唔係好想應咁..... 扣分.

睇左你tokyo之旅, 正呀!

複式洋房

$990........... so good!

melvinma,

Hi! Nice to meet u !
I'm still here ( Singapore ). But I'll back to HK tomorrow .......:(
I hope be back here for vocation in the summer
holiday ..

The Forum ----- also a big shopping mall here for kid. I joined the kids club here S$10- application fee
then enjoy the facility of the kid-gym room.

Combi ---- convertable 'light' baby trolley only
S$ 88-

Aprica ----- also cheaper than HK ,
Dr. Brown milk bottle also
[url=www.babyhome.com.tw/JonathanPoon]J.Poon

大宅

KristyMum
因為星呢2年經濟好差,香港有自由行,果邊無!...所以d人難免心情吾好....仲有星有5份一係回教徒,呢排仲咁緊張添! :-(

首頁

尾頁

跳至