自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

LeApple 發表於 18-4-27 15:38
身邊有小朋友嘅fd原本生之前都雄心壯志話要餵人奶,不過生咗之後好多都放棄咗,其中一個原因係要返工。
我 ...

我泵到1歲半,我女其實1歲幾後已經唔肯飲奶樽,寧願餓都等我放工埋身食。

大宅

回覆樓主

我都係半人奶媽,坐完月後就上班。而家4個幾月,仲餵緊人奶。我只係放咗工先埋身餵,一日共餵3-4餐。加油

用戶要求終止服務

身邊有小朋友嘅fd原本生之前都雄心壯志話要餵人奶,不過生咗之後好多都放棄咗,其中一個原因係要返工。
我 ...

每個媽媽嘅情況都唔同,唔好憂慮太多

別墅

Yenyenng 發表於 18-4-27 15:56
我係在職人奶媽,兩個仔都食母乳食到歲幾自然離乳。

我無特別同老闆講我要時間同地方泵奶。每日5點拎起身 ...
多謝你分享,睇到你嘅留言覺得充滿正能量

別墅

kksun 發表於 18-4-27 16:05
回覆 LeApple 的帖子

就算公司體晾, 泵奶好需要意志, 唔係好多人會堅持, 我果陣都係半年就掛泵, 每日泵奶, ...
睇到大家嘅分享同鼓勵,叫做有個心理準備,多謝大家,睇到留言覺得好warm

別墅

ck816 發表於 18-4-27 16:13
以前公司對生b非常反感,所以我每日都自備冰袋,入面有冰板嗰種,一到lunch time即刻九秒九去附近商場育嬰 ...
好欣賞你咁堅持我想請問你冰袋係平時街買到嘅就okay?因為我搭車返工都有一段路程......另外仲想問吓你奶泵有冇話邊到出嘅比較好?我睇到啲價錢都差得幾遠

別墅

amypekkle 發表於 18-4-27 18:26
「如果有meeting room俾你pump 又有雪櫃雪住
其實唔太難」x2
係,我都好多謝公司同上司體諒

別墅

怪獸青BB 發表於 18-4-27 18:31
係,但都有好多成功例子,而你都要調整下自己心態,唔係一定要或者一定唔要,要自己都舒服開心先係對bb好
...
明白,都唔應該俾咁大壓力自己

子爵府

回覆樓主:

我泵左2胎。
第一胎 唔夠奶, BB 要有一半食奶粉,泵左15個月。
第二胎做到全母乳,阿B食左12個月。

坦白講,第二胎壓力仲大啲,可能因為泵得少左,就怕阿仔無奶食。 但第一胎時,泵少左,阿仔咪食多一餐奶粉囉。

所以我第二胎覺得仲辛苦。

放鬆心情,奶粉唔係毒藥,咁諗反而仲多奶。

別墅

親親小孩子 發表於 18-4-27 19:57
我之前都係在職泵媽,衰B出世唔識埋身,所以提前做泵媽。

放完產假返工泵奶,每日帶奶泵(泵主機買多SET就 ...
多謝你,講得好詳細奶泵你用邊隻?我見淘寶有啲幾平,但係咪信唔過,另外我搭車返工都一段路程,保溫袋同冰種要點揀?日本成買嘅得唔得?

侯爵府

LeApple 發表於 18-4-30 14:10
多謝你,講得好詳細奶泵你用邊隻?我見淘寶有啲幾平,但係咪信唔過,另外我搭車返工都一段路程,保 ...

保溫袋同冰種,日本城同$12店果d都得,我返工放工各1小時車程都得,亦試過8小時都可以保冷。不過正常你帶冰種冰袋返到公司,可以把冰種用密實袋包好然後放入公司雪櫃冰箱,放工先攞出來。

電泵我第一胎用過medela swing同freestyle ,第二胎用spectra 9+同s2。雙電泵,夠快,出奶都順同清。
2011年11月媽媽
2014年02月準媽媽

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 Poo得好勳章 BB防敏心得分享勳章 美好大世界2017勳章 趣教勳章 最關心BB問題熱投勳章 親子王國15週年勳章

