自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

keroppi_pororo 發表於 16-11-1 07:44
做媽媽首先唔好否定孩子,睇樓主仔仔發展,身心都無問题,直接升k2我覺得無問题
...
多謝你意見,可能我想得太負面,宜家照升k2、3睇下情況
.
.
不随便評價他人,是一种修養。而不活在別人的評價裡,是一种修行。

.
.

男爵府

keroppi_pororo 發表於 16-11-1 07:45
york學校本身都唔簡單,入得去就要受
就系囖,所以我想距大一年即系讀三年私校慢慢來,學卷k1升私校k2跟到嗎?唔知道,宜家焗住要咁做
.
.
不随便評價他人,是一种修養。而不活在別人的評價裡,是一种修行。

.
.

男爵府

bobosweet 發表於 16-11-1 07:48
認同你99,試左先,小朋友吸收快,做細B無問題,與其成日擔心呢樣擔心果樣,不如試下先,正值吸收高峰期唔 ...
系囖,我就系擔心太多,覺得大一年可以避免好多問題,即使仍然有問題,都系我既選擇,心甘情願接受同去解決,距宜家咁樣逼埋黎,唯有試下,學你話齋,真系唔得再重讀
.
.

.
.

男爵府

Moonlight819 發表於 16-11-1 07:50
York附近全也是九龍塘舊樓,為何有新樓?!
元朗park yoho下年年中或尾起好樓同York幼稚園

.
.

.
.

男爵府

puibb 發表於 16-11-1 07:56
我識個十二月出年既小女孩幼稚園已考入名校之後小學更考入女拔,係叻係醒既吾需repeat.
...

如果我生女我都唔一定repeat,女仔好介意自己大人一年
.
.

.
.

男爵府

puibb 發表於 16-11-1 07:58
新樓樓下係咪指新屋企樓下?聽聞美孚新邨開左York
系,元朗park yoho下年都開York
.
.

.
.

男爵府

teambuilder 發表於 16-11-1 07:58
做大b細b冇話啱定錯,只要係適齡就ok,點解樓上講到做大b就係對小朋友冇信心云云?有d小朋友細b的確係pick ...
我都系咁唸,細b天资聪颖的話做大一樣咁叻,唔叻既我幫咗距做大已經避免咗唔少問題,原來我老公唔知距媽會咁做,距心裡都贊同我系主要照顧者我有主要話事權,下年搬屋就一天光曬
.
.

.
.

男爵府

toffeecat 發表於 16-11-1 10:10
小朋友升級還是留班?吾洗咁早決定,學校收K2米讀K2囉,慢慢觀察小朋友進度,如果真係吃力到時再repeat都 ...
系囖,應該唔收距禮物,不過距話系我下年生日禮物,下年冇個啦,我手腕特別幼,除咗我冇人岩size,你話我要唔要退翻俾距?不過咁會唔會又激死距?我戴咗2小時後除咗冇戴
.
.

.
.

男爵府

oiyau2005 發表於 16-11-1 08:59
係你小朋友你自己決定。
不過我女12月做超細B,成班12月出世都係超細B,其實冇問題,上咗小學更加冇分別, ...
教育局推行小學義務教育,收少一個學生等於浪費公帑,所以成績差小朋友照升也可,除非差到離地由老師決定邊個可以留班,如果我生女都唔一定repeat,多謝你意見,睇埋呢2年先
.
.

.
.

男爵府

艾森 發表於 16-11-1 11:13
重讀k1就係為左比仔仔做超大b....其實自己小朋唔好根 ...
噢!剛還在猶豫要不要在搬走之際還禮物,聽你咁講都系收埋好了,系,重讀k1就系為咗俾仔仔做超大,老實講我唔系好肯定我仔能力去到邊,宜家只系k1開學2個月,系我角度超大定超細都系適齡,有得比我揀我揀超大,萬一中學重讀2年都系我接受範圍內,宜家搞成咁,就轉私校升k2睇下點本來同老公商量完,之後我whatsapp問老公原來都唔知距媽咁做,距心裡系認同我一句話:我系主要照顧者我有主要話事權,下年搬走應該冇咁煩了
.
.

.
.

男爵府

fionakong2008 發表於 16-11-1 18:28
正是,基本上高小有關學業的,佢都無自信,老師同精靈班嘅學生會比說話佢聽。不過佢玩運動後, ...
恭喜,我其實就系想避免發生呢d情況,如果話系父母悉心栽培下做超大成績都好差咁我冇野好講啦,可能仲慶幸做咗超大添,我又唔系要求距攞頭10名,可能我睇得太多話小學中學有幾辛苦,所以下意識想推遲入讀小學
.
.

.
.

男爵府

molasses 發表於 16-11-1 11:23
其實係錫佢係以佢為中心出發嘅,就要以佢角度睇。York本身已經唔簡單,其實有學卷嘅有政府mon住,課程唔會 ...
因為york系屋企樓下,落雨都唔洗帶遮,可以訓耐d,課程深既幼稚園我唔洗同距外補,多d親子時間,去到升小扣門時我都有d信心,York規定k3一定要考果2個試,唔系我要求,所以我想仔仔由York k1開始慢慢學,始終唔同宜家讀緊學卷校,不過宜家搞成咁就唯有照升,唔得再repeat
.
.

