論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

小心以下印印, 不誠實, 無債任感 !

Name : Natin / 34 years
Height/weight : 148cm / 50kg
Nationality : Javanese / Ind.
Place of Birth : Tulungagung
Date of Birth : 09-Sep-197x
passport No : AN. 46322X
issue date : 03-Feb-2010
Explry Date : 05-Feb-2015
One daughter 6 years old

她來港7個月巳經同佢自己Agency借兩次錢, 她日日送完飯盒比仔仔後去行街, 話佢唔認. 時常攞很多新衫或女裝衫回家. 有日看更係後樓梯見到袋衫, 問係唔係佢, 佢話唔係, 但第二日佢去問看更取回. 問佢點解當時唔認, 佢話乜都唔知. 二日後就突然留底封信及SMS僱主話我走咗, 你自己去接仔仔放學.

她現在揾緊工, Agency 公司係旺角.

複式洋房

回覆:((((黑名單工人在此尋))))))....歡迎POST上來比大家參考*****

自已中招唔想有人再中 sri hxrtxtik w829xxx(8) x=a 做左8 個月,而家搵緊工。 太多衰野唔打哂出來,如果有人中招馬上 pm我,我即同你講. 人渣垃圾!!!!!

p.s. 新換既,做左4日就玩野唔做.......

大宅

畀面勳章

Sri Utam_(印) - 讀音: 仕她mi
WX129_67(3)
1976年好似8月
2013年01月30日係我到last day(雖然最終係30/12同agent公司嘈到我要搵記者上去佢哋公司評理, 第二日工人就resign(自己比遲職信), 相信係agent公司見我太麻煩, 搵唔到我著數, 想工人易啲搵工, 所以最終叫佢resign, 相信工人已經搵工中, 大家小心此agent公司(見頁底)和此工人!

29/12朝我打仔,個工人又唔知仲咩事叫咗佢返入房又走出嚟,但我打仔係兇佢架之嘛,打都係打枱打地打門,個工人走出嚟無嗱嗱企係我隔離,我為免錯手打到佢,叫佢返入房但佢唔陏,唯有推佢返房,佢竟然話我打佢,打去agent到竟然話係我錯!因為我接觸到佢身體,我即刻嘈佢哋係咪等佢繼續企係我隔離直至比我打到佢就可以名正言順告我打人呀!又大我話唔係佢哋教工人咁做,又問我想點!我話想你哋教佢做番個正常工人呀,又話我成日罵佢,我叫佢哋問工人我有無氹過佢教過佢同佢每日抽成個鐘時間出嚟傾計,但我讚親氹親嘅佢都唔做,我仲點氹點讚呀!講完成個上午,好啦,諗住傾好唔好再出事啦,到下午兩點送二仔返學,本來特登叫老公早啲返嚟睇仔,等我可以送咗二仔返學就出去gathering啦,落到街落大雨,我同二仔唯有返上屋企攞傘,上到去叫二仔入廁所攞傘,點知個工人原來去緊廁所但無鎖門(個工人知我已經出咗去架),我二仔即刻叫佢鎖番門,個工人明知屋企得番一個男人(我老公)同佢同BB,好彩開門嘅係我二仔啫,係我老公嘅佢又屈我老公非禮架啦,朝早先屈完我打佢,趁我唔係屋企係咪就想屈埋我老公呀!我送完仔返學即刻飛番屋企打比agent,個agent竟然話工人去廁所唔鎖門好正常囉,仆你個臭街,我即刻攞番以前發生過嘅事同佢講,佢竟然話工人要我啲細路湊BB、比小朋友入廚房開爐、BB通地走緊工人拖地扇到BB灘灘腰係小事,又話我成日罵工人,仲話而家無事發生但我打去嘈,你老尾,再不負責任啲添丫,我即刻小佢話個工人唔掂我梗係打上嚟搵你哋啦,我打上嚟罵你哋唔代表我有罵工人呀,就今朝同佢傾完到而家我同你嘈緊呀,我叫agent問工人我有無罵過佢一個字呀!但agent無叫翻譯問囉!我先再講就係唔想罵工人我先打上嚟搵你哋幫手咋,因為工人做得唔好係你哋教唔掂係你哋責任呀!仲有係咪要等個工人攪到我啲細路頭破血流定我是但一個細路啲手腳燙熟咗先叫出事呀!係嘅話我係打去999唔係打比你啦!教工人係你哋責任嚟架,當初講到佢點得點得,而家嚟到連清潔都唔得,連我啲朋友見到我架BB車都問我點解咁Dirty呀,而家係我要求高定你個工人唔掂呀,你比咗個咁差嘅工人我對唔住都無同我講過一句呀!跟住個agent就發我老脾話點解要同我道歉,話佢以前做得點好點好,我即刻小番條agent話個工人係好嘅佢前僱主就唔會炒佢轉用賓啦!之後條agent就又放底電話唔聽我講又pass比翻譯講!又cut我線!又轉另一個agent講,我話教工人係你哋責任呀,佢竟然話我哋教咗架喇,但佢係人嚟架,唔係教就聽架!之後又cut我線!唔再接我電話!你老尾丫!你哋自己公司嘅人都教唔掂嘅工人就比我用,仲要agent同工人都已經好幾次叫我炒佢!都夾𨶙埋昆水架!
兆暉agent阿M_y(5月)〜銅X灣蓮福商業X廈9B呀!大家小心啲呢間公司呢個agent(5月)呀,當初仲要鬼到話工人無咗前僱主電話所以聯絡唔到問以前做成點,跟住我哋簽咗約就話工人一向放假會返公司,咁即係前僱主都係經你哋請架啦,點解agent會無前僱主電話,嗰時又話佢前僱主唔想比人聯絡到呀,我哋再問之前你唔係咁講嗰喎,你話工人無咗前僱主電話先聯絡唔到嘅,呢個(5月)就死口唔認有咁講過,仲話自己由始至終都係話前僱主唔想比人聯絡到,嗰時都知領咗嘢,但已經簽咗約唯有局上,呢條死八婆鬼𨶙到仆街呀!

