懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆 南丁媽咪 的帖子

其實OSCAR真係可能嚇怕好多人,因為佢係screening,總會有一批人明明無事都話你係高危。

要令自己唔驚,一定要明白screening 和diagnosis的分別。OSCAR or NIPT係screening,抽絨毛和羊水先係diagnosis,一日未抽,就算話你高危,都唔需要驚住。

不過,完全依賴NIPT都有問題,因為佢只係驗基因,對其它問題(例如心臟)無警號作用。

我大仔(幾年前)做完OSCAR都高危,抽左羊水加DNA Chip排除基因問題,最後照結構醫生會更小心睇乜問題引致頸皮厚,原來係心臟有輕微心漏。

OSCAR作為發出警號的screening 都有意義,因為佢唔止睇基因咁簡單,仲會對其它問題(例如心臟或腦部)發出警號。只不過分唔清screening和diagnosis分別的人就會嚇餐飽。

大宅

xela 發表於 19-5-21 16:39
但始終都係做的好,唔好唔做

首先佢係非入侵性檢查,其次佢的準確性好高+免費(book 到期的話)。俾錢可以 ...

我認同。

如果OSCAR檢查都無乜異樣,當然做埋NIPT更好,多個安心,又無風險。

但如果OSCAR高危,其實真係唔駛做NIPT,做黎都唔會安心,因為佢唔係最全面最準的診斷,抽絨毛和羊水先係終極答案。

xela    發表於 19-5-21 16:43

大宅

南丁媽咪 發表於 19-5-21 16:50
Non invasive screening 一定要做
因為non invasive 嘛

如果OSCAR高危,可以直接跳過NIPT啦,除非真係驚到唔想知終極答案啫,否則NIPT就算話你無事,都唔代表無事,因為NIPT只係睇到一部份基因only,只不過因為唔敢去檢查最全面果個,即係抽絨毛或羊水加DNA放大睇微缺失。咁同掩耳盜鈴有乜分別?

NIPT亦唔係OSCAR代替品,OSCAR除左對基因問題發出警號外,對其它器官問題都會有警號,反觀NIPT只針對基因,對其它器官問題完全無任何反應。

咁咩人要做NIPT呢?就係一直檢查都無問題既人去做,即係大部份人。

但唔代表NIPT可以取代OSCAR,因為兩者睇既野唔係一模一樣,OSCAR唔似NIPT咁只睇基因。

覺得NIPT可以取代OSCAR,其實係誤解左兩種screening既實際內容。

大宅

南丁媽咪 發表於 19-5-21 16:50
Non invasive screening 一定要做
因為non invasive 嘛

你覺得non invasive既一定要做,我都絕大部份認同,因為無風險。

但唔認同做左non invasive,就等於唔駛做度頸皮,因為度頸皮可以反映基因以外的問題。

亦唔認同OSCAR高危都要做non invasive,都已經高危,仲唔去搵終極答案?

至於其它低危人士,當然做埋non invasive 更好啦,呢點我相當認同。

大宅

南丁媽咪 發表於 19-5-21 17:11
原來依家OSCAR一positive就要抽羊水絨毛?最近我阿嫂都係,佢話1:唔知幾,我介紹佢去做nifty ,醫生一照完 ...

其實我經歷過就覺得OSCAR高危就去抽啦。

你諗下,就算non invasive做完,話你無事,呢個所謂“無事”係咩意思?只係証明到呢個non invasive 搵唔到佢檢查的有限範圍內的基因問題,但唔保証無基因問題。

但明明現今科技下唔止驗果個有限既範圍。

抽絨毛和羊水,再加DNA Chip就唔同,佢地更全面,亦係現今科技下最全面。

話你無事,等於在現今科技下,可以搵到的基因問題都搵唔到。雖然都唔保証無基因問題,但呢個已經係現今科技下的終極答案,可信度比non invasive高得太多。

由於怕果0.5%風險,就要用次貨做檢查?如果低危都仲講得通,高危既咁做,和掩耳盜鈴無分別。

大宅

南丁媽咪 發表於 19-5-21 17:11
原來依家OSCAR一positive就要抽羊水絨毛?最近我阿嫂都係,佢話1:唔知幾,我介紹佢去做nifty ,醫生一照完 ...

人各有志。

我只可以講,做左nifty等於唔駛做OSCAR係誤導。度頸皮唔止想睇有無唐氏,仲可以睇下有無其它不尋常情況的警號。唔做當然無問題,因為大部份人正路都唔會有事,有事先會後悔無做。

另外,OSCAR高危,做non invasive係咪取代到抽絨毛和羊水,某程度係,因為總有人好担心0.5%風險,唔敢抽,會為左呢個風險都唔想知終極答案。

但如果你唔怕個風險,邊個檢查最全面最準?non invasive定羊水?醫生一定答羊水。

大宅

南丁媽咪 發表於 19-5-21 17:29
你唔會用聽筒,加一張肺片(Xray)去肯定有肺癌要直接做手術切個組織出黎化驗是否真係癌症,科技進步,點都 ...

