1-3歲

跳至

首頁

尾頁

別墅

我都有聽過其他媽媽講,飲鮮奶同平時食既野都可以提供到足夠既營養,唔一定要繼續飲bb奶粉,咁係咪唔駛再食奶粉ar?

大宅

2024年龍年勳章

gloria0429 發表於 20-9-2 16:11
我都有聽過其他媽媽講,飲鮮奶同平時食既野都可以提供到足夠既營養,唔一定要繼續飲bb奶粉,咁係咪唔駛再食奶 ...

可以用鮮奶代替奶粉,不過吾可以係脫脂奶

別墅

913189396 發表於 20-9-2 16:14
可以用鮮奶代替奶粉,不過吾可以係脫脂奶

想問下點解唔可以脫脂奶ge?

大宅

2024年龍年勳章

gloria0429 發表於 20-9-2 17:03
想問下點解唔可以脫脂奶ge?

網上講的提供能量,低脂脫脂吾滿足bb生長需要。而且健康院本書仔都有講,要全脂奶。

複式洋房

我會繼續俾奶粉架,鮮奶成日要去買,我嫌麻煩。我b 食緊有機奶粉吖嘛,鍾意佢夠天然,營養豐富d, 市面上少鮮奶係有機。

大宅

回覆 gloria0429 的帖子

其實bb仲肯飲奶粉,點解唔繼續飲?奶粉加咗好多營養素,好似DHA、益生菌、維他命D.... 日常嘅飲食同鮮奶真係未必提供晒。再加上,我覺得冬天飲鮮奶好麻煩,又要攤凍,然後翻熱,細菌都容易滋生d。

男爵府

回覆 jellyyy 的帖子

健康院有寫飲鮮奶都可以,不過一定要全脂牛奶。我覺得奶粉營養價值好啲,因為小朋友固體未知係咪食得足夠。我小朋友都食有機奶粉喎,咁岩既,而家食皇家果隻有機,你呢?

別墅

yanyan_625 發表於 20-9-2 17:28

其實bb仲肯飲奶粉,點解唔繼續飲?奶粉加咗好多營養素,好似DHA、益生菌、維他命D ...
係呀, BB肯飲繼續飲好D, 唔同食物有既維他命份量唔同, 係咪真係足夠先, 要計清楚
而且DHA/益生菌就唔係平時一般食物食到

男爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 Xmas吸收勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 BB防敏心得分享勳章 笑得好勳章

回覆 yanyan_625 的帖子

係啦...佢肯飲奶粉一定比佢飲,最好揀有機𠻹

複式洋房

回覆 JNF 的帖子

我小朋友都係食呢隻呀,見佢賣得廣告咁行咪俾左 $50登記試用裝囉,食得幾好喎又。

水晶宮

gloria0429 發表於 20-9-2 16:11
我都有聽過其他媽媽講,飲鮮奶同平時食既野都可以提供到足夠既營養,唔一定要繼續飲bb奶粉,咁係咪唔駛再食奶 ...

我兩個小朋友,一個一歲幾戒人奶後飲過幾個月奶粉,倒多過飲,轉全脂奶後好好多。第二個我都費事買奶粉,冇飲過。兩個都健康正常。

奶粉廣告梗係話奶粉點好點好,好多人相信,但實際是否需要?可以自己衡量一下。

有啲人話飲牛奶唔方便,我又唔覺。牛奶倒出嚟就飲得,開奶粉我個人覺得更麻煩。另外我亦會畀小朋友食芝士同 yoghurt。

大宅

2021可愛聖誕B勳章

其實飲奶粉几好丫,方便有營養,我囝4歲仲比佢飲

別墅

寶寶一歲以上開始食固體食物, 奶的攝取量可以1-2 杯配方奶。 要飲用鮮奶的話, 要選擇全脂奶, 因為低脂/ 脫脂奶裡面的脂肪成份都被抽取, 加入左乳化劑/ 奶固體呢D 其他食用添加劑成份,
唔係完全100% 牛奶。

不過, 我寶寶仲肯飲配方奶, 我都會繼續比Bb 飲配方奶, 因為配方奶根據寶寶在不同年齡的生理特點和對營養素的要求而調較過的, 就好似3 號的奶粉裡面的蛋白質比1 號高是因爲1 歲後寶寶的肌肉量大增 , 所需要的蛋白質較高。

你寶寶係咪唔肯飲配方奶? 我寶寶而嫁都係飲緊皇家有機奶粉 , 之前幫寶寶轉奶果時 我都冇一次過轉哂 , 都係代餐咁轉一餐先 之後再慢慢先一次轉哂 寶寶都幾適應下呢隻奶粉 便便最少都一日一次 同都靚既 而嫁見佢都中意飲 好快飲哂

禁止訪問

別墅

913189396 發表於 20-9-2 17:10
網上講的提供能量,低脂脫脂吾滿足bb生長需要。而且健康院本書仔都有講,要全脂奶。
...

原來係咁

別墅

jellyyy 發表於 20-9-2 17:11
我會繼續俾奶粉架,鮮奶成日要去買,我嫌麻煩。我b 食緊有機奶粉吖嘛,鍾意佢夠天然,營養豐富d, 市面上少 ...

我都見出面冇乜有機鮮奶咁

別墅

yanyan_625 發表於 20-9-2 17:28

其實bb仲肯飲奶粉,點解唔繼續飲?奶粉加咗好多營養素,好似DHA、益生菌、維他命D ...

咁通常飲奶粉飲幾耐先開始轉ga?

別墅

JNF 發表於 20-9-2 17:32
回覆 jellyyy 的帖子

健康院有寫飲鮮奶都可以,不過一定要全脂牛奶。我覺得奶粉營養價值好啲,因為小朋友 ...

原來奶粉營養價值好d

別墅

EstrellaDamm 發表於 20-9-2 18:08
我兩個小朋友,一個一歲幾戒人奶後飲過幾個月奶粉,倒多過飲,轉全脂奶後好好多。第二個我都費事買奶粉, ...

我見比較多人話奶粉好d,都係ga牛奶都應該就咁倒出黎飲唔駛沖ma

別墅

Arofrey 發表於 20-9-2 20:46
食物好似食唔到益生菌
我之前轉左A+ NEURO PRO 比BB飲, 又齊DHA, 益生菌, 仲有HMO 同MFGM, 所以我都會額外 ...

即係要靠奶粉食益生菌?

首頁

尾頁

跳至