婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

洋房

大家好~~
我都係上星期做完子宮纖維瘤手術~~我就保留返個子宮~~總共有三粒~~最大粒8.5cm 呀, 其他兩粒都係細粒既, 最初決定做手術都好好好驚呀, 成日上網搵資料, 都見到有d 人做左就講比大家知個經驗, 有d 未做既(好似我之前咁走圍睇人地既情況), 所以我以家做完手術都想話比大家知經驗係點) 可以幫到其他人.

做完手術出來身體都ok 呀, 唔算痛, 我個醫生好好呀, 我可做到微創同埋開刀, 但我醫生好好.. 唔會因為做微創收貴d , 叫我做微創, 佢解釋比我聽邊樣對我有利, 就係開刀, 所以我覺得呢個醫生好好, 唔會因為想賺多d 叫我做微創.

不過做完之後我想知係咪一定要介口呀 ?? 同埋邊d 應該唔好食 ?? 邊d 又可以食多d 幫助唔會再生出黎呢 ?

多謝大家回覆

洋房

重有重有
做完手術之後最好要著肚x 呀, 著左之後就算行路又或者起身都無咁身苦架, 試過訓教唔著好似 "朗下朗下" 咁架,

991129  請問去邊到買?  發表於 13-3-23 14:12
bibi2013  我都有用, 如果無左佢, 我落唔到床, 就出唔到院啦  發表於 13-3-22 22:42

洋房

回覆 bibi2013 的帖子

唔該晒呀~~
我會煲黎飲呀~~

咁係咪唔好食雞呀 ?

近排我又介左牛, 以家雞又唔食得, 得豬肉先食雞lu,

做左手術就黎一個星期呀. 不過我好唔鍚身呀. 行又大動作. 又行快急呀. 我都怕裡面傷口難埋呀 ~_~

洋房

d 人話雞因為係打針, 所以唔好食呀.
尋日上討論區見到d 人話做完手術後, 二年多又再生返纖維瘤出黎呀... 真係好驚呀..

如果要每日都介口真係好身苦 ~_~

點算好 ~_~

今日我重想食放題添,

洋房

回覆 bananaqueen 的帖子

嘻嘻...都40 year's old lu吾生啦
我同妳一樣是羅趙豐醫生做手術㗎。

不過雞儘量都係食少少少d算了,以前日日飲茶,以後日日飲水。

今日開始飲花膠響湯,等傷口埋得靚d

洋房

回覆 991129 的帖子

去買內衣褲地方多數都有㗎..著左舒服好多,不過未問醫生要著幾耐tim

991129  收到 thanks!  發表於 13-3-23 15:48

洋房

如果妳買吾到話我知呀.等我再告訴妳我在邊樹買到
妳幾時做手術呀?

加油呀

洋房

我都是羅醫生幫我做手術..他說暫不要食行血的東西,例如當歸等等

洋房

嘻嘻... 我做左手術一個星期啦, 雞暫時都無食過呀
嘉美雞係咪不是打針雞黎架 ??

以家d 食物真係要小心呀. 又d 話連燒肉都唔食得..都攪到好亂呀

妳都睇過羅醫生呀.. 我覺得佢好好呀.. 佢解釋得清楚呀.. 因為微創係收貴d 既, 但佢唔會咁叫我做微創 (開刀同微創我都可以做).. 反已話比我知開刀既好處呀..

今次手術亦都另我個人變左少許.. 我有食煙習慣架..由最初知道有個纖維瘤到以家我do 無再食煙 lu...

洋房

如果唔知就隨時問我啦.. 無問題呀
我所知除非係比較嚴重, 政府醫院先會排得快d 架..

私家做除非有買保險啦. 如果唔係真係幾貴架.

加油呀.. 唔駛擔心呀, 知道嗎 ?

我決定做手術之後到真正做手術的前一天.. 每日都好唔開心.. 日日都驚..又覺得呢到痛個到痛, 又會爆cry, 個段日子真係好難受呀, 重要每日上d 討論區睇人地既經驗..到做手術前一晚直頭訓唔著, 又係樹亂諗野. 我d 同事屋企人都話我就黎痴線..

