少年成長

跳至

首頁

尾頁

男爵府

熱血勳章

回覆:新一輪大戰,死撐中

又開完火!今回他好好聲氣:老婆,我地為個女好,一定要拆散她的,個女一日未過18都吾比佢拍拖!我錫個女,一定要阻止...我越聽越火滾!我湊女十多年,我吾錫個女咩?比個老公話我吾識教,吾識湊,害死個女,比佢沒煞我咁多年的付出,努力個女讀寫的,細個陪她做功課至11點,碗都未得閒洗,他回家就一句,仲未做完功課,你點教女架!

珍珠宮

LKS媽媽 發表於 14-10-15 16:05
又開完火!今回他好好聲氣:老婆,我地為個女好,一定要拆散她的,個女一日未過18都吾比佢拍拖!我錫個女, ...
個哀佬真係吖 ⋯⋯
唔好激親⋯

用戶要求終止服務

你同老公講你乜方法都用過,但不能成功拆散小情侶.

現在只有兩個方法:-

1) 繼續現況,密切監察,適時提點. 那麼還可以知發展進程及留住女兒的人及心.

2) 由佢出馬強權拆散. 但叫佢有心理無論成功與否,女兒的心及人一定遠走他方.

交返個波俾佢發球.

佢再多多聲氣,你就話發球權已交左俾佢.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

大宅

個女揀佢老豆就真係傻

男爵府

熱血勳章

老公話:寧願個女而家嬲佢,等第日就她就會知道老豆同佢揀既路係正確的!吾指望D女讀大學,最緊要讀好D書!吾反對拍拖,不過吾應該18之前!以後阿女吾同家人講野未算囉,最緊要吾好比人攪大個肚!吾好蝕底比人!和他建立吾到共識,而更感激當年父母對我的愛惜,包容!

MS.KAM  都幾正確  發表於 14-10-16 22:46

公爵府

你個女咁硬頸,如果硬既唔得就要用軟,同佢成為朋友,聽佢傾訴,成為佢最信任既人,同時亦教導、同佢一齊set底線同佢講健康既關係媽咪ok,媽咪對佢有信心佢會保護自己,亦同佢講超越底線佢男朋友都會有麻煩,到時又無得讀書。既然佢咁緊張個男朋友,就要等佢明白萬一出事除咗佢有事外,佢男朋友都會有法律責任的。如果可以,定期約佢同男朋友食餐飯,關心下佢地,亦可以多了解個男仔,同埋等佢地都有少少壓力唔好破壞你對佢地既信任。

sandyhome  岩  發表於 14-10-17 17:23

用戶要求終止服務

LKS媽媽 發表於 14-10-16 13:24
老公話:寧願個女而家嬲佢,等第日就她就會知道老豆同佢揀既路係正確的!吾指望D女讀大學,最緊要讀好D書! ...
一於話自己無牙力,叫佢自己去同個女講,唔好搵你做醜人.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

男爵府

熱血勳章

唉!細女拍拖中,2女被人狂追中,大女就未有人追!家姐吾低得阿妹有人要,常比說話個妹聽!我亦覺得家姐過份的!弄至四國大戰!D女寧願留校做野都吾想早回家,怕比老豆鬧喎三個女分別係咁wts我,要我救她們!

水晶宮

引用:唉!細女拍拖中,2女被人狂追中,大女就未

原帖由 LKS媽媽 於 14-10-16 發表
唉!細女拍拖中,2女被人狂追中,大女就未有人追!家姐吾低得阿妹有人要,常比說話個妹聽!我亦覺得家姐過份 ...
請問大女幾大?
二女幾大?

大宅

2023年兔年勳章 虎到金來勳章

既然而家四國大戰,你就更應保持中立,從中斡旋,有邊個叫你幫最好都話無法說服另外一方。如果你幫任何一方,只會變做五國大戰,令情況更亂。

男爵府

熱血勳章

回覆:MariaTsui 的帖子

16,14

大宅

熱血金章

揾社工界入處理,第三者客觀意見,個案參考處理方向,起碼阿女知識點避孕,唔返屋企可以去向社工求助........

水晶宮

LKS媽媽 發表於 14-10-16 22:03
16,14

14歲又真的太細,我都接受唔到,囡囡太細過拍拖

大宅

回覆 LKS媽媽 的帖子

我同我2個朋友有咁既經歷, 我同我一個朋友都係被阿媽咪反對唔鐘意男方, 各自都拍拖, 屋企反對, 就要偷偷摸摸請大話, 唔返屋企瞓, 有咩心事都唔同屋企人講. 逼就係有反效果, 最後我, 同呢個朋都一樣結左婚, 嫁左一個屋企人唔丫鐘意既男人. 我老公對我好好, 而我朋友就離左婚. 請另外一個朋友, 佢有學識, 拍拖帶個男仔返去, 佢阿媽十分唔開心, 樣又差, 條件又唔比佢個女好, 不過父母無比壓力個女, 你鐘意就得, 以後生活係你自己...個女返屋企食, 瞓呀, ... 阿媽都唔洗心挂挂, 怕佢出去搞大個肚. 最後反而有更好個sir追個女仔, 佢就放棄左讀書既4年同伴. 所以做家長唔係唔趕d仔女, 係要佢同你無距離, 有溝通, 自己咩事都會同媽咪講. 我就孚羨慕以上講既第2個朋友, 連do 左都同阿媽分享. 你有3個女, 不防試下開放d, 16嵗ok 啦..

男爵府

熱血勳章

謝謝jm們,我自問是個Open的媽咪!係我同老公既距離太遠了,老公下令吾比女去街,D女大嗌救命!唉!

男爵府

熱血勳章

我就係吾想D女偷偷模摸,吾比我知我仲擔心!

男爵府

熱血勳章

又大戰大家說服吾到大家,妥協失敗,他話個男仔咀過個女,寧願個女入女童院比人教,拉個男仔喎!咁拉埋我坐監(我疏忽照顧兒童),或者拉我入青山,叫我睇醫生!佢話每個父母都會支持佢咁做,咁時下18以下拍拖的父母全部都監管不力要比人告?男女童院要起多幾多個?青山點擴建都吾夠使

男爵府

熱血勳章

我地無法溝通到,爸吾比細女去街而大女就放行,姊妹心有介蒂,不服氣吧!細女大小事都同我講,但她對爸左瞞右騙的講大話,我該怎樣,我地兩個大人意見分歧到極端既地部!她越迫個女,我就越反感,(尊重,接納 ) ; (打壓,操控),同是4個字,但我感到好痛心,他買波鞋,電話給女又如何,他明白女的真正需要嗎?

男爵府

熱血勳章

請問有邊個仔女咁乖,老豆叫吾比拍拖就吾拍,老豆叫讀好D書就乖乖讀書的,那我呢個媽咪真係廢柴過廢柴

民房

做父母既唔好成日逼個仔女做任何野
尤其佢係青春期
等佢早啲出去見下呢個世界
反正愛情佢遲下都要面對
愈遲面對愈遲成長

首頁

尾頁

跳至