婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

引用:唔駛擔心.甲狀腺上的瘤,有九成都係良性的

原帖由 kwokwpy 於 06-06-24 發表
唔駛擔心.甲狀腺上的瘤,有九成都係良性的.呢類屬外科專科,唔駛搵甲狀腺專科的.

我身邊都有好多人係甲 ...
請介紹醫生給我好嗎?政府醫院要等到九月先有得睇,我個瘤大到我很辛苦

複式洋房

回覆 Supermammy 的帖子

想問下可唔可以share 甲狀腺dr 嘅contact, thks

複式洋房

回覆:甲狀腺專科

我係8月2日做左甲狀腺全個切除手術,係楊孝祥E生幫我做的,8月10日先拆線,所以未知傷口會係點。

複式洋房

剛做完傷口

複式洋房

現在等拆線

大宅

回覆 YumiYumi 的帖子

我想問係咩藥??係咪凈係食呢隻就得??
我甲亢咗兩年幾一路冇斷過藥
時好時壞
醫生係咁叫我飲碘水

大宅

回覆 傻婆 的帖子

其實你係咪食過減肥藥?有d減肥藥嘅成份同甲減嘅成份差唔多ga
令新陳代謝加速達到減肥效果

大宅

回覆 heigoogoo 的帖子

我都係食呢隻藥已經兩年幾 冇咩副作用
呢隻藥最大副作用係有機會令你白血球指數降低
即係有咩傷口就大件事
點解唔可以有bb嘅原因係
懷孕會令你嘅荷爾蒙起伏得更激烈
而呢個病係同荷爾蒙以及免疫有關嘅
如果有咗,唔講BB有咩影響先
你生嗰時係好危險ga!!
所以為咗大家著想,最好都係好返先啦!!

大宅

引用:剛做完傷口+ +

原帖由 IrisKanKarson 於 12-08-06 發表
剛做完傷口
請問你在那裡做手術的?如果私家e生做多少錢呢?thx

大宅

唉... 我都有甲亢..... 停藥一年.... 最近番發了....... 正常12-22, 而家25.... 醫生要我飲碘水了.....我真係唔知點...... 好似唔係好高啫.....

有無人飲過碘水? 醫生話要入院3日, 朋友話要隔離一個月...我家中有老人家呀.... :(

大宅

我今日都照左超聲波右頸有一粒瘤,但長細要明天覆診先講,只係同我講小事啫唔洗咁擔心,,,唔擔心就假喇,,我想問有粒野係咪一定要做手術切架?我真係好驚呀。。。

Babiesbesty  我有一粒, 西醫都係叫我做手術, 但我唔想做, 試過睇中醫但都醫唔好:(  發表於 12-12-7 22:37

大宅

回覆 dingding1234 的帖子

我患甲亢五﹑六年了, 中間反反覆覆, 一減藥就又再嚴重, 又要加番, 長期食6粒, 卒之舊年8月飲典水, TOUCH WOOD到而家都未番發 ... 我當時亞仔都係6﹑7歲, 要遠離架, 由其事頭3日,當然唔可以擁抱喇, 希望幫到你!

大宅

引用:回覆+dingding1234+的帖子 我患甲亢五﹑六

原帖由 justin2003 於 12-11-15 發表

我患甲亢五﹑六年了, 中間反反覆覆, 一減藥就又再嚴重, 又要加番, 長期食6粒, ...
多謝你分享呀!

請問你介唔介意講醫生要你飲碘水時,你個甲狀腺指數有多高?

大宅

唔好意思, 我唔記得了, 但當時我係食梗6粒藥去睇另一個醫生, 佢話有冇攪錯, 有乜理由會食左咁多年藥, 之前個醫生做咩唔諗第個方法醫, 於是佢第一時間叫我驗肝, 驚我肝有事... 好在肝冇事, 佢就俾我食左一輪藥, 一邊食藥一邊等公立排飲典水, 如冇記錯, 我等左大約3-4個月就飲典水, 最後一次食藥係飲典水前2星期, 4粒

大宅

引用:回覆+dingding1234+的帖子 唔好意思,+我唔

唔好意思, 我唔記得了, 但當時我係食梗6粒藥去睇另一個醫生, 佢話有冇攪錯, 有 ...
明白。照你咁講,一日食4粒,個指數可能都過百。我出事初時指數270,要早晚3粒。我而家高好少,但醫生叫我飲碘,我唔知點好,想搵個專科問下,但又唔知邊個好,好灰啊!

大宅

BTW, 飲典水唔需要留院噃, 如你想清楚d, 可以去我醫生度俾佢睇睇, 我絕對唔係賣廣告的, 因為如果賣廣告但醫生唔好, 我覺得好無良... 我經歷左咁多年甲亢, 我好明白當中痛苦 ... 希望幫到你可以快D好返

大宅

佢唔係專科, 但我由細睇到大, 但中間我嫌遠唔去佢到, 去左睇第個女醫生 ... 卒之攪到反反覆覆...唉...

大宅

引用:回覆+dingding1234+的帖子 BTW,+飲典水唔

BTW, 飲典水唔需要留院噃, 如你想清楚d, 可以去我醫生度俾佢睇睇, 我絕對唔係賣 ...
好啊好啊!麻煩你pm 我呀!感激啊!

我要 claim 保險,所以要入院。

大宅

PM左俾你~~

大宅

畀面勳章

有冇人睇過Dicky Cheung?好吾好𠺢?

首頁

尾頁

跳至