懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章

LOGINNAME LMP 預產期 醫院
ccooll 5/5 12/2 St. Paul's 3rd BB
siu-mi 27/4 1/2 法國/浸會 1st BB
jojolly 27/4 1/2 廣華 1 st BB

大宅

好媽媽勳章

haha...咁多mami 預產期都係2 月1 日..真開心..

大宅

好媽媽勳章

Sosiusiu,

你係咪14/6 (sat)返去照呀? 我都係呀.
但係照你個lmp 計, 下個星期六唔係應該係6wk 尾咩?
仲要等多一個星期呀, 希望呢個星期d 時間快d過la.
亦希望大家到時都照到bb 心跳la...hehe

原文章由 Sosiusiu 於 08-6-7 16:42 發表
各位媽咪好, 我都黎報到先..
本來我以為自己係1月尾預產期, 點知喺5wk1d去1st產檢嗰陣, e生同我計原來預產期係2月1日

我都係iui 成功既媽咪, 知道果陣真係好開心, 因為無諗到自己第一次就成功

我1st產檢時都只係見 ...

大宅

好媽媽勳章

唔係....應係係6wk 尾....頂多都係7wk 頭咁上下..我就計到係6wk6d.

原文章由 Sosiusiu 於 08-6-7 17:14 發表

我都希望快啲到,依家啲時間好似過得好慢咁,返工都無心機
唔係7wk尾咩?我對住個年曆計wor,3/5=1stwk尾, 10/5=2ndwk尾, 17/5=3rdwk尾, 24/5=4thwk尾, 31/5=5thwk尾, 7/6=6thwk尾, 14/6=7thwk尾 ...

大宅

好媽媽勳章

係呀, 我下星期係返私家度照呀.
政府第一次產檢我排到31/7 先有得做,
oscar 都係排左威院 23/7做. 唔知去做oscar 有冇假紙架呢?
係la...我成日都諗, 遲d 要成日請假做check up,
好似唔係咁好law.

原文章由 Sosiusiu 於 08-6-7 17:25 發表
jojolly,
你14/6係未返醫院照?我係喺私家照,政府無排得咁快,我第一次喺政府醫院做產檢都係21/7去威院做oscar時順便做埋,你地都知啦,去政府醫院做要請假,我上次請左半日medical appointment去醫院排期,都已經比個同事識破我 ...

大宅

好媽媽勳章

總括咁多位準mami, 我諗呢個階段, 扯住扯住痛係正常既, 應該唔洗擔心太多.

大宅

好媽媽勳章

我都係瞓得唔好,瞓到半夜疴夜尿, 疴完之後成個人會醒晒, 個幾兩個鐘都訓唔返, 我以前絶對唔會咁, 又係一教訓天光, 宜家唯有每晚早d 上床訓la.

其實我地初初有左, 最好係咩姿勢瞓教呢? 我平時左打側瞓同要攬攬枕先瞓, 宜家又唔用得, 真係好唔慣呀!

係呢..想問下大家, 我地可唔可以飲1-2啖汽水呀(唔係可樂同唔凍既), 因為今日好想飲兩啖呀.

原文章由 siu-mi 於 08-6-9 10:43 發表
你地瞓得好唔好? 我自從由check到有之前兩日就開始瞓得唔好, 我好早就想睡, 一上床就睡著, 但下半夜會醒, 之後就不斷又瞓又醒, 又多夢。同埋如果扒係度瞓, 一陣就會有d肚痛, 打直瞓, 條腰又好倦, 成日要兩面側身瞓。 ...

大宅

好媽媽勳章

唉...唔通黎料.....
今朝到宜家成朝都好嘔呀....
身邊又冇d 咸濕野食...宜家好辛苦呀....

大宅

好媽媽勳章

大家懷孕初期既跡象好似漸漸浮現呀…..

大宅

好媽媽勳章

咁你要休息多d ….養返好個身體再黎過加油呀

原文章由 auntieprawn 於 08-6-10 13:19 發表
未有驗血result, 但我昨天已blooding, just like m come.
還有一大片血塊流出(個樣以前未見過的), 好驚.......之後好心痛.
好在有mami & c6在旁.

剛剛姑娘來電, 驗血result (1st-35, 2nd-15), 已經好弱, 因為個胎好 ...

大宅

好媽媽勳章

……恭喜晒呀!!!
你宜家都安心好多la, 我要星期六先照呀, 仲要等多三日呀.
好期待呀.
照預產期計….bb 應該趕到抖利是, 果然係醒目仔/女.

原文章由 nanoruru 於 08-6-10 23:13 發表
我今日都照咗啦。終於聽到呀b的心跳聲,好激動呀。因為我M一向唔準,醫生話上次計日字唔準,原來呀b己經7wks 3 days而家我預產提早咗,係1月24日。
不過,終於見到呀b,唔再只係一個黑圈,安心咗好多。一落樓,就忍唔住打電話比老公,仲 ...

大宅

好媽媽勳章

nanoruru:

呀….你用陰超照定係肚面照呀?

大宅

好媽媽勳章

度頸皮唔係即係做oscar?? 要另外再book ???

原文章由 binbin仔 於 08-6-11 12:29 發表
好o野, 終於有你陪我o係瑪麗生o拉!!! 你book o左讚育未呀? 我book o左10/7呀, 知唔知做頸皮果d 係幾時book o家?

大宅

好媽媽勳章

你地有冇成曰都覺得肚餓呀??

我真係成日都要搵野食呀, 好快就好肚餓,
食到自己都驚呀, 唔食又唔得woo...好快會胃痛,
我怕我會變肥婆呀!!!

大宅

好媽媽勳章

你今日係wk 幾呀????

原文章由 bingo1234 於 08-6-11 17:17 發表
我今日都去左照陰超, 照到個胎, 但照唔到心跳. 下個星期再去睇.

大宅

好媽媽勳章

fatfatwong

我都有作嘔, 但嘔唔出…
朝早刷口, 就反胃左四五次,
尋晚搭地鐵都係…好想嘔…跟住食左粒話梅先好d, 宜家都唔係la, 我點都會帶定包話梅出街….

大宅

好媽媽勳章

我都覺得個肚大左dd….但我諗都係關乎我近排食野食多左既關係多d law…hehee
我肚餓到半夜醒左, 要起身食左野先訓得著呀..

原文章由 binbin仔 於 08-6-11 17:43 發表
係呀係呀, 我個肚都脹o左好多呀, 但係得果5wk 幾都冇o羊理由
o甘快大o家....攪到我好多pants 都唔o岩著呀, 真係想去買大肚
pants 著呀, 但係又好似太快o甘, 你地幾時至買呀?

...

大宅

好媽媽勳章

阿展

放心la…宜家最緊要休息多d ….加油呀….

大宅

好媽媽勳章

大家都要好好保重呀!!

大宅

好媽媽勳章

我星期六個日去覆診都已經照到心跳la, 好開心. 我都照到我有個3.xx cm 既水瘤, 但醫生話十個有七個以上既準mama 都會有, 唔洗擔心, 12w 就會自動消失.

唉....我呢個星期都好辛苦呀, 成日都作嘔呀, 但又嘔唔出, 勁食話梅. 成日都肚餓. 未開飯之前好肚餓...好肚餓, 但食得兩啖, 又覺得好胞, 唔想食. 宜家連飲水都唔想,因為冇味, 一飲就想嘔la...

首頁

尾頁

跳至