最大問題係,假設而家係唐氏高危,做左nifty話你無事,係咪等於現今科技下所能檢查到既“無事”?肯定唔係。

不過如果你對呢句咁既“無事”都收貨,咁我都尊重既。

大宅

南丁媽咪 發表於 19-5-21 17:32
唔用次貨,做T21
Sorry我用次貨,因為我跟自己產檢醫生,佢只有nifty,想當年冇咁興呢d.抱歉我用了次貨。
...

次貨我唔係講nifty定T21。

我意思所有non invasive某程度都係次貨,因為佢為左安全,犧牲左檢查的全面性。

當然non invasive有佢好處,因為無風險,最啱本身檢查正常既人去做,再多點安心。

但對高危人士來說,佢要明白non invasive,比起抽羊水,真係次貨。

咁難得高危,都唔鼓起勇氣去抽羊水,知道現今科技下的終極答案?反而仲担心果0.5%,去做次貨檢查?

高危case,做完nifty話你無事只係安慰劑。最後真係無事,只係好彩。

大宅

南丁媽咪 發表於 19-5-21 17:40
原來政府誤導左我咁多年
知道我自己出去做次貨就話唔洗返黎做oscar又唔book俾我。我叫我阿嫂返去問返,因 ...

做完nifty再做T21擺明呃錢。。。

高危得,醫生肯定有建議你阿嫂抽羊水,個客唔肯,惟有退而求其次,做non invasive。

如果醫生提都無提過抽羊水,佢係有醫德問題。

我唔知你科學知識有幾深,但常識都知,如果non invasive可以驗到抽羊水咁全面咁準,其實抽羊水就一早已經廢除了,因為佢有風險嘛。

但點解有風險,都仍然用來作終極檢查診斷,原因好簡單,就係佢係現今科技下最全面最準,無其它檢查取代到佢囉暫時。

如果高危,都唔敢抽羊水,咁真係驚死驚得好緊要,或者呢胎真係得來不易,過左就無,丁點風險也不能承受。但咁樣,你都要明白有得便有失,個檢查結果,你要知只係次貨。

大宅

南丁媽咪 發表於 19-5-21 19:14

如果是唐氏BB,

睇黎你真係唔明,你以為度頸皮只係想知係咪唐氏、或者基因問題。。。。

你唔明我講左好多次度頸皮除左基因外,佢仲可以為其它問題作警號(例如心臟或腦部),而呢類野係結構都未必睇到,個警號會令醫院在你一生左個仔就即刻搵專科睇。

點解你唔明?因為你未遇過,唔知度頸皮除左唐氏外,仲有好多其它含意,以為non invasive照基因可以完全取代度頸皮。

點解我話non invasive 取代唔到度頸皮,照結構都係取代唔到度頸皮,因為度頸皮個警號,會令醫院,就算基因和結構都無問題,佢仍然會你一生仔就會搵個專科幫你搵原因。

大宅

如果是唐氏BB,

點解我知?就係因為我個仔都頸皮厚,唐氏高危,做晒抽羊水、結構,都搵唔到原因,一出世就有醫生再檢查,你唔度頸皮,只做non invasive,就唔會知原來佢心臟有問題。

大宅

如果是唐氏BB,

除左唐氏BB,仲有好多其它基因問題,做non invasive都會話你無事,但可能抽羊水就知有事。

呢個世界唔止唐氏,明唔明?

不過,你收貨就可以了.

大宅

南丁媽咪 發表於 19-5-21 20:11
最後一次覆你,不想騎劫樓主post.

OSCAR 係 test screening test for Down Syndrome (Trisomy 21), Edwar ...

唉。。。我都重申一次。。。

無論nifty或T21都不能取代度頸皮。

固然如果只驗T13,18,21,nifty或T21都比度頸皮準。

但度頸皮仲有一個警示作用,就係心臟。好多時如果頸皮厚,若果唔係基因問題,很大可能係心臟問題,而這心臟問題不一定在照結構時得知,要待小朋友出生後先可以跟進。

若果好似你咁講,只做nifty或T21,唔做度頸皮,當然在唐氏問題上係可以滿足到,但你就會錯失左發掘其它問題的機會。

就如我的例子,如果我無做度頸皮,只做nifty或T21,咁就會顯示一切正常,小朋友心臟問題就會被掩蓋,直至佢大個左,發生意外,先可以處理。

大宅

南丁媽咪 發表於 19-5-21 20:11
最後一次覆你,不想騎劫樓主post.

OSCAR 係 test screening test for Down Syndrome (Trisomy 21), Edwar ...

你明唔明點解我要係咁講nifty或T21不能取代度頸皮,就係其實好多小朋友心臟都有問題,而nifty或T21都唔會檢查到,結構亦未必照到。

你提倡做nifty或T21,就等於唔駛度頸皮,係好錯既概念,可能有人會輕信,令到問題被掩蓋,不能及早處理。

我就係因為發生過,就知你諗少左野,要平衡番,令人知道度頸皮雖然在唐氏檢查未必夠nifty或T21準,但佢亦有存在意義,不應該只做nifty或T21,而放棄度頸皮。

要記住,呢個世界唔係只有唐氏呢個問題。

首頁

尾頁

跳至