跳至

首頁
12345...14

尾頁

別墅

原帖由 beselsel 於 09-6-9 05:46 發表
ahbocat: Oscar 仔, seems really smart, I found nowadays the bb are really really smart and 古惑, really don't know where they learn or discover such tricks. My 奶奶already spoil my bb so much, she st ...

講真,我都唔知Oscar可以喺邊度學哩啲野,卡通片係冇哩啲古惑野嘅...我諗而家啲小朋友真係比我地o個個年代醒目,我媽咪都話我地細個係一舊飯,邊有咁多要求同意見,所以我地要好小心。佢而家鍾意跟人口水尾,catch到我地啲說話就會跟住講,不過發音唔正,意思就一啲明一啲唔明,聽佢講野真係笑死我地!

beselsel,你真係問得啱時候,我上個星期啱啱做完血糖測試(GCT),要飲o個樽有氣橙汁(我覺得都幾難飲,太甜)。琴日收到醫生電話,話我血糖偏高,要做第二次測試(GTT)...唉!上次陀Oscar都係咁,要做哂兩個tests,好鬼驚真係有妊娠糖尿病,上次最後都冇事,但係就要好小心食野。今次又係...聽朝要去lab到做,要stay兩個鐘,要飲橙汁,仲要抽三次血!!好慘呀!!我琴晚開始已經唔咁食carb,今朝都係食咗片toast咋...嗚嗚...

祝你測試成功!

別墅

我都真係控制得好好o架喇,so far我都係重咗7磅,我諗我今胎都係重15-20磅左右,我醫生話我最多係要20磅,多咗就係我嘅,唔關BB事!佢每次ultra-sound都見到BB嘅大細,如果BB係average size就冇問題,佢一啲都唔建議BB長得太大,盞媽咪生得辛苦。

我有個朋友(都算係細粒)個仔大Oscar三個月,佢出世8磅幾9磅,生到我個朋友死吓死吓,仲發燒添(兩母子),BB出世後因為發燒要桔IV,好慘!而家佢個仔同Oscar都係差不多身形,但係Oscar出世係6磅半。

我諗你都要同你奶奶講,大隻同健康係兩回事,而且都唔係喺o個十個月懷孕期而決定。BB係另一個個體,等佢出世後慢慢養佢快高長大咪仲好!況且佢吸唔吸收肯唔肯食又係另一個問題,始終每個人都唔同,唔可以一本天書用到老。

總之佢地個個健康活潑就得啦!

別墅

OwenJC,早晨呀!

別墅

原帖由 OwenJC 於 09-6-9 22:47 發表
HEHE~, oscar 真係好攪笑. 佢大個都會係精目仔lor~你覺得佢似你or 老公多d 呀? d 性格 同埋果樣

我覺得owen 一出世激似baba, 真係成個餅. 但大大下又有dd 似我, 不過性格就仲未睇得出, 我only知佢食得好好. 似哂我 ...

Oscar overall係似我多啲,佢笑起嚟就似爸爸因為"檬眼"!哈哈!性格就似爸爸,脾氣就似我。為食就似十足我!爸爸都鍾意食,不過唔會周圍搵野食,我就鍾意周圍試。

同我奶奶一樣,不過我奶奶一星期先見粒孫一次,所以就更加黐住唔放,係咁攬係咁錫!BB o個陣都成日要抱住個孫,個孫要訓,一樣係抱住搖住哄個孫訓,不過我老公一見到就同佢阿媽講唔好係咁搖住訓,佢搖一晚我地就要搖6日!學你話齋個B會越來越重,十幾廿磅點搖?!我同奶奶講佢實唔聽,所以我同我老公要有共識,如果唔係大家都辛苦。

哩個weekend都okay喎!下個就要慶祝Father's Day,再下個我地約咗人...唔...等我今晚問吓老公先,我喺facebook send message比你啦!多謝你嘅邀請!

beselsel,你話喺facebook add我o架,你有冇?我用你個email search唔到你。

別墅

原帖由 OwenJC 於 09-6-10 00:53 發表
totally agree!!!

好多人都會諗係eating for two 所以就食好多, 我都覺得唔洗谷到0甘勁, 果時ahbocat你都有同我講bb 出世後先谷肥都一樣得. owen出世7磅3oz. 有d人就話大隻, 有d人就話just right. 但好彩佢係right ...

