1-3歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

我女2歲半...
長輩都叫我趁今個夏天同佢戒片..
其實從2歲開始..
我就有比佢試下坐 potty.. 又買左迷李廁板.. 故事書.. 又比佢睇巧虎(講去廁所個集).. 返 pn 班亦有幫手 train 佢..
但佢都抗拒.. 我亦唔想迫佢..
我有時諗.. 係咪大大下緣份到了.. 就會自然戒到片?
但會唔會到3/4歲都仲係戒唔到?
長輩傾向係小朋友一定要 train 先會就戒到..

別墅

tyyho1 發表於 19-7-6 21:59
我女2歲半...
其實從2歲開始..

我仔仔而家2歲4個月,都係前幾日先開始戒片。
第1日: 一早起身就唔著片,每隔廿分鐘會問佢駛唔駛weewee poopoo , 一整日重覆又重覆咁問同一個問題。當日賴左兩次尿,屙左一次屎落褲。但都有成功咁喺potty 尿尿
第2日,開始識表達要屙尿屙屎,成功喺potty屙,但全日都賴左一兩次尿
到而家第4日,無再賴,一急佢就會講,即時拎potty比佢

暫時訓教依然要著片,但都係一個好開始
仔仔有時唔肯坐potty,我會用粒餅/糖仔哄下佢 佢自自然然好順攤咁去屙

慢慢黎,佢地都需要時間習慣一下

大宅

chusze 發表於 19-7-6 22:53
我仔仔而家2歲4個月,都係前幾日先開始戒片。
第1日: 一早起身就唔著片,每隔廿分鐘會問佢駛唔駛weewee po ...

Thanks for your sharing..
但我女好似無咩時間可以 train 佢咁...
佢起身就返學.. 返上午 PN... (其實學校老師有幫手 train 佢.. train 左2個月都未成功)
返到來食完 lunch 休息15分鐘就訓覺..
訓到3點到.. 呢個時間會比佢坐下 potty..
根住就出去興趣班/去公園玩..
返屋企5點幾... 要開始準備晚餐..
又係無時間理佢..
到食完飯.. 佢玩個零鐘其實就開始準備訓覺了..

大宅

我女2歲半...
其實從2歲開始..

其實佢ready 未先? 平均幾多個鐘先濕片? 大概計下時間,有時我信 佛系。。你越想迫佢做佢就越做唔到

水晶宮

回覆樓主:

我就係你講嘅佛係介片懶媽
舊年兩歲多少少,我都係諗住夏天介,但佢未 ready,唔識講想屙尿又唔肯potty 坐定定,所以試咗幾次無再試。
呢一年 N 班,我唔知學校有無幫佢介,不過學校無催佢。而我亦非常懶同忙,無再幫佢試。
過咗3 歲,佢突然 ready, 自己講想屙尿自己爬上廁所自動屙得出,完全唔使 tum 唔使鼓掌,好似好自然咁。
可能佢算遲介片,但一齊嚟得好自然,小朋友完全有佢自己的准度表。

已刪除用户

大宅

monictw 發表於 19-7-7 01:03
其實佢ready 未先? 平均幾多個鐘先濕片? 大概計下時間,有時我信 佛系。。你越想迫佢做佢就越做唔到
...

佢唔定... 一時時...
有次我特登唔同佢著片... 由佢賴...
佢忍左5個鐘... 到著返片先肯去...

大宅

Nbs 發表於 19-7-7 01:10
舊年兩歲多少少,我都係諗住夏天介,但佢未 ready,唔識講想屙尿又唔肯p ...

咁幾好 wor...
我都好期待佢突然自己 ready..

水晶宮

tyyho1 發表於 19-7-7 09:32
咁幾好 wor...
我都好期待佢突然自己 ready..

Partly 係因為我懶同無時間,但結果咁樣反而仲好,自然的介。
同埋我覺得出街換片的話方便好多,我而家都煩緊出街去廁所好污糟唔知點搞,我女喺屋企去廁所要全條褲除晒出嚟。。。

大宅

Nbs 發表於 19-7-7 09:40

Partly 係因為我懶同無時間,但結果咁樣反而仲好,自然的介。

其實我都好擔心...
成日係街都覺得廁所好污糟....
但抱住佢去我又唔夠力..
佢仲成個bb咁... 鍾意週圍摸...

子爵府

舊年兩歲多少少,我都係諗住夏天介,但佢未 ready,唔識講想屙尿又唔肯p ...
過左3歲個陣佢讀K1未? 我女今年9月K1未夠3歲, 我驚佢K1仲著片唔係太好, 好想佢介到但我又唔想催佢, 但等佢自然唔知等到幾時

水晶宮

靚靚太 發表於 19-7-18 12:22
過左3歲個陣佢讀K1未? 我女今年9月K1未夠3歲, 我驚佢K1仲著片唔係太好, 好想佢介到但我又唔想催佢, 但等佢 ...

我女而家3 歲兩個月,我都未得閒同佢正式介,完全唔着片。佢雖然表達到,但都唔係次次成功,喺屋企大部份時間都仲係着住片。有次俾佢着底褲仔諗住試下,點知佢屙poopoo 屙咗落條底..... 。佢下個月先上 K 班。我見學校 D 通告無提過片,我諗佢預我哋到時介咗架喇。所以呢嗰月我都真係要正式幫佢介。

大宅

靚靚太 發表於 19-7-18 12:22
過左3歲個陣佢讀K1未? 我女今年9月K1未夠3歲, 我驚佢K1仲著片唔係太好, 好想佢介到但我又唔想催佢, 但等佢 ...

我女係12細B.. 來緊8月K1開學未夠3歲... 但我又諗住比佢照著片...
因為學校通告有提到話如果未戒片就要帶多2條片褲返學...
所以我覺得著片返學無咩所謂...

子爵府

我女2歲半...
其實從2歲開始..

我仔都2歲半,一樣入唔到手
一除佢片喊到阿媽都唔認得

大宅

Natalie625 發表於 19-7-19 17:28
我仔都2歲半,一樣入唔到手
一除佢片喊到阿媽都唔認得

咁係咪真係可以由佢呢?
等佢有日特然 ready?

別墅

好羨慕

別墅

tyyho1 發表於 19-7-6 23:53
Thanks for your sharing..
但我女好似無咩時間可以 train 佢咁...
佢起身就返學.. 返上午 PN... (其實學 ...

好似我咁,真係無咩時間可以train到

複式洋房

我之前都有呢個煩惱,因為見有人話歲半就已經戒左片,我其實差唔多兩歲半先開始買咗個廁所仔幫佢開始戒,又播啲戒片嘅兒歌俾去睇,過咗一個月佢而家都識得大小便都話我知,絕大部份時間都冇再賴濕,即使賴濕都要鼓勵佢唔好鬧佢,我認同每個小朋友進度都唔同,唔一定越快就越好,反而要睇佢準備好未,加油!

子爵府

回覆樓主:

我係佛系戒片,阿女兩歲半戒片。佢返N班時,開頭係著學習褲,有日佢同我講,同學係著內褲唔係著片,佢都想試下,於是同佢一齊揀咗一套公仔內褲,佢話好靚唔想整污糟,買完內褲就戒咗片。

水晶宮

我係。
就黎2歲。未諗住戒。因為no signs of readiness.
唔會迫,會等倒佢地ready先。

首頁

尾頁

跳至