想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

我在威爾斯排緊隊做人工受孕,已經見左第一次不育科醫生,醫生要求我驗血check 荷爾蒙,先生驗精,想問下有無JM知道仲要見幾多次醫生先正式開始人工受孕療程?謝謝!

大宅

回覆樓主

我排咗公家症,我都想知呀!
我有家計會的驗身報告(驗血同老公精子報告),仲有我之前朱古力瘤的報告,5/1交轉介信,仲未有消息聽講座。

大宅

bbooeeyybb 發表於 18-1-18 17:27
我排咗公家症,我都想知呀!
我有家計會的驗身報告(驗血同老公精子報告),仲有我之前朱古力瘤的報告,5/1 ...

我都有朱古力瘤,聽左講座之後姑娘會比個期你見醫生,我7月第二次見不育科醫生。
你都係排威爾斯?

大宅

tracylam626 發表於 18-1-19 13:06

我都有朱古力瘤,聽左講座之後姑娘會比個期你見醫生, ...

係呀~昨天收到信下個月聽講座,之後係咪等年半先見醫生?

大宅

bbooeeyybb 發表於 18-1-19 13:42
係呀~昨天收到信下個月聽講座,之後係咪等年半先見醫生?

唔一定,我見有人個期排兩三年,我排左大半年

大宅

回覆樓主

JM 你介不介意講你幾嵗?
另外你交表時有交其他驗身報告嗎?

大宅

bbooeeyybb 發表於 18-1-20 12:43
JM 你介不介意講你幾嵗?
另外你交表時有交其他驗身報告嗎?

我30歲,你呢?
有呀,我見醫生時帶哂所有驗身報告比醫生睇,包括先生既驗精報告,你有無照過輸卵管通唔通?

大宅

tracylam626 發表於 18-1-20 15:36

我都30歲呀
得婚前檢查報告咋~無照輸卵管~你私家照咗?定ivf醫生叫你照?

大宅

tracylam626 發表於 18-1-19 16:08
唔一定,我見有人個期排兩三年,我排左大半年

咁好嘅..... 我有多囊 ,要排左 3 年 ..... 16 年頭排到 19 年..... 之後又寄信黎早左半年, 但都要排到 18 年9 月

大宅

bbooeeyybb 發表於 18-1-20 16:38
我都30歲呀
得婚前檢查報告咋~無照輸卵管~你私家照咗?定ivf醫生叫你照?
...

我照左呀,我去睇婦科自己要求照既
我27歲知道自己有朱古瘤就要求醫生寫紙比我去排人工受孕

大宅

Joey1088 發表於 18-1-20 18:16
咁好嘅..... 我有多囊 ,要排左 3 年 ..... 16 年頭排到 19 年..... 之後又寄信黎早左半年, 但都要排到 1 ...

我排左兩年度先第一次見不育科醫生
你見左第一次不育科醫生未?

大宅

Joey1088 發表於 18-1-20 18:16
咁好嘅..... 我有多囊 ,要排左 3 年 ..... 16 年頭排到 19 年..... 之後又寄信黎早左半年, 但都要排到 1 ...

你就好啦。有得提早,我 15年入紙。聽1次講座。見左2次醫生。再排到 2019年1月先開始療程。期間第一次見醫生時比晒有關報告。好齊料但要安排抽血check 有冇排卵。先生再驗精。第二次見醫生安排飲糖水check 糖尿。血糖。見營養師。
依家等時間。希望減一減磅。來年1月 IVF。

大宅

tracylam626 發表於 18-1-20 19:17
我排左兩年度先第一次見不育科醫生
你見左第一次不育科醫生未?

我係第一次生育科醫生都未見 ! 已經三十, 再等到 9 月先第一次見醫生.....好驚到時見完醫生又要再等!

之前係仁安做過一次 iui 都唔成功.... 諗緊做唔做多次, 等得黎真係蚊都瞓

大宅

catcat_yu 發表於 18-1-20 23:21
你就好啦。有得提早,我 15年入紙。聽1次講座。見左2次醫生。再排到 2019年1月先開始療程。期間第一次見醫 ...

我係未見過醫生, 排左期咋..... 所以真係唔知醫院點排, 你而家都叫幫你減下肥, 又有營養師跟都幾好丫.... 如果唔係到佗BB 仲麻煩, 會好易有糖尿架.......可能減左肥會 自然懷孕 !

大宅

catcat_yu 發表於 18-1-20 23:21
你就好啦。有得提早,我 15年入紙。聽1次講座。見左2次醫生。再排到 2019年1月先開始療程。期間第一次見醫 ...

要見咁多次醫生先開始療程?咁我咪有排等
大家一齊加油呀,睇下療程前可唔可以自然懷孕,只要唔放棄,一定有希望

大宅

Joey1088 發表於 18-1-21 08:55
我係第一次生育科醫生都未見 ! 已經三十, 再等到 9 月先第一次見醫生.....好驚到時見完醫生又要再等!

...

排公立真係有排等,如果你唔想等,又經濟許可的話可以試下搵私家醫生做人工受孕,有無聽過藍寶梅醫生?佢做人工受孕成功率好高,只係收費會貴,ivf要十幾萬

大宅

tracylam626 發表於 18-1-21 17:51
排公立真係有排等,如果你唔想等,又經濟許可的話可以試下搵私家醫生做人工受孕,有無聽過藍寶梅醫生?佢 ...

要呀, 係香港做ivf 好多個不育醫生都收十幾萬起跳! ivf 我就等公家算喇.... 太貴....

iui 都可以諗諗嘅, 每次 萬五 - 兩萬 左右

大宅

Joey1088 發表於 18-1-21 23:23
要呀, 係香港做ivf 好多個不育醫生都收十幾萬起跳! ivf 我就等公家算喇.... 太貴....

iui 都可以諗諗 ...

我都係因為負擔唔起出面不育醫生ivf療程使費先排政府公立,聽講公立醫院ivf 療程5,6萬度,平好多

大宅

tracylam626 發表於 18-1-22 08:16
我都係因為負擔唔起出面不育醫生ivf療程使費先排政府公立,聽講公立醫院ivf 療程5,6萬度,平好多
...

要 5-6 萬咩?我當時問過醫生。話公立 IVF 2 萬左右

別墅

tracylam626 發表於 18-1-22 08:16
...

公立要5,6萬?我聽朋友講隨左針錢,藥錢自己俾
其他都唔洗,應該唔洗咁貴架

首頁

尾頁

跳至