"你唔食細o個個都要食","一把口食兩個人野,更係要食多啲"...哈哈...我都聽唔少!我都想像唔到8-9磅點生。
係o架,我一話有咗,周圍啲朋友親戚都有好多提議,真係多到頭都暈,啲提議好多時都有矛盾添!真係要諗邊啲適合自己個需要同做法。就一個簡單嘅例子"食奶咀"...我都唔知聽到幾多意見!有時就連出街食飯,隔離檯啲人都會搭訕!

Oscar到依家都唔敢自己行,一定要我地拖住,掂住我地隻手指尾都要...有一次隔離檯個婆婆就話會唔會係唔夠鈣?!佢個孫仲細過Oscar,個婆婆話佢個孫日日都要食鈣片?!!吓?咁細個食鈣片?幾時食到大?我地聽到"O"哂咀。真係乜野都會發生!你話食人奶加Vit.D就話o者!食鈣片就好似誇張咗。

哈哈!OwenJC,我鍾意你話"登...登...登",我都覺得好肉酸!我o個時玩OSIM條魔腰帶...真係唔想再諗!我都勁做sit up...不過之後plan要第二個就開始懶,費事徙心機時間!等細佬出世就唔可以再懶!比老公睇死!

別墅

原帖由 OwenJC 於 09-6-11 10:25 發表
你可以勁做SIT UP? 好叻呀~我覺得做SIT UP真係好辛苦. 或者我懶開....每一下都好似好吃力0甘. 又唔知係唔係開始做運動好攰, 夜晚餐奶唔願起身餵. MAMA真係偉大

有好多人自己生0左BB, 或者幫手揍過BB, 就會比好多'' ...

我都好懶做運動o架!不過冇得間!見到自己以前啲靚衫但係好多都著唔到,通通緊哂,咁就真係要向現實低頭!

Oscar隻Vit.D都係dropper,我諗個個醫生都係比o個隻sample。你依家唔洗洗奶樽咋,洗奶樽仲煩!洗完又要消毒!哈哈哈!

個result未有咁快出掛?我都XOXO想冇事呀,如果真係就超煩!多謝你地關心!
琴日兩個鐘比人抽咗3次血,我依家個抽血位瘀哂...嗚嗚嗚...真陰公!

別墅

原帖由 beselsel 於 09-6-12 06:36 發表
hihi
i just went to my blood test this morning .. hope the report ok lar.. will know in 2 weeks time.... but so far i gain 30lbs already lar .. maybe i am tall and bigger .. but my OB said my B was ...

beselsel,我都add咗你喇!多謝你嘅關心,希望大家都冇問題!

萬一(touch wood)你血糖真係高,你醫生可能下個星期就會call你,如果佢唔call就應該冇事,我都唔係好想接佢電話!哈哈!

我個OB每次都會remind我唔比我超重,佢好鬼衰o架,我問親佢問題,佢都會加多句"唔好重咁多咪冇問題囉",比佢激死!所以我唔可以比佢得戚!

我肚餓就食生果,依家仲要搵啲冇咁甜嘅生果嚟食...我覺得火龍果幾好!甜品依家冇得食...好慘!

別墅

原帖由 OwenJC 於 09-6-12 21:54 發表
無錯, 我為0左我0既牛仔褲, 一定要奮鬥. so far 做0左兩日wii active, 開始有fatique, 勁攰. 做運動難, 要control 唔食icecream 仲難.

我醫生無比sample我呀, 佢叫我去drugstore買是旦一隻就得啦. owen果隻係enfami ...

係呀,餵人奶係可以瘦o架!我開頭餵o個陣都feel到個肚皮縮吓縮吓,護士話餵人奶可以令子宮/肚皮快啲收縮。
咁我媽咪同你媽咪嘅做法就有啲唔同,我坐月o個陣就一日一隻雞加湯水,仲要食薑醋...食到阿仔滿月。滿月後媽咪先比我去做運動。