多謝你,講得好詳細奶泵你用邊隻?我見淘寶有啲幾平,但係咪信唔過,另外我搭車返工都一段路程,保 ...
奶泵我買過手動同電動,手動買咗avent,電動我淘優合雙泵,佢本身個喇叭同花瓣設計都係抄avent,所以佢套嘢係可以同avent 撈嚟用。
手動泵係以備不時之需,用慣電泵之後我都好少用,只係用佢啲耐件套用到電泵。

保溫袋同冰種我買質素好啲嘅,因為返工放工交通時間都差唔多一個鐘,所以我個時用vidacasa 保溫袋同ithermo 冰種,保溫非常好,就算到而家我都仲有用個保溫袋帶飯,放假去郊外都會用嚟帶凍飲

男爵府

2024年龍年勳章

LeApple 發表於 18-4-30 13:23
好欣賞你咁堅持我想請問你冰袋係平時街買到嘅就okay?因為我搭車返工都有一段路程......另外仲想問吓 ...

我唔係好記得冰袋係咩牌子,記得好似二百幾蚊。因為怕奶會壞,所以我特登買隻好少少。泵,用m字牌雙泵嗰隻,好似三千多嗰時買!我都餵到兩歳九個月(emoji)

伯爵府

回覆樓主:

***留言已被遮蓋***

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 Poo得好勳章 BB防敏心得分享勳章 美好大世界2017勳章 趣教勳章 最關心BB問題熱投勳章 親子王國15週年勳章

補充一下,我3年前買個保溫袋要2百幾蚊,d2 size加兩包ithermo冰包,我另外趁特價時再買多兩包(平時要49蚊一包,我當時買好似25蚊一包)
剛剛上網search隻保溫袋而家咩價錢,我之前買個款要275蚊,另外有隻大啲size嘅做緊團購價164蚊仲連埋4包冰包,好抵,搞到我心郁郁想買多個黎裝超市買嘅雪糕同冷藏嘢

https://kmall.baby-kingdom.com/vidacasa-d4-cooler-bag-set-deals.html

伯爵府

回覆樓主

我覺得難。我係公司泵半年。係近廁所的空間泵。全公司都知我泵奶但都有唔通氣的同事推門,叫我咁。
因為我都係得一張椅咁泵。
有壓力,奶唔多,夠一餐咋。
如公司為人奶媽配套好,係一件好事。

珍珠宮

回覆樓主

唔難,我泵足一年
地球和火星 完美與破爛 現實對幻象 這樣的差距離還有盼望 嗎

男爵府

回覆樓主:

生左2個bb,係全泵媽
一直都係公司內無人用既獨立殘廁泵奶
第一胎餵到1歲,無貨賣就收工
第二胎餵到2歲,覺得2歲已ok,就收工
公司無特別支持員工餵人奶,不過都無咩反對
同事就支持其他同事做人奶媽,會工作時會遷就下
如果得到公司同同事支持,人奶路較易行

珍珠宮

回覆樓主:

我有兩個小孩,人地都係餵人奶,我係在職媽,係幾辛苦的,公司仲要唔太支持果隻,我有時只可以一邊做嘢一邊泵,放工無咩聚會因為要拎返啲泵奶返屋企,都幾困身,但我成日諗住呢個時候唔俾將來無機會俾到人奶佢地食,所以堅持左年半就收泵了,諗返起都唔知自己點解可以做得到。

最緊要唔好俾咁大壓力自己,當然人奶係最好,但奶粉都唔係白粉,唔駛太抗拒,媽媽心態健康都好重要的

伯爵府

我 ...

我又唔覺得好難行。公司同事肯配合其實唔難搞。我自己建議 -

1. 一開始就買電雙泵,唔好省呢d錢。
2. 返工泵兩次我會帶兩set配件
3. 一般返工泵兩次應該夠,Lunch一次,大概5點左右再一次,夠支持到你返屋企再埋身。又唔會太影響工作。
4. 買個hand free既配件,係會議室泵奶可以帶埋laptop,同事唔會搵唔到你。
5. 可以的話,將係奶泵奶樽呢d工作外判,有姐姐當然係姐姐搞。無姐姐叫老公做,你負責泵距負責洗好合理。唔好乜都攬曬上身。

首頁

尾頁

跳至