夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

annacckong 發表於 19-7-20 22:18
單身路好易.

單親路好難.

珍珠宮

回覆樓主:

“嘈過好多次,佢覺得你好煩所以唔想行埋~”
其實男人大部分都怕煩,我諗因為咁,佢索性專注佢玩嘅野,乜都唔同你講,就係唔想煩~
我唔知你懷孕期間係點,但我自己都經歷過情緒不穩,好容易多野諗,同起疑心,對老公不滿係一定會有tim,會唔會你就係同佢嘈得太多?
性生活唔協調可以係其中一個因素,但如果覺得煩,又真係無feel做喎~
既然你地之前都無野,問題係出現係懷孕後,咁我覺得事出必有因~

大宅

回覆 Amylam214 的帖子

當愛變成習慣,已經冇新鮮感,在漫漫人生路,依家至係起點,試下尋找他的優點,再搵下自己的缺點,再唔係,揾專業人士幫忙,睇下點可以走出困局

複式洋房

做個靚太 發表於 19-7-21 00:33
“嘈過好多次,佢覺得你好煩所以唔想行埋~”
其實男人大部分都怕煩,我諗因為咁,佢索性專注佢玩嘅野,乜都 ...

我都覺做咗媽媽厭尖咗,但有時真係好難忍,明明小朋友两份生,大家收入一樣,點解媽媽永遠要付出多幾倍,但爸爸就hea咁多。每日收工幾乎8成時間都望住手機,我入房佢出廳,我出廳佢入房。大家幾乎零交流。咁樣两人生活好難受。

複式洋房

Amylam214 發表於 19-7-20 10:14
9年的愛情終究敗給婚姻

我的婚姻令我感到無助及痛心。我希望从家裡得到愛及關懷,可惜都似乎離我很遠。我 ...

你得一個女,点解一家四口嘅?包括埋工人?

珍珠宮

Amylam214 發表於 19-7-22 22:59
我都覺做咗媽媽厭尖咗,但有時真係好難忍,明明小朋友两份生,大家收入一樣,點解媽媽永遠要付出多幾倍, ...
試從邊樹跌倒,就從邊樹學習如何站起來。
唔好投訴佢點唔夠妳用,學習佢有D乜野畀妳用。例如 三份二 搵既錢畀左妳用,同女有一齊玩。
等到個女再大D,冇咁痴身時,妳再追翻 佢返來。
妳話妳同佢冇交流,可會因為佢唔鍾意一同妳傾計,妳就會搵到位話佢變樹要改,邊樹幫唔到妳。如果我同一個人有咁既感覺,唔好講話男人,我係女人 我都唔鍾意啦。我有一個自認係我閨蜜既女性朋友就係咁 畀我「打左佢入冷宮」
Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

大宅

我之前都係咁,生左小朋友之後,人又燥火氣大,搞到同老公關係唔好,兩三個月都冇行埋一次。自己反省完,定立每星期找一日,早些放工放低工作,同老公出去拍下拖食下飯,多些讚揚佢(即使唔係什麼大事),男人始終自尊心強,讚兩句就飄飄然了。當大家不咬弦嘅時候,盡快叫自己收聲,同埋千萬唔好講太過分的說話。

性事係相方的!我未結婚前,從未主動過!生左小朋友及關係變差後,我才真正學習如何能做一個滿足老公的妻子!

我同你一樣,十幾歲就識左呢個老公!大家坐低傾下、去一個二人世界的旅行,盡力修補關係,男人始終唔喜歡掂太強勢的女人!

贏咗場交,輸咗個家,唔值得!
你加油喔!

大宅

Amylam214 發表於 19-7-20 14:04
回覆 20150618bb 的帖子

拍咗拖9年,結咗婚3年。拍拖的時候大家感情很好的,每星期都會食飯傾偈。結婚頭一 ...

你們咁年輕就咁樣,點樣過一世呢?

男爵府

其實大部份男人都只鍾意同仔女玩下,唔鍾意/唔識照顧仔女的,如果你硬要佢出分力照顧仔女,佢免強地去照顧,一定做得唔好,又會令你不滿、睇唔順眼話佢,久而久之,就會惡性循環,影響夫婦感情……

女性的母愛係好偉大,可以令你由一個乜都唔識變到好努力學習做一個好媽媽,樣樣也盡力做到最好,處處以仔女、丈夫為先!但男性就正正相反,大多覺得努力賺錢養家已盡了最大的責任,所以兩者見解不同,一旦常為此爭駁,互不妥協,感情就會越吵越淡……
要學懂放下,多包容,多欣賞,才可增進夫妻感情,尤其BB出世後,要互相包容的地方就更多。樓主,努力加油吧!

複式洋房

Onetwofree 發表於 19-8-4 09:31
我之前都係咁,生左小朋友之後,人又燥火氣大,搞到同老公關係唔好,兩三個月都冇行埋一次。自己反省完,定 ...