係呀,為咗啲靚衫一定要努力!如果我留喺屋企玩WII就一定偷懶...哈哈...所以我都係去join class。

啊...你醫生冇比sample你呀?你o個個係咪兒科醫生?Oscar o個個係兒科,所以我見佢有好多samples喺佢office,奶粉都有...佢都比咗兩罐我。我唔記得係邊隻Vit. D喇,不過都應該冇乜分別。你要記住比Owen仔食呀,Vit. D係幫助Calcium吸收同去黃,如果唔係就同Owen仔得閑晒太陽!一陣好啦喎。

Oscar係超多玩具!好多都係朋友買嚟。三個月前佢地真係唔係好識玩,通常都係比啲毛公仔/毛巾佢地hold住,同埋o個啲凹凹凸凸嘅圈圈,等佢有啲手感。

不過有幾樣真係幾值得買嘅,Sophie the Giraffe(依家好似有埋mushroom添)係隻baby teether,一隻咁嘅膠公仔要$19.99係好貴,但係真係幾好,最重要係安全!由膠到顏料都係安全嘅,法國製造,從來未見過減價。

Activity Walker,邊隻牌子都冇乜所謂,最重要係比啱啱學行用,要平穩,減價$20都有得賣。

Activity Table,都係冇乜所謂牌子,BB學坐o個時可以唔安四隻腳平放喺地下玩,學企就安四隻腳比BB扶住企,減價$30都會有。

鼓/琴,按鈕發聲/唱歌,blocks都幾好,不過差不多一歲先識玩。

中間我都買咗好多書仔比Oscar睇,佢好鍾意睇,又好鍾意我講故事比佢聽,所以Oscar有好多書...唔洗好貴,Winners三四蚊一本o個啲就得,Dollar Shop同Party Packagers都會有,都係幾蚊雞,不過就要留意佢鍾意邊類型嘅書,佢冇興趣就唔會睇。

別墅

原帖由 OwenJC 於 09-6-12 22:03 發表
於哂0甘慘. 有時唔好彩遇到唔skillful0既人真係慘.

最重要生果時遇到0既醫護唔好係0甘就得啦. 我聽過有d 醫生跟跟下你生, 又走0左去隔離房幫第二個. 特別係忙0既醫院.

nygh 會唔會無0甘忙? ...

係呀,桔我o個位護士啲手勢真係差!桔三次痛足三次!另外o個個護士之前幫我桔過,我乜都feel唔到就攪點!哩個係差啲!!!

NYGH嘅產科係超級繁忙,不過就會assign一個護士比你做貼身,佢會幫手追/催啲醫生。生Oscar個次好好彩,個護士係熟人,係我一個朋友嘅姊姊,佢好helpful,又咁啱我個OB喺度,我問佢會唔會返嚟幫我接生,佢話好,佢之後真係專登返嚟幫我接,因為佢入嚟o個陣係著便服。

別墅

原帖由 beselsel 於 09-6-13 03:00 發表
.. this time I also had a bad nurse to get my blood sample ... make my arm with bluce ... gig say lar ... also with a little pain tim.

ahbocat : who is your OB ar? Paul Shuen or Ho man Fan ar? I know ...

哈哈哈!同病兩連!我地兩個都比人桔到瘀哂!

我OB係Ho Man Fan,佢好好人,唔係好多野講,但係就成日笑咪咪,我之前有朋友搵佢覺得佢好好,咁我就叫我family doctor介紹。我個人唔鍾意Paul Suen,有bad experience,所以一定唔會搵佢。

我諗我知你個OB係邊個,我有個朋友都係睇佢同搵佢做OB,佢都喺Scarborough Grace生...呢!就係我話生到發燒,個仔大Oscar三個月,出世8磅幾9磅o個個呀!Scarborough Grace幾好o架,間private room好大,仲有好多samples拎(唔知依家係咪喎),我個朋友拎咗好多N尿片出院。

多謝你讚Oscar呀!你個B都會係咁可愛o架!

別墅

原帖由 OwenJC 於 09-6-15 23:26 發表
ahbocat mama, 好多謝你地唔yim 遠泥visit baby owen. 仲有個0甘靚0既車玩具, 真係太客氣啦~多謝哂!!oscar 真係super kawaii!! 你見到dd baby 真係由個心甜出泥. 佢真係可以拍廣告, 個樣又得意又成日笑.

uncle wil ...

少少見面禮,唔洗客氣!我本來想買尿片,但係記得你最近買咗一盒成二百幾張,我驚再買一二號,Owen仔會outgrowth。而你又好似冇乜點買玩具,咁就買玩具啦!希望Owen仔鍾意玩啦!

