自由講場

跳至

首頁
12345...17

尾頁

大宅

有冇朋友同我自己一樣長假期都奉旨唔會去旅行,阿女尋晚同我講話點解啲親戚和同學屋企長假期都會去日本泰國星馬泰等等地方旅行,自己屋企永遠唔會去,放長假次次留香港好悶,我究竟點樣答佢好!?
我屋企唔係因經濟問題去唔起旅行,我如果有幾個星期假期好想去法羅群島冰島格陵蘭呢啲地方添,不過真係冇晒年青未結婚生小朋友前去旅行的動力,全家三口就只有我個12歲的女好恨去旅行,唔係經濟負擔唔到,係我地兩夫妻都無晒方動力去旅行。C6長時間在內地工作佢本身又唔鍾意去旅行,連飛機都唔鍾意坐,我就自從生咗個女又要兼顧事業後就冇晒旅行動力,最後一次就係五年前同c6同個女放暑假三口去日本大阪同台灣十日,果次全家玩得好開心,係老公話好攰玩咗兩三日就話攰開始唔願郁,c6升職後做嘢又越來越忙好難抽3日以上時間時間全家去旅行,我就覺得旅行仲攰過返工,次次阿女學校放長假我同c6都唔敢提話去旅行,一來真係冇動力以來,二來驚連自己啲休息時間都冇埋,三來老公好大機會話唔去叫我兩母女自己去,但我又覺得得兩母女去好冇癮,同埋覺得我們兩夫妻好自私,只係因為自己唔想去旅行搞到阿女都冇得去留喺香港,其他家長如果遇到同相處情況,又會點樣拆彈?

珍珠宮

snorlax 發表於 23-1-19 12:36
有冇朋友同我自己一樣長假期都奉旨唔會去旅行,阿女尋晚同我講話點解啲親戚和同學屋企長假期都會去日本泰國 ...

同阿女自己去
去旅行都係一種見識 擴闊眼界

侯爵府

我會自己帶小朋友去

男爵府

有冇朋友同我自己一樣長假期都奉旨唔會去旅行,阿女尋晚同我講話點解啲親戚和同學屋企長假期都會去日本泰國 ...

但其實你咁樣都真係幾自私
冇得拆個喎
你只可以直接同阿女講我哋唔鍾意去旅行
你係老公唔去嘅話你同亞女跟團啦
小朋友都開到口都仲唔陪佢去其實都幾可憐

RAA    發表於 23-11-23 11:42

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

正常.下次到你去

男爵府

回覆樓主:

跟團定自由行

珍珠宮

好媽媽勳章

我因為工作關係,再夾埋小朋友考試時間,都去唔到長假期,基本上只能暑假尾放一星期。

呢幾年反正疫情都去唔到。之後都無話點拆彈,同小朋友講要返工搵錢都無辦法。

男爵府

我自己真係冇咩去旅行癮,但為小朋友我會去喎,佢地開心我都開心。你女開到聲,比我一定同佢去玩。

水晶宮

回覆樓主:

你講左好多次冇動力,你想阿女可以去就係動力啦,再唔係你踏出一步先買機票就有動力,再再唔係咪報旅行團囉,乜都唔洗諗。

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

我自己帶仔女去旅行的, 唔理老公。

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我自己咁睇,你個女都12歲,其實佢頂盡都係得返幾年會跟你去旅行,如果個老豆唔合作嘅,你同埋佢去都唔會玩得開心啦,如果係我,我會自己帶個女去
利申:我都唔係好鍾意去旅行嘅人,以前係因為經濟問題去唔到,依家有能力,點都會帶仔女出去睇下外面嘅世界

瑪瑙宮

你话你唔锺意搭飞机旅行咪得噜

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

既然你都話幾年前去玩得好開心, 阿女又想去..
兩母女去無問題丫, 都十幾歲了, 你老公唔想去咪唔好迫佢, 2個去我唔覺得有問題.去旅行係好難得去見識既經歷, 父母唔想去而令到仔女都無得去, 其實都有D慘, 仲要唔係因為經濟問題. 一係俾佢參加留學團, 但佢自己去得到, 遲D你想佢陪你去, 可能就輪到佢就未必肯了.

子爵府

BK Milk勳章

其實好睇你/你老公,肯唔肯為阿女建立一些共同回憶,而犧牲個人休息時間。

唔係一定要去海外,本地都可以。
如果經濟許可,一齊去個短trip, 可以讓佢開眼界。
如果唔珍惜呢幾年時間,佢大D就會同朋友去,唔會陪家人。

試下叫阿女計劃一個適合一家人3-4日的行程,搵景點,交通等。你哋只需要跟住佢去。

水晶宮

你地年紀好大?
經濟無問題,為咗小朋友增廣見聞,好多嘢本身唔會做都會做
(eg 露營瞓tent, 對上嗰次係20+年前,但為咗個女有呢個體驗,而家都會去)
你兩母女去玩去睇下嘢去bonding 下都好,點會無癮。。。

侯爵府

牛年勳章

如果唔係經濟問題,阿女又開到聲,俾我一定會自己同個女去,我工作多年經常出差,飛到都無去旅行意欲,但如家人想去絕對已經係動力,你女都大,同女商量下短trip幾日一齊傾一齊安排好正,況且去旅行用咩節奏可自行解決同安排,事前傾好就得,唔一定要好chur好攰嘅

珍珠宮

回覆樓主:

自己同女去,我以前都有一帶二去日本,細佬比較鍾意,泰國陽光海灘只係小學時喜歡。

公爵府

自私的父母

男爵府

我都煩緊呢個問題,不過可能遲啲去番快閃Bangkok 嗰啲算,長真係冇動力去攪,一諗plan 呢樣嗰樣就煩。又唔想比旅行社賺,所以遲啲試吓星期五出發星期日返,曼谷都熟路,再遲啲大阪東京?英國澳洲搭長途機又唔想
利申:支持祖國 反對移民

侯爵府

回覆樓主:

小朋友去旅行見識多d係好事,细個既記憶會深刻過大個,小朋友大咗未必like一家人去,所以要好好珍惜

疫情前我地都成日去旅行,去唔同地方動物園,遊樂場玩,好多有年齡限制,大咗冇得去喇

首頁
12345...17

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