婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

之前都叫左你見少D世伯伯友架啦.
你唔出現,佢地催你唔到.打電話比你,咪扮電話無電、訊號收得唔好、電話壞、老闆急call、有野做......收佢線囉.
至於你男友比佢父母催,其實你唔洗理.呢D係佢同佢父母既相處方式.你聽下佢呻,唔搭口,已經好夠.

水晶宮

心存善念 發表於 16-5-20 16:50
說真的,我不甘被呼喝,現在已無乜點見,只是新年和世伯伯友生日,一年只見2-3次。

但問題是....佢哋不斷 ...
你男友將壓力轉移比你,係佢懦弱無能既表現.
你一係就多D鼓勵佢,比D正能量佢面對事件,一係就唔好理佢.叫佢自己冷靜下,邊個令佢唔高興就鬧返邊個,唔好將情緒發洩落你度.
講真,你男友咁懦弱,第時兩老催生仔、逼將個孫交比99湊、催生第二個、管你地既財政、逼你做家務....你男友都一樣處理唔到,面對唔到.今日佢唔學識堅強D去反抗,將來就算搬左出來二人世界,你都唔會有好日子過.

pig_pig_pig    發表於 16-5-20 17:40
心存善念    發表於 16-5-20 17:05

水晶宮

Summer_tsui 發表於 16-5-20 17:06
再催婚咪話: 等儲夠錢買樓再算。

佢話一齊住咪話: 唔好喇, 我好難相處架, 又唔識洗衫煮飯做家務, 無工人幫 ...

依家樓主已經好少見兩老,但都因為男友比兩老轟炸而將不快情緒轉移至樓主身上,令樓主都感受到果種壓力.如果樓主串咀回應,走左之後,兩老咪更加轟炸個仔,而呢個男人咪更加比說話、比面色比樓主聽/睇.
只要個男人夠更淨,已經可以叫自己阿媽收聲啦.
所以,要處理既唔係點樣面對兩老,係點樣令個男人"強硬"起來.

心存善念    發表於 16-5-21 13:04

水晶宮

心存善念 發表於 16-5-22 01:20
你說的情況,我身邊大多朋友也是這樣,
不用洗碗+切埋生果比個女仔食
這些都是個人的福氣!
嫁到個好丈夫,真的因為"福氣"嗎?
有好多女仔,睇到唔對路,就已經果斷與"軟男"分手,有D女仔,就明知係火坑都義不容辭、身先士卒咁卜埋去,然後怨怨怨,呻呻呻,仲美化自己既傻行,當係"真愛",但諗清楚D,個男人有愛你嗎?如果真愛你,即時就保護左你啦!佢愛佢自己多D囉!
唔洗羨慕別人的福氣,你都可以擁有呢份福氣,只要你夠眼光、夠智慧、夠果斷!

水晶宮

xavierma215 發表於 16-5-24 08:33
何止講“真愛”
仲要成日話唔想個男友/老公難做
我真係一聽到唔想佢難做呢幾個字就真係扯火
果一句"唔想佢難做"真係講得好偉大!
但事實,做新抱既無智慧,做男人既無擔當,咪齊齊比人屈囉.
怨就怨自己"無知式的偉大"囉.

美菲絲    發表於 16-5-24 23:30

水晶宮

心存善念 發表於 16-5-24 22:51
其實我不婚主義者,所以好難答佢哋.....我哋計劃緊㗎啦~
所以我先覺得煩!
如果你咁清楚自己的方向,咁就搵次機會,直接向世伯伯友講明白啦.佢地要介意,要出手阻撓你同男友,就早D行動仲好,起碼你可以睇清楚你男友既決心和定力、抗逆力,如果佢真係承受唔到世伯伯友的壓力,你早D同佢分開,都係放佢和放自己一條生路.

美菲絲    發表於 16-5-26 03:54

水晶宮

fattymama 發表於 16-6-2 08:50
我唔係好明,你要唔嫁住,人地催咩催囉,
一句"我覺得未係時候"唔會好難講出口掛.
憑樓主過往嘅post我唔覺得樓 ...
樓主已經避開左世伯伯友,係佢男友頂唔順父母壓力,就發樓主脾氣之嘛.

心存善念    發表於 16-6-2 15:27

水晶宮

心存善念 發表於 16-6-2 15:27
對!這個才是事情的重點!煩惱嘅根源!
希望你男友可以有點改變.
如果有一天,煩惱大於歡愉時,兩人的感情就會起迅速冷凍.
到時,你理智一點,忍耐一點,咬咬牙,痛一陣就過去了.

心存善念    發表於 16-6-3 07:56

首頁

尾頁

跳至