capricornbb   唉啲AGENT咁不負責任  發表於 13-2-23 02:49

大宅

De? Rosario ?iez? Guiao
ID: W 382690 (?)
肥O矮
好好笑容,成日MADAM 前MADAM 後... 但來左10日已因醉酒.... 發酒DIN RESIGN左
10日內的行為: 要求WIREFIRE 供應..俾密碼佢, 熄WEBCAM, 出外外宿.... 飲醉2次.... ETC

男爵府

2024年龍年勳章

BUN BUN
Tubaxxx Jxxnetxx Macarxxx
HKID:w530xxx
DOB:x-06-1976
可能在港島找工,小心!昨天叫佢抹櫥房檣,she say :i do that every friday 我話現在叫佢抹,用萬x靈抹,佢stop 我話,ok啦!i will do that myself 激氣 講多過做,每晚9時入房,係唔會理有冇大人係到,個仔未瞓都唔會理,(需然個仔12歲),由得佢自己在廳睇電視,我唔係要佢做咩,佢入房都ok,但唔好關門大吉呀!一個午餐自己一人一斤菜,(我地冇人在家食午餐),再整雜菜煲,雞翼3隻,另加其它肉,一湯碗飯 ,仲有我d鵝肝,花膠... 早餐4片麵包加果jam.果jam初初2weeks一樽,我 先好d,coffee 每日2杯,叫佢抹車就話later raining,抹窗就話早2日抹咗,我check下櫥房用品就話阿sir之前check咗 駁咀好叻,話我英文差唔想同我講,要talk to ar sir ,將地毡同我d衫一齊洗,我拿著問佢都話冇 又唔見同佢d衫一齊洗?煲雞湯我飲得半碗,其它話我仔飲晒!目中無人,自己為事,覺得自己好叻:;pppp:
此人在港工作6年,第一合約完約,第二做咗2年半,第三..到我1年!
我請佢時都佢話前僱主對佢唔好,仲唔比足夠食物佢食,相信今次個衰僱主到我了

