懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

依家20w,99喺我懷孕初期幫我整雞湯、豆腐魚湯,但佢呢排跌親,之後我自己整啲蔬果汁(補充葉酸)、直接買滴雞精(99都可以飲)同埋燕窩。

同大家分享我點樣揀滴雞精+燕窩。雖然google search到好多文章講滴雞精邊隻好、點樣揀既post,我都睇過唔少比較做法、成分既文。但我覺得揀滴雞精最重要係用邊種雞去整,因為滴雞精係萃取整隻雞既精華。

先討論用母雞同公雞熬煮既滴雞精邊隻好?其實有人話用老母雞去整既雞湯比較甜、好味,不過母雞既雌激素比公雞多啲,會影響產後催乳效果。我唔想體內累積太多雌激素,所以好多品牌既滴雞精就唔揀喇。其他牌子有放山雞、土雞、少爺雞好多種,應該都唔錯。我最後係揀好出名既田字牌,因為佢地用自己養既放山走地壯年雞,我去左佢地既門市,店員都有同我介紹,最後買左佢地推介既杜仲口味,呢款係田字牌同中醫師合作調配既溫補款滴雞精(其他款有冇加藥材既)。近排再去買,啱啱好有活動就再平d

燕窩既話我好介意係邊度既,我都買之前食過既老字牌燕窩,佢地係用印尼既天然燕窩嚟整既,仲有其他加膠原蛋白、冰糖既,但我揀簡單啲既原味。
另外因為自己平時吸收既營養都算夠,所以我差唔多2-3日先飲一包滴雞精,飲法係朝早起身後空肚飲。燕窩就每日中午前空肚食,跟住臨瞓前三個鐘先再食少少。

其實好多人問燕窩同埋滴雞精邊隻好,我覺得啱晒自己既最緊要,有冇JM有飲過呢兩種?覺得你地覺得燕窩+滴雞精邊隻好可以一齊share。thank you!!

大宅

shan21 發表於 19-10-30 16:06
依家20w,99喺我懷孕初期幫我整雞湯、豆腐魚湯,但佢呢排跌親,之後我自己整啲蔬果汁(補充葉酸)、直接買 ...

兩樣都非必要,如果飲滴雞精補得個胎太大,會難生,而且千揀萬揀咪一樣係罐頭野,新鮮食物均衡飲食加葉酸已經夠,呢個年代冇營養不良。
燕窩更加唔單止唔係特別有營養,仲有好多激素。

Btw, 你似乎都做足功課仲有晒idea啦,唔知以為你賣廣告添

禁止訪問

大宅

燕窩激素超多喎

禁止訪問

禁止訪問

別墅

tovibb 發表於 19-10-30 16:12

兩樣都非必要,如果飲滴雞精補得個胎太大,會難生,而且千 ...

係呀,做醫護的朋友話我知大肚其實真係唔好食燕窩,小朋友出世後好易有敏感。總之唔好過量啦

rainbowchuuu3    發表於 19-11-1 12:23

大宅

回覆 tovibb 的帖子

Agree with you

珍珠宮

2021勳章

陀兩胎完全冇食過呢類嘢。唔覺得需要。

男爵府

2021勳章

依家20w,99喺我懷孕初期幫我整雞湯、豆腐魚湯,但佢呢排跌親,之後我自己整啲蔬果汁(補充葉酸)、直接買 ...

雞湯豆腐魚湯,我都系生完先飲
懷孕中,正常飲食,無特別補過身
本身瘦底,又陀超大b
如果好似你甘食,應該變大大大b

懷孕中都唔洗特別補,胎細飲下雞精追就要

複式洋房

無飲過滴雞精,係間唔時有食下花膠。仲要淨係計戒咗魚生 海鮮,其餘乜都塞入口。無特別食d補身野

複式洋房

到依家36周,無點樣所謂補過身
首先一定唔會食燕窩,超多激素。唔好講話大肚,平時都唔會食
其次唔會食花膠,我想餵人奶,花膠塞乳線架,想第時痛死咩,NO...

到依家最多都係久唔久食99煮既海參,同埋媽咪整既燉雞汁,平時每日一蛋2杯奶

別墅

燕窩我冇食,同滴雞精一樣好多激素架,我自己就會飲雞精

洋房

回覆 siumanfan62 的帖子

我食開余仁生, $26X, 好似有5-6包, 一星期飲1-2次.
燕窩就去樓上燕窩莊買, 搵d 白白地帶天然黃色0既, 大約買幾兩就用盅煮1-2 餐分開食. 0吾駛點落味.

複式洋房

chowtai1314 發表於 19-10-31 10:54
燕窩我冇食,同滴雞精一樣好多激素架,我自己就會飲雞精

我都岩岩飲雞精,上網睇好似係用純雞汁精華整

別墅

heidileung3 發表於 19-10-31 14:43
我都岩岩飲雞精,上網睇好似係用純雞汁精華整

係呀同埋平好多

禁止訪問

別墅

想知香港買到既滴雞精邊隻好x3,萬寧同watsons真係多到眼勁花

禁止訪問

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至