點知到左做手術個日, 反已個人好平靜喎. 可能知道無得再退縮.

所以妳決定做手術既時候, 記住定d 黎, 唔好似我咁樣, 攪到個人日日都唔開心呀.. ^_^

洋房

十.....十....十萬咁貴既 ?? 係咪開刀定微創呀 ???

咁妳下星期睇下政府要幾耐先會幫妳做先啦.. 一係試下同政府醫生講可唔可以排期快d 呀 ?

如果真係唔得就要衡量下, 係咪需要去私家醫生做手術. 其實要等到九月都好身苦架.

好似我個人為例, 由我二月知道有纖維瘤到現在割左, 前後都係一個月, 最初我醫生都話唔係咁急既, 可以自己考慮下先, 但我個人好騰雞.. 要我等幾個月睇下粒野有無大到, 我諗幾個月都會開心羅, 個時做手術又驚, 唔做又驚, 因為我男朋友問我, 如果我唔做手術, 再等三,四個月再去睇下會唔會大, 係咪我唔會再諗先 (佢就係咁問我) .. 當然我答佢, 我點都會諗架喎... 咁佢就話不如早d 做左佢, 咁咪唔駛成日都心掛掛又唔開心羅... 就係咁.. 我就決定左做手術了..咁當然我係有買保險啦...

洋房

不過妳不要太過擔心.. 如果真係安排左九月既話, 必須要儘量保持心境平靜 (我知會難d)
如果一諗起就即時上呢個網. 大家同妳吹吹水 , 分散注意力呀

洋房

HI ~~
睇左政府醫生點講呀 ???

可唔可以提早呀 ???

洋房

講得岩呀..
對我地黎講係大手術..

但對醫生黎講, easy easy 啦..

洋房

回覆 mrstree 的帖子

我買住院架 ~~
但唔知妳個份係買乜野保險呀 ~~

最好妳問返自己個保險經紀

洋房

回覆 connieckyip 的帖子

hi
唔駛太擔心呀, 早兩個星期我都係開刀做子宮割纖維瘤呀, 醫生都比左四個星期病假我呀,

係頭個二, 三日行路真係要比較小心.. 之後我都ok 呀, 不過點都係要就住行好d 呀..我都怕會整親個傷口

到真正好返個時, 跑都得啦.

connieckyip  多謝你!
你都要好好休息呀:)  發表於 13-3-27 23:14

洋房

唔好太過擔心啦... 好快會無事架啦

991129  Thanks and I will!  發表於 13-3-28 10:25

洋房

由我知道要做手術到做手術當天, 我已廋了查不多十磅呀... 反已做完之後到現在吾多三個星期, 都只係廋左二至三磅..

洋房

希望努力比我減多二十磅啦, 去返12x 就好啦, 現在開始食麥皮啦(晏就), 不過返工就好難會食到麥皮luuuu
係喎. 你現在身體好無d 呀, 我無記錯, 妳都係同我查唔多時間做手術.

做左都有三個星期, 我輕輕禁入去肚裡面, 係有少許痛既, 唔禁入去就唔會痛呀,

我最怕係未有經期到呀, 因我之前都係因為兩個月無經期到先睇醫生架, 做完手術後, 個幾日有m咁既, 希望之後d 經期正常黎返啦,

我重打算星期尾食龜令膏清下佢, 嘻嘻

洋房

知道了 thx thx
前日有個同事問我點解可以放一個月咁耐假 (不是我的上司) , 呢個同事話佢之前做心臟手術個醫生都只很比七日假佢咋 (佢做微創), 佢問我點解個醫生會很一個月假我咁耐..我就照同佢講, 呢一個月假係醫生比我既. 唔係我自己要求放一個月既

我心諗, 如果有得選我另原唔要呢d 假期呀..

佢可能以謂好著數, 唔駛返工有錢, 佢又唔會諗下唔係計全份糧, 同埋都要買補品食, 又要麻煩到其他同事幫我分晒工作做, 最緊要係咁樣開一刀對身體都唔好啦..

都唔明點解佢可以咁諗既

首頁

尾頁

跳至