大宅

回覆:((((黑名單工人在此尋))))))....歡迎POST上來比大家參考*****

Marie joy pul??? Pontillo

偷錢,偷燕窩

複式洋房

開心媽咪: 我剛剛抄了唔夠來香港3個月賓姐姐。我事情同你一樣。我小朋友兩歲,當初請佢原因她有兩個小朋友,有經驗。 我惡夢開始 她來到 佢話自己樣樣都識。咁我咪放手比佢攪。放工她同我講清潔了廁所她打開櫃她將洗頭水&bath全部野擺晒去廚房將其dirty cloth 擺入去櫃。咁我已經同佢講叫佢stop. 我叫佢跟回我之前擺放。因我小朋友要睡所以叫佢明天才處理。叫佢開奶比小朋友飲(我有教她) 竟然唔識咪再教。 她來到我家無日安寧, 時常要買米。初時唔覺但越來越奇怪兩星期便要買米(係8公斤米)原來她可吃4人飯份量。都算幫到我的話。我媽媽每日來家協助我教她。有一日她同我媽媽講佢做晒所有工作(她前要求比個時間表佢) 媽媽見這樣比佢休息吓,她要求去小朋友房休息但當時我小朋友是睡著了。我家都有安裝cam我可以望自己小朋友(同樣佢來我已同佢講家中有cam) 原本不知事情比我發現佢入我小朋友房休息,同要係床下低下面如我無看都唔知當日事 "(房間開冷氣) 事態嚴重。大家家傭會這樣小休嗎? 我媽媽教她cook飯後咪回家囉。竟然我吃一口雲耳steam雞 有蕃汁及lemon味。另一次我教她咖哩雞念住無死 又點知開飯發現內無段段多了苦瓜以上不是第一次(有同佢計)無一次有記住 無叫佢做又無段段幫我清潔牆身導致牆身凹灰。 亦没有準時起床(7:30)及设有一次試過cook飯仔比我小朋友。 她開始send sms 比我叫買bread一些不重要嘢(2天吃一條包)。 最唔開心我小朋友瘦咗好多,常常發惡夢 遊戲時不願意同她玩耍 (她又講大話小朋友吃3碗飯) 當然 啲飯仔我cook我會唔知份量有幾多(啲飯唔知去那裏)。 以上幾點她沒有改善(有同她計傾了無數次)。越來越過分過。1日開4次洗衣機。我感覺她第一日來我家便想我賠錢給她。她完全反轉了我家她將家中衫冬夏衫大調轉。每晚由先生照顧小朋友睡開奶。我同老公無一晚可以睡因我們要執她手尾。每日整難野。 最後我同先生決定換人。

大家不要請這個賓姐姐
imperial jacelyn g#u#on,
10月27號1983(28歲),
150身高

有2個小朋友 超瘦超有笑容 没有内性照顧小朋友.及dirty

大宅

工人名: Pelarmo NetChie _出生日期: 197X/11/22
ID No,:WX171XXX(8)

Passport No,:EB4419XXX

呢個工人黎左我度五個月,係元朗x威請,agent個邊叫我如果想個幫工人就叫我寫理由係因為我財政困難而唔用佢.我心諗我已經係甘嘈話你個工人唔得仲叫我甘做,甘咪會影嚮我囉.呢個工人應該會再係香港揾個第二個僱主,小心.佢份cv有啲係作架,又話自己識煮飯,點知黎到連米都唔識煲.比我話親次次都黑我面,發脾氣,駁咀,扮唔記得d野(但教佢出去買餸一次就記得),請佢返黎湊nb點知我要辭埋份工教佢,到上星期佢認左佢唔識湊同埋唔夠擔湊,仲要成日係廚房及同我出街時send訊息,有一次仲係我面前傾電話(因已事先講左要打電話要問準我先),仲自把自為攞左我d物件入佢自己房影相放上fb.不問自取(我d橡根同女性用品用).整難屋企野唔出聲要我發現先出聲(我已經長時間係屋企),仲要尋晚我執佢房發現有張用過既女性用品放係房地下囉~好彩我炒左唔係都唔知之後佢還完錢仲有d咩事搞出黎.希望下個姐姐會好好多啦~

複式洋房

Halawathage Asoka Rohin_ WX 16714-(7) Sri-lanka

別墅

cristy e masxing

做咗2 個幾月自己 resign, 走咗之後發現留下一大包用過的 m 巾唔掉於toilet..

駁咀事少, 整喊我d 細路, 做嘢勁慢, 之之整整, 肚餓同sleepy 會發老四....