多謝你,佢覺得我煩,我覺得佢自私唔識感恩。佢話佢有付出過,我覺得始終唔夠。無性生活後,關係更加插水。邊有女人真係想走到離婚個步,女人始終都只是想有個歸宿。

複式洋房

luibb 發表於 19-8-4 21:01
其實大部份男人都只鍾意同仔女玩下,唔鍾意/唔識照顧仔女的,如果你硬要佢出分力照顧仔女,佢免強地去照顧 ...

多謝你!可能我同佢人工不相伯仲,所以總是想大家對等付出。你講得啱,或者男人外出打拼已當自己盡曬力,返屋企只是想嘆世界。其實我唔介意付出多少,我只係想得到對方嘅體諒同欣賞,我返工都好辛苦,但我對屋企所有照顧付出都好似應份咁,我真係好唔鍾意

用戶要求終止服務

加油(emoji)(emoji)祝福

珍珠宮

9年的愛情終究敗給婚姻

我的婚姻令我感到無助及痛心。我希望从家裡得到愛及關懷,可惜都似乎離我很遠。我 ...
你的STORY好似寫小說,如果係真的,你離婚啦...

個男人己無用了,何苦...

複式洋房

9年的愛情終究敗給婚姻

大宅

9年的愛情終究敗給婚姻

好明白你感受,我亦有類似經驗,長時間煎熬並不好受的。建議你還是早點去看看婚姻輔導,你們還後生,相信仍可以修正的~

複式洋房

Macusmama 發表於 19-8-15 16:09
你的STORY好似寫小說,如果係真的,你離婚啦...

個男人己無用了,何苦...

離婚是我最不想走到的盡頭。我年輕,我可以從頭開始,但捨不得我一歲的女兒在單親家庭中成長。我也希望這只是一個小說劇情,拍拖9年一切都很好。但自從結咗婚,再好的感情都敵不過生活的鎖碎。總覺得两夫妻應該係守望相助,無說不談,我从來無諗過我的婚姻竟然係咁,結咗婚仲慘過單身。

複式洋房

pkbkek 發表於 19-8-16 19:22
好明白你感受,我都是過來人。我的另一半亦是喜歡玩手機玩到三四點才爬上床立即睡覺之人,所以我上床睡 ...

無期望就無失望。。

大宅

回覆 Onetwofree 的帖子

呢位jm經驗值得樓主參考。有咗小朋友,樓主唔好輕易去唸離婚兩個字。樓主兩公婆人工差不多,但C6將三分二人工交俾你,對佢嚟講係愛同責任嘅表現。
另外,小朋友咁細,需要好多精力同注意力去照顧,短時期內應該真係好難好似拍拖嗰陣時咁甜蜜。
唔知樓主有冇工人,如果冇考慮下請工人或者鐘點幫輕下家務。同C6嘅關係,真係考慮下搵專業人士幫幫手,相信C6都唔希望夫妻關係係咁樣。

別墅

Amylam214 發表於 19-8-16 20:26
離婚是我最不想走到的盡頭。我年輕,我可以從頭開始,但捨不得我一歲的女兒在單親家庭中成長。我也希望這 ...

如果你老公曾經是你的靈魂伴侶,二人無所不談,性生活愉快。而他又沒有出軌,把大部分人工都交比你,其實你不用離婚。
為什麼呢,其實你有無想過,離婚後你識第二個男人會點?也只是再循環一次2人由知己、變愛人、變伴侶、最後也變成各自玩手機同睡一床的陌生人!
更差的是,你或者已不能再找到一段像你老公那樣,可以有一個階段無所不談,甜蜜幸福的愛情。
建議買些有心思的禮物,去哄下老公;煮一餐二人美味晚餐,事先把阿女交比婆婆湊。

別墅

FlorenceCara 發表於 19-8-17 04:39
如果你老公曾經是你的靈魂伴侶,二人無所不談,性生活愉快。而他又沒有出軌,把大部分人工都交比你,其實 ...

續:
最好找間澳門酒店,2人世界。把你們曾經美好回憶的照片,拍拖時、婚紗照等,做一隻簡單(成長片段),係電視播比佢睇,大家一起回憶返拍拖時的點滴......吃晚餐後來個有玫瑰花瓣,有香薰的鴛鴦戲水......再盡d,著套性感睡衣...溫柔d,用嗲到暈的聲線叫佢暱稱,稱讚佢一直床上功夫了得.......我唔信你老公毫無反應囉!佢直情愛到你暈都似!
你可能話,使唔使做到咁呀?女人無曬經持。其實2人之間,就係你氹下我,我又氹下你,不存在咩經持。大家互相提醒,遷就,妥協...你行出第一步,佢就會回應㗎啦!

首頁

尾頁

跳至