.
.

男爵府

jaycee_mami 發表於 16-11-1 11:50
但個仔你老公都有一半, 似乎你老公都不想做超大b, 所以無出聲撐你, 兩公婆要有共識先!
...
第日早上我就whatsapp話個老公:仲以為上次大家傾掂點知你穩你媽出馬,距覆我話完全唔知距媽咁做,距心裡系已經默認我果句我系主要照顧者,我有主要權力話事,宜家我心都定d了,下年年中就可以搬走了,多謝姐妹提點
.
.

.
.

男爵府

teresayan07 發表於 16-11-1 18:30
Sis... 又係我啊..... 你已經見過校長同校長傾過啦?
其實我對樓下呢間都好有興趣.... 不過唔知難唔難入? ...
HIhi,好耐冇見,買樓時距系度開簡介會,同校長傾過,系得我地屋苑入面開,應該都有點優先吧,你去ek睇下,我見好多人都話易入,距需要收生數字都大,校長話大概5千頭,未計雜費,新校唔知有冇n不過舊校n得2小時上課,又貴,n我寧願自己湊,你幾時生?下年1月?
.
.

.
.

男爵府

nsychristy 發表於 16-11-1 18:45
啊樓主,我唔係走入黎想話你

不過呢件事我一個外人睇黎就係
可能我寫得唔夠詳盡,我奶奶系我病時會噓寒問暖幫我湊住仔先,距對人好既方式就系送野,我系距每年生日都有自制蛋糕送俾距,離婚我輸得起,道不同不相為謀,我系覺得當初同老公傾咗幾次最後見距唔出聲以為距都認同我系跟功課最耐既人,我冇話因為系阿媽,因為距都系阿爸,以為距認同我系主要話事人,點知距媽咁同我講距又唔出面,所以我先嬲,而且老人家輕略帶過話系我下年生日禮物,距想氹翻我開心,下意識所以收咗,只系後來我越想越多,好似迷失咗。。。
.
.

.
.

男爵府

JUNE408 發表於 16-11-1 18:40
我奶奶都唔buy我小朋友做大b , 不過我堅持因為我無要過佢任何野。。全部靠自己我一向ingore佢。。 ...
我奶奶話全家人都激心痛心,如果堅持,以後唔同我一家來往,距好激動,又同住緊,算了算了,起碼距都明白如果k2/3跟唔上再重讀系有需要
.
.

.
.

男爵府

nsychristy 發表於 16-11-1 18:33
成個 post 好為啖氣
我知道了,原來我俾人推翻自己決定所以啖氣吞唔落,老公又唔出面,後來私下同老公傾掂,宜家我啖氣落咗了,
.
.

.
.

男爵府

木土土 發表於 16-11-1 18:52
本來子女教育由父母話事好正常,但既然你已妥協咗,就不宜反口覆舌。

你仔現已K1,如進度無大問題,明年轉 ...
下,唔通York系k2尾考劍橋?仲顛,咁我更加想俾距讀多年幼稚園,果2個試系York規定考,而揀York系因為家人覺得最近,落雨唔洗擔遮,5分鐘到,可以訓耐d,我覺得深d唔洗外補,多咗親子時間,扣門時有點優勢,所以想距由k1開始慢慢來,女仔的確介意大一年,男仔反而可以做大哥哥去照顧幫助同學仔,睇來到時要問問校長幾時考,唔知唔考得唔得呢,如果k2考,我真系要同老公再商量,你意見非常有用阿!多謝你!
.
.

.
.

男爵府

myaisha0435 發表於 16-11-1 18:53
我支持99,從來唔覺得做超大b會叻d囉

我細仔同家姐差一年....

會唔會因為有家姐做榜樣細佬吸收得好呢,你指叻d既定義系咩?我想距學得輕鬆愉快慢慢來,可能我睇得小學中學跟得有幾辛苦太多,所以有得比我延遲入讀就想延遲入讀
.
.

.
.

男爵府

myaisha0435 發表於 16-11-1 18:55
仲有,如果小朋友學習跟本冇問題,

錦做跟本係浪費生命.....
姐妹,浪費生命太誇張了吧,可能距遲一年大學畢業,浪費果一年我可以帶距做義工,可以穩出距對邊幾種運動、樂器有興趣從而加強距興趣、練習,可以帶距見識香港除咗學業以為既一切,系父母悉心栽培下如果中學都重讀(小學因為收少一個學生等於浪費公帑,所以成績差照升也可),我都接受,我宜家有上教兒樂方面課程,每個家長對小孩都有期望,1歲你期望距會行,3歲期望距自己食,我唔系要距十面全能,只系上到小學中學就只能專注學業,冇時間做其他,每件事都有得有失,失果方面我接受到,即使出現更多失,我都會想盡辦法化解,因為當初決定系自己選擇,有更多失可能有更多得呢?宜家應成咗奶奶就繼續照升啦。有反意見幾好,令我唸多咗,多謝你意見
.
.

.
.

首頁

尾頁

跳至