E 個工人之前完咗2 個contract....我in 佢果日佢係完約留係hk 第 10日左右, 可能因為就嚟要走冇得選所以簽我, 我同埋亞囡去in 佢, 佢當時攬住我個囡笑容滿面, 亞囡都like 佢.... 所以好放心 !!!
--- 做野超慢
我個人心急, 屋企多野做係真....我係full time mama, 以前個工人好快手, 所以好唔習慣. 佢做野係好 detail 如果屋企不太多 workload 都ok, 但我湊2 個仔囡, 自己帶出帶入有時又買埋菜返屋企, 佢只係煮2 餐,拖地洗toilet, 其他清潔幾乎冇, 手洗衣就只有幾次, iron 衫又冇, 但佢成日縑辛苦!! 自己每日沖涼半至1小時 好晚先訓, 第早起身叫做野發脾氣
--- 自己有自己一套唔聽人講
我覺得每個屋企都有唔同style,頭2-3 個月會督得緊d 想佢知我要咩, eg我會每日order 我想食咩同點整, 佢唔 like..... 發覺佢做得唔好我會叫佢跟我咁做, 佢有次發脾氣我先知佢唔係人咁品..之後成日話返我轉頭, 我成日叫佢特登唔應...
--- 成日睇bible
成點先訓冇精神發我脾氣就話我個仔11:00先訓著所以佢訓得好少... 但叫佢仔仔未眼訓去沖涼先可以早d休息死都唔肯好有自己一套, 11:00之後沖涼一個hr, bible 一個 hr. 所以晚訓成日發脾氣, 我同佢咁講, 佢話e d 佢自己嘅事我唔可以理佢, ... 但佢成日投訢我個仔晚訓搞到佢訓唔夠 lol, 一早起身發老4 .....
--- 唔like 小朋友又唔識湊細b
點知嚟到我度原來唔識湊仔 (細仔 1.5yr)唔識暗佢訓覺, 令亞仔d訓覺時間轉哂 (幾本上唔暗佢, 坐响床邊睇佢攰到訓著); 同我大囡(4yr) 又唔玩仲有次入房訓覺比佢話到喊 !!!好心痛! 好心唔like 小朋友就唔好湊仔啦. 你唔同佢玩算啦, 仲要整喊佢 , 有次叫佢同我個女食lunch (因我帶仔出咗街), 開cam 睇佢跟本就唔理我個囡由得佢唔食飯不停玩d 飯凍哂 佢就唔知走去邊, 我返嚟話佢, 佢話囡囡4 yr 要自己食唔可以成日餵架啦, 我話佢要陪住佢睇下佢食因為佢要趕住食完去上堂, 所以唔可以由得佢....

仲有好多衰嘢.... 唔得閒打哂

別墅

姓名:MarguXz DonavXe EleazXr
年齡:23
菲律賓人

育有一女,自稱是䕶士,菲菲公主,乜都唔識家務求其
惡行自己睇http://www.baby-kingdom.com/foru ... &extra=page%3D1

工人

複式洋房

Name: Sutiah
ID no. W4404xx (x)
Passport: AK3369xx
Date of birth: 21 Dec,1979

借財務公司錢走人
不過agent照幫佢搵工, 小心!

已刪除用户

別墅

Push:;pppp:

大宅

好媽媽勳章

Casinihi.d WX 07784xx
印尼工人
個人衞生差,冬天唔肯沖涼,bb奶瓶唔冼就放返雪櫃,偷野,衰野多到數唔哂。

別墅

push

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章

Endah Susiatx

Passport no.: AP 809XXX

ID no: W8658XXX

DoB: Oct 1985

本來淰住抄左呢個印印工人, 因為佢完全唔識揍b (我個女每兩個月病一次, 因為佢好唔衛生), 練精學懶,

本來淰住抄左呢個印印工人, 因為佢完全唔識揍b (我個女每兩個月病一次, 因為佢好唔衛生
),
仲有臭狐, 口氣同頭皮問題, 但佢竟然聞到玀味自己話唔做先, 如果邊個甘有幸請到佢, 請聯絡我等我講佢d衰野過你聽.

尋日仲比我發現條友同agent借左$$$, 係咪稔住辭工唔做可以唔洗還?

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章

唔識點post 相添, 有無人可教教我部驟?

別墅

黑心賤印傭: Winariati
date of birth: 1975年12月10日
大約 50kg, 1.5m
黑店 Agent: 昇輝(油麻地彌x道560號15樓)
如果個工人離職, 賤agent會夾埋工人勁屈老板賠錢, 大家千其要小心

如果大家請佢湊bb, 一係就請多個人黎昅實佢做野, 一係就要自求多福!!
如果係照顧老人, 小心個老人家俾佢激到爆血管, 仲有, 佢好叻呃老人家買野俾佢!!!
識偷野, 仲識得放假時同其他工人交換偷左既衫再寄返印尼!!

佢既衰野響以下個post, 太多了, 大家自己睇
http://www.baby-kingdom.com/foru ... &page=1#pid99514244

大宅

回覆 mechwts 的帖子

真是一肚火, 年29抄了, 已帶她回 Agent 送她一程,
賓姐資料 : TABA ELNIE TROMP?TA
出生日期: 1978年7月
passport no. : EB??22XX82
ID Number : WX?26675(4)

賓姐11月到我家, 兩公婆出外工作, 要她照顧我9歲囝跟本沒可能. 對小朋友完全沒有愛心, 對我說不想煮飯,
姐姐根本無心工作, 她自己個人衛生十分差. 到我家至今連續發生的包括駁咀, 罵我家人垃圾, 講大話及兇我個仔, 用手及背包撞他, 她景然對我說佢看不到唔關佢事, 中意在廚房換褲, 她說冇所謂.

我只是不想再有受害者!!!!! 不要請她, 斷約工人真是不會好的.

首頁

尾頁

跳至