自由講場

跳至

首頁
12345...17

尾頁

伯爵府

回覆樓主:

如果我下下要等老公有決定先去旅行,我唸我成世無得去。

我疫情之前,已經同老公、囡,朋友、親戚等不同組合去旅行。

珍珠宮

睇自己係咪真係想去,我屋企人不嬲唔鍾意去,對我冇影響,想去的話,大個自然自己去旅行。
但而家年代,冇去旅行就交唔到學校要做功課嘅旅行想,唯一要考慮就係呢樣,至於曾廣見聞其實將旅行美化咗了,去幾次都唔覺有咩見聞曾廣過,可能怕辛苦,只會去比較城市啲嘅地方,舒舒服服就好。
反而睇YouTube好多講當地歷史同少人知嘅點仲了解得更多。
但你如果想珍惜同佢仲會想一家人去旅行嘅時候,咁咪去囉

伯爵府

我係冇錢带小朋友去

男爵府

我先生疫情前 ,每年出TRIP 平均8次, 有時佢話見到飛機2個字都攰,
但我一家三口 ( 仔12歲 ) 每年 ( 農曆年/ 暑假) 都會去1-2次東南亞旅行,
係攰, 返來之後會休息一日先返工 .為的是一家人的相處時光 ..

生得一個小朋友 , 佢係會悶 , 如果佢開到口而能力負擔到 , 出去行下當比佢一啲活動

樓主, 妳個係女 , 又已經12歲.. 跟團去1-2次旅行, 之後佢又再大D , 可以2母女自由行 ,
住鐵路沿線, 主要去 食嘢 / shopping . 真係好開心

goldpiglet    發表於 23-1-19 14:44

子爵府

如果吾系經濟能力就幫佢報個游學團

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

講真我都覺得你哋做父母好自私,爸爸又經常唔響身邊,媽媽情願休息都唔想帶個女出去玩,得罪講句唔想付出真係無謂生。

小朋友成長黃金期唔係好耐,唔好好把握小朋友再大啲,你想同佢去佢都未必采你,好好珍惜吧 !

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

snorlax 發表於 23-1-19 12:36
有冇朋友同我自己一樣長假期都奉旨唔會去旅行,阿女尋晚同我講話點解啲親戚和同學屋企長假期都會去日本泰國 ...

我會帶呀女去啲輕鬆既地方
可以去日本呢啲啦
咩叫都唔洗帶
去到又有地鐵搭
交通方便
12歲其實出門好輕鬆啦
我遲下都想帶幾歲既女去旅行
疫情前太細
跟住疫情無得去
回憶黎呢啲
辛苦少少唔緊要
再辛苦既都經歷過
去旅行算得係咩

大宅

我仔都好慘無得去旅行,唔係經濟原因無得去,係爸爸唔鍾意去,就算去都黑口黑面,總之好掃興。佢又唔鍾意我兩母子自己去,係有一次撞啱爸爸出差我哋自己去,真係超級開心,畢生難忘。

你老公唔反對你哋自己去,你真係帶囡去啦

男爵府

咁你自己唔想帶佢去邊有得拆。。

係我嘅話呀女出聲點都去一次

大宅

回覆樓主:

其實我都唔係咁鍾意去旅行坐飛機
但係為咗個女想去旅行
以前都會兩年去一次
當係一個任務囉

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

有冇朋友同我自己一樣長假期都奉旨唔會去旅行,阿女尋晚同我講話點解啲親戚和同學屋企長假期都會去日本泰國 ...

阿女已經12歲, 如果一家三口去旅行要訂三人房, 老公唔去只需要訂雙人房仲方便, 趁自己行得走得, 帶埋個女出外見識下, 過多幾年未必想同父母去玩

侯爵府

wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

如果有經濟能力我會自己同亞囡去,又或約埋啲朋友或親戚一齊去,佢現在12歲還肯跟下你,過多兩三年你想佢陪你去都幾難

伯爵府

叫阿女負責格價安排行程

珍珠宮

回覆樓主:

我真係會同亞女自己去,仲比佢計劃下行程,我覺得幾好架,

象牙宮

回覆樓主:

自己同仔女去,近近地跟團去4,5日啦!出外地見識下世界係好事

大宅

為咗丫囡開心,幾攰都唔怕啦。我自己係勁鍾意去旅遊,真心覺得旅遊見識好多同埋讓人眼界大開

子爵府

人就係咁,冇就想要,我仔剛相反,仔中二前都會跟我地去旅行,可能由幼稚園到初中去得太多,放長假必去,到宜家開關已經唔願去!

侯爵府

有冇熟的親戚? 如果人哋唔介意, 俾阿女同啲表姐妹堂姐妹嗰啲一齊去旅行

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

ninewest882 發表於 23-1-19 13:57
為咗丫囡開心,幾攰都唔怕啦。我自己係勁鍾意去旅遊,真心覺得旅遊見識好多同埋讓人眼界大開
...

翡翠宮

細個自己都無同過父母去旅行
真心覺得係一個遺憾黎

首頁
12345...17

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