家庭理財

跳至

首頁

尾頁

大宅

想買一層530萬樓, 按70% 我係FTM 冇收入,C6 月入$37000 有兩個小朋友2歲同3歲, 如入市會唔會好搏? 現除了兩個小朋友負擔開支大啲之外,我同C6 都係一個好節儉洗費不多的人。
同埋想問一吓所謂壓力測試會否計埋因我有兩個小朋友供養而減低借款成數呢?求各位俾啲意見吖!真心感謝

侯爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

371萬按揭,做30年按揭,月供大概14K,剩下2萬7,要管理費,水電費,生活費,小朋友的開支,正常應該應付到,小朋友如果正常讀學卷幼稚園應該都ok~

大宅

0030 發表於 17-3-14 11:52
371萬按揭,做30年按揭,月供大概14K,剩下2萬7,要管理費,水電費,生活費,小朋友的開支,正常應該應付到 ...

謝謝你的回覆! 層樓11年樓齡 但C6 剛過40歲銀行會否可做30年呢?

侯爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

回覆 yoyolai 的帖子

最好問下銀行,做好功課先,主要系你c6的入息是固定且有MPF果種的話,應該問題不大,但如果系自僱人士無交MPF就麻煩點~

男爵府

月入包 MPF, 雙糧未必計, 花紅多數唔計, 樓主要諗清楚, 最好有後路搵多個人做擔保, 或者可以增加首期, 另外樓主要按保, 小心超出預算

男爵府

何必要免強供樓呢? 現時市場預期美國今年加4次利率(不知明年還會否加), 即是說今年會加一厘. 如此的話, 借371萬, 月供會增加 HK$3,092 per month.

2017BKM    發表於 17-3-14 16:50

大宅

MommyPanel勳章

回覆樓主:

一個人搵錢四個人洗再孭400萬債實在太搏。
另外仲要預10幾萬交稅、同裝修費用。

大宅

回覆樓主:

條路自己㨂。。。。。

大宅

唔贊成樓住buy,因為37000係唔足夠養起4個人和供一層530萬樓架.(一.你老公壓力會很大.二.加息問題.三.小朋友上到小學中學會有好多野學同補習的通通都要錢.還有睇醫生呢)

大宅

林中鳥 發表於 17-3-14 12:24
何必要免強供樓呢? 現時市場預期美國今年加4次利率(不知明年還會否加), 即是說今年會加一厘. 如此的話, 借3 ...

現居於老爺物業(不是同住)但因C6弟弟在大陸的太太申報了來港團聚, 我叔仔經濟能力還比我C6差. 所以雖要讓給我叔仔一家人住或讓他們同住. 我當然不想一齊同住啦!所以迫不得已先諗住置業,但又怕負擔不上。 後悔自己當年太幼稚 諗住有地方住就已知足沒叫C6置業,現在的樓市實在太難負擔得起了, 所以上來問問大家意見!

男爵府

畀面勳章

yoyolai 發表於 17-3-14 13:17
現居於老爺物業(不是同住)但因C6弟弟在大陸的太太申報了來港團聚, 我叔仔經濟能力還比我C6差. 所以雖要 ...

買平d

大宅

andy.ma 發表於 17-3-14 13:42
買平d

謝謝大家意見!我諗都係搵返平啲啲嘅單位供, 減輕對C6負擔好啲.

男爵府

yoyolai 發表於 17-3-14 13:53
謝謝大家意見!我諗都係搵返平啲啲嘅單位供, 減輕對C6負擔好啲.

其實取決於你首期有幾多,俾多D首期每月供款就少D,但唔建議你掹掹緊上車,自己計清楚條數先。

公爵府

40歲 按30年基本上無咩問題, 不過因為您做7成, 即係有1成要做按保, 有D手續費要比.
另外, 月入 37K, 用14K供樓其實負擔唔會太重, 都仲好合理. 如果自己過數可以去, 就找銀行問一問先. 大洗同慳家的用錢已經差好遠.

您可以計一下現今每月可以儲幾多錢就會知自己供唔供得起. 唔好聽人意見買定唔買, 自己做決定. 加息一定會跌??? 真係好難講.........

男爵府

此外還有一個重要問題要考慮: 買樓是一個重大的投資決定! 妳是否有意在目前的樓價水平入市投資? 而且是有槓桿效應的投資(很多人都忽略這一點). 妳是否預期樓價會持續向上而不下跌?

侯爵府

好媽媽勳章

yoyolai 發表於 17-3-14 12:04
謝謝你的回覆! 層樓11年樓齡 但C6 剛過40歲銀行會否可做30年呢?

供款期至75歲,你先生40歲,供30年,即70歲,這方面ok
[img align=right][/img]

大宅

你c6一個人搵$,但四個人駛,兩個小朋友又細,生活費、供書教學等支出一個月多羅羅,供樓都成一萬多左右,財政緊拙嗎?除非比到六成首期、甚至更多,否則一成按保、律師費、釐印、裝修費起碼要預多一筆錢,為什麼不申請居屋?划算好多

子爵府

樓主諗住比幾成首期?好博

大宅

yanfaifai 發表於 17-3-14 17:46
供款期至75歲,你先生40歲,供30年,即70歲,這方面ok

這個問題我不太擔心, 因老公在公共機構做事多年, 係舊制的供積金,65歲退休這筆退休金相信可以cover餘下供款。 最擔心反而是如決定買樓後這十多廿年的每月收入能否足夠基本生活? 我有兩個小朋友我不是要他們贏在起跑線, 只是擔心供樓後餘下的收入是否足夠應付未來小朋友讀小學、中學.......的開支, 我跟老公都是很節儉的人, 但對著一對子女唔想因供樓而對他們有大的影響!

子爵府

有能力當然買啦

首頁

尾頁

跳至