想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

我在威爾斯排緊隊做人工受孕,已經見左第一次不育科醫生,醫生要求我驗血check 荷爾蒙,先生驗精,想問下有無JM知道仲要見幾多次醫生先正式開始人工受孕療程?謝謝!

大宅

bbooeeyybb 發表於 18-1-18 17:27
我排咗公家症,我都想知呀!
我有家計會的驗身報告(驗血同老公精子報告),仲有我之前朱古力瘤的報告,5/1 ...

我都有朱古力瘤,聽左講座之後姑娘會比個期你見醫生,我7月第二次見不育科醫生。
你都係排威爾斯?

大宅

bbooeeyybb 發表於 18-1-19 13:42
係呀~昨天收到信下個月聽講座,之後係咪等年半先見醫生?

唔一定,我見有人個期排兩三年,我排左大半年

大宅

bbooeeyybb 發表於 18-1-20 12:43
JM 你介不介意講你幾嵗?
另外你交表時有交其他驗身報告嗎?

我30歲,你呢?
有呀,我見醫生時帶哂所有驗身報告比醫生睇,包括先生既驗精報告,你有無照過輸卵管通唔通?

大宅

bbooeeyybb 發表於 18-1-20 16:38
我都30歲呀
得婚前檢查報告咋~無照輸卵管~你私家照咗?定ivf醫生叫你照?
...

我照左呀,我去睇婦科自己要求照既
我27歲知道自己有朱古瘤就要求醫生寫紙比我去排人工受孕

大宅

Joey1088 發表於 18-1-20 18:16
咁好嘅..... 我有多囊 ,要排左 3 年 ..... 16 年頭排到 19 年..... 之後又寄信黎早左半年, 但都要排到 1 ...

我排左兩年度先第一次見不育科醫生
你見左第一次不育科醫生未?

大宅

catcat_yu 發表於 18-1-20 23:21
你就好啦。有得提早,我 15年入紙。聽1次講座。見左2次醫生。再排到 2019年1月先開始療程。期間第一次見醫 ...

要見咁多次醫生先開始療程?咁我咪有排等
大家一齊加油呀,睇下療程前可唔可以自然懷孕,只要唔放棄,一定有希望

大宅

Joey1088 發表於 18-1-21 08:55
我係第一次生育科醫生都未見 ! 已經三十, 再等到 9 月先第一次見醫生.....好驚到時見完醫生又要再等!

...

排公立真係有排等,如果你唔想等,又經濟許可的話可以試下搵私家醫生做人工受孕,有無聽過藍寶梅醫生?佢做人工受孕成功率好高,只係收費會貴,ivf要十幾萬

大宅

Joey1088 發表於 18-1-21 23:23
要呀, 係香港做ivf 好多個不育醫生都收十幾萬起跳! ivf 我就等公家算喇.... 太貴....

iui 都可以諗諗 ...

我都係因為負擔唔起出面不育醫生ivf療程使費先排政府公立,聽講公立醫院ivf 療程5,6萬度,平好多

大宅

catcat_yu 發表於 18-1-22 22:31
要 5-6 萬咩?我當時問過醫生。話公立 IVF 2 萬左右

咁平咋?可能我搞錯左,唔好意思
謝謝你提供正確資訊。
請問你呢個價錢係幾時架?而家唔知會唔會加價呢?我第一次做人工受孕,咩都唔識,請多多指教

大宅

Cakelee 發表於 18-1-22 22:41
公立要5,6萬?我聽朋友講隨左針錢,藥錢自己俾
其他都唔洗,應該唔洗咁貴架
...

實際價錢我都唔清楚,我都係聽返黎
唔好意思搞錯左。
請問你知唔知成個療程係點架?因為我第一次做人工受孕,咩都唔識,請多多指教

大宅

catcat_yu 發表於 18-1-23 09:16
其實我都唔識架。我都因為擔心貴。所以見醫生時順便問下大概要用幾錢。佢話2萬到啦咁。
我2017 見醫生架。 ...

應該唔會加價太多掛。我今年7月第二次見醫生,一齊加油,希望過程一切順利,成功陀b(emoji)(emoji)
介唔介意講你今年幾歲?我30歲啦

大宅

Cakelee 發表於 18-1-23 11:06
以我朋友case佢話佢由25歲開始排,等到33歲先做左第一次iui,前後做左2次都唔成功,之後又再等多成年,今 ...

我27歲開始排隊,今年30歲都未開始療程,上次我係第一次見醫生,佢叫我抽血同要我先生驗多次精,7月再見多次醫生,唔知要排幾耐先可以開始做,可唔可以同醫生要求第一次就做ivf?因為我兩邊卵巢有朱古力瘤

大宅

catcat_yu 發表於 18-1-23 13:24
30歲仲好年輕。我 35 歲啦。結婚11年都未成功到。唉。今次可能係最後機會
...

唔好放棄呀,我見呢度好多人都係差不多40歲先生第一胎,有得做ivf都有希望,可能一次ivf就成功呢加油。
我見呢度既jm話朝早食一隻烚雞蛋同飲雞精,平時做運動同食Q10可以幫助卵子健康d,有利ivf成功率,有興趣可以試下

大宅

Cakelee 發表於 18-1-23 15:21
我諗要等醫生評估先知啦!你到時可以問下佢既。因為有d case做iui 成功率都唔高,只晒時間。
大家加油 , ...

多謝你既意見,大家一齊加油,希望齊齊ivf成功

大宅

catcat_yu 發表於 18-1-23 16:52
多謝你呀。本身我 0 運動人依家都迫自己郁動多D 。 同埋我有 keep 住去中醫到補血補氣。我都希望一Q 即中 ...

我平時都零運動架,血氣唔好,兩邊卵巢仲有朱古力瘤,好彩上一次檢查醫生話唔影響療程,而家我都逼自己每日做半小時運動,希望血氣循環好d,一齊加油

首頁

尾頁

跳至