夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

9年的愛情終究敗給婚姻

我的婚姻令我感到無助及痛心。我希望从家裡得到愛及關懷,可惜都似乎離我很遠。我個每天努力工作回到家中最開心的是和女兒玩。我也會期待丈夫回來,可是每日等回來的就只有軀殼。我丈夫的世界就只有手機,電視,麻將,賽馬及女兒。每日我們的對話大概就十句以內吧。我每日都有很多趣事想分享想商量,可是一切對丈夫來說都是廢話嘈音。我不想再分享了,再大的熱情遇上冷水換來的只有失望,就讓滿肚子的說話就化為灰燼吧。

我的婚姻性生活是零,我們沒有肌膚之親,我們不會拥抱不會親吻。我們沒有身體及心靈上的交流。我丈夫情願一直玩手機直到睡著也不願看我多一眼。我們每晚在一起就像陌生人各租一個床位只為生存一樣。原本以為家就是我最温暖的港灣,給我最後的庇護。可是外面的世界很復雜,家裡的世界很冷漠。每日打拼拖著疲倦的身軀回到家,所有事都只能放心裡,所有困難都只有自己面對。唯一撐起我的是女兒及梦想。

我曾期望一家四口,開心生活,可是我現在卻步了。我丈夫是個不珍惜健康,揮霍生命的人。我很擔心有一日只剩下我和女兒的日子。我也害怕以後都過這種獨角戲的生活,每天像跟陌生人過日子一樣。我無數次想過結束這種生活,但我舍不得剛滿一歲的女兒要在單親家庭中長大。我期望過我的婚姻生活會改變,但在多次的磨合中,我發現一切都只是奢望。拍拖9年,結婚3年,大概相比起愛更多的是厭倦了,根本不足以為對方改變吧,又或者我們都在等更好的人選出現替換吧。

我很希望給女兒一個温暖完整的家,但我發現太難了。媽媽會努力給女兒最多的愛去彌補這段婚姻的錯。

大宅

Amylam214 發表於 19-7-20 10:14
9年的愛情終究敗給婚姻

我的婚姻令我感到無助及痛心。我希望从家裡得到愛及關懷,可惜都似乎離我很遠。我 ...

由幾時開始出現問題?又是BB出世後?初初結婚生活是如何?有沒有嘗試同對方傾下?

瑪瑙宮

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

單身路唔易走

大宅

回覆樓主

完全明白你既心情
只剩下生存既感覺
我未婚 同居都已經係咁既感覺
另一半係工作壓力好大既人
成日好怕講錯野或做錯野令佢生氣
久而久之就無話題
彷彿呼吸也是錯
咁既相處令我不敢想像如果結婚既生活將會係點

有時我諗 其實係咪大部份既關係去到後期都係咁? 有無成功例子可以分享下

coffeeemilk    發表於 19-7-20 18:28

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

Amylam214 發表於 19-7-20 10:14
9年的愛情終究敗給婚姻

我的婚姻令我感到無助及痛心。我希望从家裡得到愛及關懷,可惜都似乎離我很遠。我 ...
拍9年最後結婚3年後先發覺,仲生左小朋友..................敗給婚姻,什麼意思?佢之前唔係現在甘樣?

瑪瑙宮

Smokerbf 發表於 19-7-20 11:55
完全明白你既心情
只剩下生存既感覺
我未婚 同居都已經係咁既感覺
會唔會去下旅行relax下好d?

複式洋房

回覆 laufunhong 的帖子

自从大咗肚直到阿女現在1歲了都無性生活。我覺得好影響我們的感情,吵過好多次,佢話覺得我好煩唔想同我行埋。之後大家慢慢疏遠,變得好少話題。佢工作好忙,一收工會返屋企,每月出糧會畀3分之2我,又唔似有其他女人。係呢場婚姻中我覺得好無助,我今年28歲,我想離場但又覺得阿女咁細就父母離異好慘。

複式洋房

回覆 Pollyowen 的帖子

但是天天過咁嘅生活,很無隱。工作已經很累,唔想每日收工都困獸鬥咁。但阿女仲細,離婚真係好唔舍得。

複式洋房

回覆 20150618bb 的帖子

拍咗拖9年,結咗婚3年。拍拖的時候大家感情很好的,每星期都會食飯傾偈。結婚頭一年都還好唔錯,第二年懷孕了,無性生活,感情開始變差,覺得佢唔識體諒及關心人,成日吵架。第三年小朋友出世了,依然無性生活,更加覺得佢唔識照顧人,後來大家慢慢疏遠了。我們都不過30歲,咁快就無性生活,很影響感情。我主動傾過好多次,佢話好攰,唔想。

複式洋房

回覆 Smokerbf 的帖子

咁樣唔結好過結,總覺得工作打拼已經好攰,家應該是一個充電的地方,伴侶更加是心靈的慰藉,如果連返到屋企都要帶面具,這樣的人生太悲哀了。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

Amylam214 發表於 19-7-20 14:04

拍咗拖9年,結咗婚3年。拍拖的時候大家感情很好的,每星期都會食飯傾偈。結婚頭一 ...
結婚前性生活同現在比較如何?何以仲要第二個呢?

複式洋房

回覆 Pollyowen 的帖子

試過两個人去泰國旅行,但找唔返當初拍拖的感覺,依然是各有各到手機,無性生活。

複式洋房

婚前及結婚頭一年,性生活都很穩定,感情很好。自从大咗肚無性生活後感情開始變差,經常吵架。我們雙方都唔過30歲,無性生活我真係接受唔到。以前本來計劃女兒一歲就生多個,但現在真的很驚有一日真係會頂唔順離婚。而且都無性生活,生多個是不可能了。

瑪瑙宮

Amylam214 發表於 19-7-20 14:16

婚前及結婚頭一年,性生活都很穩定,感情很好。自从大咗肚無性生活後感情開始變差 ...

要生多個真係要相量清楚

珊瑚宮

Amylam214 發表於 19-7-20 14:16

婚前及結婚頭一年,性生活都很穩定,感情很好。自从大咗肚無性生活後感情開始變差 ...
在大肚時可能忽略在佢呢?

珊瑚宮

20150618bb 發表於 19-7-20 14:33
在大肚時可能忽略在佢呢?
當然.......性方面

複式洋房

拍咗拖9年,結咗婚3年。拍拖的時候大家感情很好的,每星期都會食飯傾偈。結婚頭一 ...

主要係冇溝通,我都曾經試過甘既情況。兩個人既思想好重要

大宅

Amylam214 發表於 19-7-20 14:08
回覆 Smokerbf 的帖子

咁樣唔結好過結,總覺得工作打拼已經好攰,家應該是一個充電的地方,伴侶更加是心靈 ...

開頭拍拖既時候我都覺得搵到個soulmate
但日子耐左..
好似就得番你口中既各有各手機既生活。

公爵府

我諗成日吵架係主因,吵得多大家感情都淡了,又點會想同對方做…

大宅

.

首頁

尾頁

跳至