婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

男爵府

食thyroxine甲狀腺素,之外要食鈣咩?我無食wor,你地唔够鈣?
sweetapplebb

男爵府

我都唔駛食鈣喎!

洋房

我都想要鄺醫生診所資料

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 sweetapplebb 於 10-12-17 23:44 發表
食thyroxine甲狀腺素,之外要食鈣咩?我無食wor,你地唔够鈣?

deleted.

大宅

畀面勳章

我岩岩都驗到有甲亢呀..
上星期5去左廣華排期,,比埋轉介信
但係佢仲未打比我約我快d
因為我係私家做化驗,,有晒報告嫁喇
私家醫生話我既情況佢估計個零2個星期應該有得睇
因為我心跳去到1分鐘百幾下..我頂唔順
之前未驗到時已經試過暈低係屋企,,手腳變晒紫色
我仲以為自己突發性心臟病..
依家日日抖氣好辛苦..講野唔可以用力
一用力就心跳好快好快..快到想暈...
你地有冇人係咁既情況..醫院會打黎叫你地快d去睇嫁??
如果係要等幾耐先有得睇呀..?
我依家排到出年9月呀..=="

大宅

已有一段時間無上黎了,睇番之前post,好多朋友都受甲亢困擾,好想再次同你地分享,我一年前做左全切手術,初初都好似你地咁擔心好多野,但事實並唔係想像中咁可怕,做左手術呢一年過得好開心,因為唔洗再擔心會復發,最緊要係搵個醫生口啤好,手勢好,咁傷口就靚靚,之後醫生跟進都好緊要,我就係因為做手術醫生手勢好,3日出得院,但係原來跟進功夫做得唔好,開藥份量唔準,搞到我白白肥左10幾磅,而家轉左醫生所有指數都回復正常

男爵府

我都做咗全切幾個月啦,每日食補充劑,但最近都發覺肥咗,仲以為係手術後食多咗同休息多咗,唔知会唔会都係药嘅份量唔啱呢,請問要checkD乜先知呀?唔該.
原帖由 pp1130 於 10-12-31 01:42 發表
已有一段時間無上黎了,睇番之前post,好多朋友都受甲亢困擾,好想再次同你地分享,我一年前做左全切手術,初初都好似你地咁擔心好多野,但事實並唔係想像中咁可怕,做左手術呢一年過得好開心,因為唔洗再擔心會復發,最緊要 ...

大宅

原帖由 susanfss 於 10-12-31 23:53 發表
我都做咗全切幾個月啦,每日食補充劑,但最近都發覺肥咗,仲以為係手術後食多咗同休息多咗,唔知会唔会都係药嘅份量唔啱呢,請問要checkD乜先知呀?唔該. ...

其實肥番係正常,因為之前甲亢係食極都唔肥,食大左個胃,如果真係持續咁肥,又怕凍,又甩頭髮......呢D就要留意,可能係藥份量唔夠
我而家隔兩,三個月就會CHECK一次T4,T3,TSH指數,加左藥之後所有指數已回復正常

男爵府

我最近check咗TSH升到18.2,但T3,T4又ok喎,但真係肥咗好多,医生叫我加半粒藥,但食咗夜晚要好耐先瞓到,又覺凍,唔知點好
原帖由 pp1130 於 11-1-6 01:10 發表

其實肥番係正常,因為之前甲亢係食極都唔肥,食大左個胃,如果真係持續咁肥,又怕凍,又甩頭髮......呢D就要留意,可能係藥份量唔夠
我而家隔兩,三個月就會CHECK一次T4,T3,TSH指數,加左藥之後所有指數已回復正常 ...

男爵府

我係9月時做入職驗查時, 醫生話甲狀線有d腫, 要我再驗, 當時冇理會, 直致而家, 發現手指手震及腫部分有d野頂住, 所以前2日到政府醫院抽血, 驗甲狀線, 要下星期先知result, 好彩個醫生肯比我驗.

