家庭理財

跳至

首頁

尾頁

子爵府

樓主等小朋友大少少可以出黎 part-time 幫補 , 所以問題不大

男爵府

大家都很想買樓, 是因為大家都看到過去十多年香港樓價升幅非常可觀, 有樓之人財富不斷增值, 所以近乎恐慌性入市買樓. 另方面, 完全漠視市場環境的轉變: (1) 樓宇供應量大增, (2) 美國已進入加息週期; (3) 美國量化寬鬆的政策正在收回.

人們都緊盯著倒後鏡, 而不是向前看. 後果......

大宅

供樓後都仍要儲蓄以作應急之用,供樓+管理費約$16000,另外搬出去是否仍要比家用長老呢?
如平時樓主一般可儲20k或以上,應該可應付

大宅

林中鳥 發表於 17-3-14 19:29
大家都很想買樓, 是因為大家都看到過去十多年香港樓價升幅非常可觀, 有樓之人財富不斷增值, 所以近乎恐慌性 ...

我相信很多人都覺得現在樓市好顛! 但我不是買樓用作投資,只是有需要而不是用來抄賣, 升與跌我並不太關心! 擔心的是對自己家庭收入能否足夠應付$530萬樓價而已!

珍珠宮

40歲做30年按揭通常無問題,特別你老公係做公營機構

樓主呢個case有點進退兩難

你搬出嚟的租金,和供樓應該差不多

但以呢個家庭入息,供樓肯定係辛苦既,仲連首期筆錢都要放係層樓到,感覺無乜安全感,樓市跌就肯定唔開心~

好奇一問,一直和長老住,只係儲到3成首期約150萬?如果係,你有無低估你哋家庭開支?

大宅

Froggy_joe 發表於 17-3-14 20:22
40歲做30年按揭通常無問題,特別你老公係做公營機構

樓主呢個case有點進退兩難

我不是與長老同住,只是老爺物業 一家四口加工人. 其實儲儲埋埋係夠俾到4成, 但4成後剩下來的不多,感覺好冇安全感!

珍珠宮

yoyolai 發表於 17-3-14 21:03
我不是與長老同住,只是老爺物業 一家四口加工人. 其實儲儲埋埋係夠俾到4成, 但4成後剩下來的不多,感覺好 ...
咁你仲有儲備就應該無咁辛苦

男爵府

回覆樓主:

$3700養一家4口,供層平d安全d,同埋你老公人工max未呀?有無機升職,你會唔會出返來做野,etc。如果我係你會買4M以下住住先。

男爵府

yoyolai 發表於 17-3-14 11:41
想買一層530萬樓, 按70% 我係FTM 冇收入,C6 月入$37000 有兩個小朋友2歲同3歲, 如入市會唔會好搏? 現除了兩 ...

印花稅都十幾廿萬

子爵府

虎到金來勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

買層400萬或以下既樓上咗車先,點細點迫都係自己屋,反正點都要搬因屋企唔夠位住,交租不如供,將來環境好先再諗下換樓!

大宅

hkppman 發表於 17-3-14 12:47
條路自己㨂。。。。。

下—句…

大宅

MommyPanel勳章

yoyolai 發表於 17-3-14 21:03
我不是與長老同住,只是老爺物業 一家四口加工人. 其實儲儲埋埋係夠俾到4成, 但4成後剩下來的不多,感覺好 ...

嘩原來你仲要養埋工人!$37000養3大2小仲要供樓同出糧俾工人
唔可能夠喎⋯⋯

稅要一次過俾$17萬以上
律師費$6k
供樓$14k/月
自己樓淨係管理費、差餉除開都最少$3K/月
水電煤$2k
工人$5k/月
小朋友補習文具書簿 $2k/月
衣食行 $10k/月

真係一蚊都無剩
自己諗清楚。

大宅

Cut左個工人啦,ftm 自己湊,一係出番來工作啦,扣左開支,幾千就幾千。

子爵府

2024年龍年勳章 秋日勳章 炎夏勳章 春季勳章 冬日勳章 畀面勳章

回覆樓主:

原來你有工人,你可以考慮繼續做ftm但要cut工人,一系出返嚟做嘢多一份收入,兩公婆2份收入供五百幾萬樓應該好輕鬆。

男爵府

回覆 yoyolai 的帖子

明白到妳有買樓的需要, 大部分人在妳的處境下都會選擇買樓, 寧願承擔供樓的重壓.

不過, 如果我是妳, 我會這樣做:-
(1) 叫叔仔出去租私樓, 租金由我支付. 他們只是兩夫婦, 要求不高的話, 月租不超過一萬;
(2) 將自己手上現金($160萬)投資高息藍籌股或地產信託基金. 以匯豐銀行為例, 每年收取股息大約 $10萬, 差不多足夠支付租金了.
(3) 繼續自己無壓力的開心生活.

大宅

而家層樓按比銀行,拎幾百萬出來比你地做首期買新樓,新樓寫老爺同你老公名,你地自己供。

而家層樓比細佬同老婆住,按出來的錢,要細佬 供,層樓都定老爺同細佬名。

咁樣公平D了,兩兄弟都供,又都有地方住。你地又唔使拎幾百萬首期出來。

lingan    發表於 17-3-17 18:10

大宅

或者可以考慮叫叔仔申請公屋。

大宅

Rainychan2013 發表於 17-3-15 14:12
而家層樓按比銀行,拎幾百萬出來比你地做首期買新樓,新樓寫老爺同你老公名,你地自己供。

而家層樓比細佬 ...

佢話佢叔仔經濟差,睇黎都唔會過到壓測!
其實好唔明啲人點解無能力又要娶老婆,明知香港生活指數高又係都要黎團聚,黎得團聚就唔該自己諗掂佢啦,住劏房都係一個方法啫,咁大個人連點安置個老婆都要屋企人負責埋?

男爵府

BK Milk勳章

sinam 發表於 17-3-15 08:41
嘩原來你仲要養埋工人!$37000養3大2小仲要供樓同出糧俾工人
唔可能夠喎⋯⋯

請教SINAM稅點計??? 17萬 (如何計)

大宅

peteto 發表於 17-3-15 14:36
請教SINAM稅點計??? 17萬 (如何計)

應該係15.9萬(樓價3%),唔小心寫多左

首頁

尾頁

跳至