1-3歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

wflam5 發表於 20-9-2 19:13
寶寶一歲以上開始食固體食物, 奶的攝取量可以1-2 杯配方奶。 要飲用鮮奶的話, 要選擇全脂奶, 因為低脂/ ...

佢又唔係唔飲,不過聽人講一歲後可以轉飲食習慣,就想知道係咪可以轉牛奶同固體食物

水晶宮

gloria0429 發表於 20-9-3 10:49
我見比較多人話奶粉好d,都係ga牛奶都應該就咁倒出黎飲唔駛沖ma

我咁講會得罪好多人,但真係唔少人中奶粉廣告毒。 又以為營養多一定好。

可以的話,培養小朋友良好飲食習慣,多食唔同種類食物更好,呢啲終生受用。一歲後好多嘢可以食。當然一定有人認識食奶粉多營養有咩唔好,BB食、小朋友又食、大肚又食、老人家都食就最好,因為奶粉公司「做咁多研究,搵到最啱 formula 畀 BB /小朋友/大肚婆/老人家 」肯食點解唔食 etc etc。真係好睇你點諗。剛剛消委會都出咗有關配方奶嘅化驗結果,好多都唔係咁完美,可以自己衡量一下。

複式洋房

我個B一歲前係全埋身,自從一歲後戒左媽媽奶,就唔肯飲任何奶...

唯有在食物中加入幾羹奶粉,當有D奶類畀佢。

禁止訪問

大宅

gloria0429 發表於 20-9-3 10:46
咁通常飲奶粉飲幾耐先開始轉ga?

阿b慢慢大個,奶粉都係輔助角色,其實都無話要飲到幾時先係正確,每個媽媽同小朋友選擇都唔同架。況且唔同階段奶粉適合唔同年齡既所需營養,我會隨住我阿b 年紀幫佢轉號數奶粉啦,我見到皇家有機都出到3歲以上既,再大d 先諗轉鮮奶囉。

大宅

Yingying607 發表於 20-9-2 17:33
回覆 yanyan_625 的帖子

係啦...佢肯飲奶粉一定比佢飲,最好揀有機𠻹

你小朋友飲邊隻有機奶粉嫁?我呢排俾小朋友飲緊皇家美素有機,我自己覺得對小朋友幾好,又好肯飲喎。

複式洋房

回覆 gloria0429 的帖子

就係囉,我開始有機生活嘛,盡量揀有機食材,我見鮮奶係少有機既,之後我比較過市面既有機奶粉,最後我揀呢隻皇家有機奶粉。

大宅

EstrellaDamm 發表於 20-9-3 11:55
我咁講會得罪好多人,但真係唔少人中奶粉廣告毒。 又以為營養多一定好。

可以的話,培養小朋友良 ...

解釋得好清楚ar,我見好多人讚奶粉,我再衡量下先thanks

大宅

yanyan_625 發表於 20-9-3 17:17
阿b慢慢大個,奶粉都係輔助角色,其實都無話要飲到幾時先係正確,每個媽媽同小朋友選擇都唔同架。況且唔同 ...

明白,多謝建議

大宅

我一歲後轉全脂牛奶。奶粉點講有機都好,加d 咩營養入去都好,overall 都係人工成品。 一歲前奶係主食,一歲後係optional....
奶粉又易d有蛛牙,癡肥等問題。而且每日辛苦整d 無糖無油純天然野比小朋友食,但又餵奶粉好似有d 矛盾,個人感受,不喜勿插

別墅

如果JM 覺得BB所要既營養平時你比佢食既食物都食得齊食得夠, 唔飲或者都可以
就好似想要DHA就好似要深海魚多D, 但深海魚又好似話多水銀/其他問題
自己就比小朋友飲A+ NEURO PRO, 佢有齊常見既HMO, DHA同益生菌, 咁平時食野就彈性D, 唔需要為左某一營養諗要食咩

子爵府

jellyyy 發表於 20-9-3 17:22

就係囉,我開始有機生活嘛,盡量揀有機食材,我見鮮奶係少有機既,之後我比較過市 ...

美素d打手多到呢⋯入黎bk講黎講去都係講自己公司d野,一有奶粉post就衝晒入去扮自問自答食邊隻奶粉

各位媽媽自己睇路啦

呢度d奶粉商打手當然要講到奶粉好好,但其實一歲後飲鮮奶都好夠

男爵府

健康院係咁寫:

一歲後,孩子可飲用牛奶。家長可選擇讓孩子飲全脂牛奶(3.25%或3.5%);全脂牛奶可以是鮮牛奶或全脂奶粉;亦可用其他奶製品,如乳酪、芝士等。兩歲後,可飲用熱量較低的低脂奶(1-2%);五歲後可飲用脫脂奶(0.5%)。

大宅

Pink_girl 發表於 20-9-4 23:14

美素d打手多到呢⋯入黎bk講黎講去都係講自己公司d野,一有 ...

好中point呀!我睇咩post都見到皇家美素... 飲奶見到佢、訓得好唔好又見到佢、便便都見到佢...

禁止訪問

禁止訪問

子爵府

Fafafafafafa 發表於 20-9-8 23:05
好中point呀!我睇咩post都見到皇家美素... 飲奶見到佢、訓得好唔好又見到佢、便便都見到佢...
...

真係睇唔過眼,奶粉打手黎講美素真係做得太over,反而比人感覺唔好 講到自己隻奶粉萬能都算,係度誤導人食奶粉比飲鮮奶好,有另一個post仲叫勸人唔好泵人奶轉佢地似人奶隻配方奶粉比bb,真心痴線

禁止訪問

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至