政府醫生話有少少腫及手有些微手震, 有d擔心, 請教有經驗既大家, 如果有甲狀線有事, 是否食藥就ok, 我見大家食藥要食一段時間, 及藥會使人肥胖, 還有其他嗎~~thanks

大宅

因為喉嚨痛去睇醫生,醫生話我條頸有粒嘢凸起,叫我去照甲狀線,照咗有粒2•5cm慨瘤.轉去睇鄺醫生.化驗後是良性但驗血結果甲狀線工能正常.鄺醫生話粒瘤不算大.叫我睇定多幾年先.每六個月去check.
請問有無人情况相同.但選擇做手術?因家人怕唔知幾時粒瘤變cancer.叫我睇多幾個醫生聽意見.

Babiesbesty  你而家個甲狀腺點呀?  發表於 12-12-7 22:39

複式洋房

原帖由 aachan2250 於 06-6-24 16:28 發表
Hello, 各位,

前幾天, body check醫生話:我頸上有一粒瘤,很擔心,後照x-ray証實真是甲狀腺上 有2.3cm瘤, 我住元朗區,請問有否甲狀腺專科醫生介紹? tks! :-|

我係3CM以上,都搵緊醫生.. :(

公爵府

畀面勳章

我好擔心呀!而家等梗報告,我有一粒1.5*2.1*3.6CM,一粒1.4*2.1CM其餘仲有5粒細,而家抽左最大0個粒,等梗報告..

別墅

原帖由 YumiYumi 於 06-2-10 00:23 發表
Snake,
Pleas check PM.

YumiYumi,
可唔可以pm埋比我呀? 我爸爸 7x歲而家先驗到你甲狀腺有事:-( , please!

別墅

原帖由 kwokwpy 於 06-3-15 15:11 發表
有同感有同感.

我已經係第二次復發了.很失望.
我轉左睇私家醫生,希望食藥可以好啦..我都食左中藥好長時間,但可惜,我唔可以單靠中藥.唉...
都唔知點算...你會唔會考慮做手術?

甲狀通真係好貴.因為我朋友食佢就好番,所以想試下囉... :give ...

Kwokwpy, 請問你朋友食左幾耐? 食左幾合?

別墅

原帖由 lusze 於 06-4-11 02:03 發表
我試緊個中醫幾好呀..我飲0左3星期個甲狀腺縮細0左
我原本食2顆綠色藥..而家食1顆...
感覺都好ok...
我keep住食..睇下效果點.
唔貴..一星期$280..一日飲2次..係中藥粉..唔使煲 ...

Lusze,
可唔可以PM個中醫師d資料比我? 唔該唔該。借問聲你好番未? 仲駛唔駛keep住食呀? Thank you very much!

別墅

原帖由 2hmama 於 06-5-19 14:11 發表
lusze,

唔好灰心, 雖然度數同之前一樣, 至少減少西藥 (from 6粒 to 1粒), 聽中醫話, 試吓唔好停晒西藥, 慢慢來, keep up !!!!

我都想試吓中醫......一齊努力...

...

Lusze,
請問駛唔駛帶d報告比個中醫師睇? 還是醫師個度都有化驗所? 單靠醫師把脈? 我準備帶爸爸去睇呀!請指教! Thanks

大宅

回覆 1892# Babiesbesty 的文章

診所轉我去屯門醫院, 醫生話: 無事呀,粒嘢係良性, 驗T4, 都無事.

不過, 我都KEEP住睇囉!以家醫生話,佢摸唔到有粒嘢, 會唔會縮細了?

複式洋房

susanfss & pp1130 可唔可以俾個醫生info我呀, 唔該.

複式洋房

我09年7月開始食甲狀腺藥,09年12月巳開始可以一日食一粒,但11年2月STOP了之後,今天去政府看REPORT,FREE T4又升到上限多少少,醫生叫我可以想要不要飲典水,但我說食多一年半,再想....其實我這種情形要不要飲典水,我一日食一粒好正常,食一年都沒有事,如果飲典水要不要去找個私家專科看,我自己都有買保險,同有公司保險

首頁

尾頁

跳至