自由講場

跳至

首頁
34567...10

尾頁

男爵府

bonbonyy 發表於 23-6-18 11:49
咪就係想有人認同唔使食藥都可以囉!
成個post, 樓主就係唔想個仔食藥,唔想學校考試加時,俾我感覺就係唔 ...

我都有同感
不過可能係父母覺得食藥唔好,想請教下jm有無其他方法者
希望佢聽左其他人既意見後會放低對藥物同考試加時既偏見
其實考試加時無問題架,一直去到DSE都可以加時,到時佢地就知幾多人羨慕可以做多15-30分鐘卷

珍珠宮

starry_night 發表於 23-6-18 15:47
我都有同感
希望佢聽左其他人既意見後會放低對藥 ...

好多人誤解食藥之後會變呆
我姪仔成績中上,而家好似一律寫ADHD,冇細分係咪ADD,因為我姪仔幾明顯係AD,但唔算活躍過動。
佢就完全冇用學校調適,因為佢食藥前係精神有d散慢,好難專注維持45分鐘,加時俾佢可能重辛苦。食藥大概半年,佢成績冇極大差異(因為本身成績唔差)。
而佢食藥最主要原因係升上P3開始明顯交友溝通有問題,佢想同對方做朋友時,根本唔知自己言行得罪人,唔識得交流式對答溝通(掛住自己講),繼而開始覺得被孤立,但小朋友自己唔明點解。呢個係姑仔(佢媽媽)決定俾佢開始食藥嘅原因。
佢開初都聽好多非專業嘅誤導,所以直接搵口碑好嘅私家精神科醫生。

珍珠宮

starry_night 發表於 23-6-18 15:47
我都有同感

就係太多一知半解嘅家長嘅閒言閒語,我自己帶小朋友參加不同課外活動時,間中都聽到某d成年人形容SEN小朋友,「呢個食藥㗎!」,當然語氣唔多好啦!
無知真可怕

男爵府

回覆樓主:

我女從來冇食,而家大左出黎工作,係有時吾記得些少嘢,但我覺得佢都算好叻,同時間識講英文,日文同普通話

侯爵府

2024年龍年勳章

zone123 發表於 23-6-18 13:39
ADHD=專注力不足,過度活躍証!
一定連埋一齊計,
就算你只係專注力不足都係ADHD

錯,有d真係只係專注力不足只是add, 無過動
協康會website

https://www.heephong.org/services-and-programmes/school-aged-children/attention-deficit-hyperactivity-disorder-adhd

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

Chan9605222 發表於 23-6-18 07:08
小朋友評估後,高度懷疑ADHD, 原先以為只係專注力不足,冇諗過有過度活躍症,因為唔會出位(但小朋友有講過 ...

我大仔三樣齊晒
專注力不足+過度活躍+讀寫障礙
但我冇卑佢食藥, 用訓練,行為改善
坊間有好多課程,卑家長學訓練技巧

大宅

回覆樓主:

只要你接受到佢成績差,社交弱,及學校比你嘅壓力,其實真係可以唔食藥的。
另外,去外國讀書都係一個避免食藥嘅方法。我朋友個仔喺香港讀書時唔食藥不停比學校投訴,最後過咗外國讀書,冇食藥下現在已經讀緊大學了,外國包容程度高好多。

珍珠宮

hahaha1231 發表於 23-6-18 21:07
協康會website

因為而家精神科醫生統一寫ADHD。
正如以前又會細分亞氏保加,而家好似統一寫ASD。
當然細分係有實際意義,特別喺協助小朋友改善行為方面。

男爵府

Chan9605222 發表於 23-6-18 07:08
小朋友評估後,高度懷疑ADHD, 原先以為只係專注力不足,冇諗過有過度活躍症,因為唔會出位(但小朋友有講過 ...

有食藥一切正常了

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

男爵府

hahaha1231 發表於 23-6-18 21:07
協康會website

係我精神科醫生同我咁講!
因為大仔係專主力不足都係寫ADHD!
之後政府醫生跟都係ADHD!

洋房

Vengerov 發表於 23-6-18 14:56
adhd係天生,主要的致病原因是:大腦前額葉區域發育異常(嚴格來說是發育晚了3年)以及腦部一些神經傳導物 ...

謝謝你資料

洋房

panda361 發表於 23-6-18 10:07
https://youtu.be/uJGayLwJHXI

多謝你資料

洋房

fupigpig 發表於 23-6-18 11:38
建議你考慮搵左私家精神科醫生,聽左佢意見再考慮。就算明天俾個政府精神科期你,可能新症做評估各樣都佔 ...

會的,謝謝你

洋房

fupigpig 發表於 23-6-18 10:09
你瞭解吓ADHD或ADD徵狀,就預計到係咪真正有幫助。

再細心留意下,一份卷當有10版,前部分做得好、甚至非 ...

咁又唔覺。。。考試會高分d, 因為小測係突擊小測,冇温書,會低分d

洋房

Mintxxx 發表於 23-6-18 10:20
我老公都係,無論睇政府定私家,醫生一提出佢就強烈反對。直到某一日,個仔發自己脾氣,好炆憎咁話:我個 ...

琴日我同老公再傾,佢話唔比食藥係因為佢覺得小朋友唔嚴重。我的確,喺學校做評估時,都會叫老師做問卷,老師都唔覺小朋友有問題,係評估後才發現有問題,徐左專注力不足,仲包括衝動,我都好意外。

所有爸爸都愛錫子女,你老公和我老公都一樣,唔想食藥係因為覺得冇需要。只係佢地未必清楚小朋友受的苦

洋房

milkteabb 發表於 23-6-18 15:39
樓主介意都要大膽講句,大人對藥的偏見,正是害了小朋友的根源。希望樓主老公可跟精神科醫生多溝通,了解 ...

會的,thx

我琴日有同老公傾過,佢話誤會左佢意思。佢覺得小朋友唔嚴重, 學校老師亦唔覺有問題,曾經拒絕幫小朋友做評估。可想而知,我小朋友表面睇一d都唔似ADHD

但知子莫若母,我再3要求(兩年後),學校終於肯做,結果係高度懷疑ADHD, 除了唔專心,仲有衝動!

而家會約見私家醫生先,真係確診會再考慮用蔣問題。

洋房

我都有同感

DSE 加時而家先知

洋房

opclk99 發表於 23-6-18 22:19
食药也未必吃一世的,
有需要就食,
我仔中三巳停药,

想問,ADHD的小朋友,識自己温書嗎?

我唔知ADHD的問題,定係小朋友性格懶 佢唔會温書,亦唔識温書

大宅

回覆樓主:

我的兒子讀中一,也是學校社工和教育心理學家提議佢見精神科醫生, 開藥畀佢食, 佢哋同我講食藥好似飲咖啡一樣。
但其實我仔由細到大只有專注力不足, 個人比較甩漏, 但因幼稚園至小學都是讀國際學校的, 所以從來沒有老師投訴。我今年轉左直資本地學校, 就不斷接到投訴, 但對於我來說, 他只是適應問題, 因為環境改變太大。而且評估到他有資優,個腦諗得快過隻手。但佢平時上堂沒有騷擾其他同學, 只是有時做得很快就想買ipad出嚟玩,而家改咗只會睇書打發時間, 而他在家都係比較靜,愛看書。
我哋打算一年後送他出國,在香港,感覺上只要你坐不定,不能應付考試模式就會被不斷說服去食藥。

首頁
34567...10

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