Oscar都有個差不多嘅汽車玩具,有時得我一個要出車,佢喺後面冇人陪就要開比佢玩。依家佢大個仔冇人陪都okay,要等佢習慣吓,第時細佬會坐係佢隔離唔再係大人陪,如果佢識幫手照顧細佬就very good啦!哈哈哈!

我地都係啲鍾意周圍去嘅人,都唔係好遠o者!William以前都喺Mississauga返工,我地都會去Square One行街。

多謝你讚Oscar呀!講真佢係幾人見人愛,由出世到依家everyone見到佢都會好開心,佢唔怕陌生人,就連黑人/滿面鬍鬚嘅外國人都唔驚,仲會聊人玩,笑到唔見眼,淨係見到幾隻牙仔!

不過...佢發脾氣o個時你地未見過,佢都幾硬頸,尤其係佢個心認定o個啲就一定要到手,咁就睇吓係乜喇,我係唔會次次都比佢得逞,我要比佢知話事o個個係我地大人而唔係佢...不過就真係要grandparents們都幫手,我喺度就唔好幫拖,雖然我知我一唔係屋企,阿仔就係大皇!冇計啦,點講佢地都係縱個孫o架喇!

仲有三個月咋,細佬就出世!我地最期待嘅係細佬唔知會似邊個,唔知會唔會同Oscar一樣呢?我都唔係好記得要準備啲乜,樣樣野都好似ready,因為Oscar都仲用緊,不過啲衫仔都係時候要拎出嚟洗洗,要清一個櫃筒比細佬。
係囉,好耐冇見食野太狼喇!

別墅

哎呀!beselsel!你記住要戒口喇!尤其係做test之前o個一兩日!

我暫時都未收到電話...希望冇事啦!不過我都繼續low cab,low sugar。

祝你好運呀!一齊加油!

原帖由 beselsel 於 09-6-18 02:59 發表
hi all .. bad news lar, I have to do my second blood test, hope this second one ok lar, otherwise might have to "gut" finger everyday ..

ahbocat, hope you will not get the call from your OB ...

別墅

原帖由 beselsel 於 09-6-20 11:24 發表
ahbocat, is Friday lar wor, no phone call means good news, you are ok for this time lar, when is your next appnt to meet your OB ar? hopefully your OB will tell you a good news!!!!!

so far ...

如果真係pass就very good喇!我下星期二見醫生,就會有肯定結果...

死喇!最近仲好鬼craving食蛋糕同雪糕!好難忍口!上星期終於都整咗個blueberries cheese cake,用咗splenda唔用糖,良心好過啲,不過都唔敢食好多!

beselsel,你要乖埋今日喇!希望你冇事,大家都唔洗桔手指!記住聽日帶啲雜誌/MP3去消磨時間!

多謝你嘅coupons!

別墅

原帖由 OwenJC 於 09-6-23 01:11 發表
blueberries cheese cake~~~~~~!!! 我都好想食呀! 你0甘叻! 我以前都跟家姐學過整, 未結婚前整比老公食, 不過而家無lu.

都無收電話, 即係無事啦~ yeah!! 好快你就可以食icecream 同cake, 唔洗成日就住就住. 有次t& ...

我好鍾意煮野食,我老公係我嘅白老鼠!以前我地兩人世界真係整乜都得,依家就係媽咪煮多,所以我老公好懷念我啲出品,咁唯有整蛋糕甜品,或者星期六日我親自下廚。

個cheese cake係超級容易整,個食譜係RTHK post出嚟嘅,佢所有postings都好正!

http://www.rthk.org.hk/elearning/dessert/cake.htm

依家我做蛋糕都會用Splenda,因為睇住用幾十grams糖未食都覺得甜!

雪糕我依家就會睇清楚係icecream先至買,好驚買咗frozen dessert,唔單至肥仲好唔健康!

我都鍾意Haagen-Dazs,但係我嘅favourite係Chapman's嘅Neapolitan,係好懷舊嘅三色雪糕(士多啤梨,朱古力,雲哩拿),食親都好似回到童年!

別墅

原帖由 OwenJC 於 09-6-23 01:21 發表
thx beselsel for coupon, 之前都有同老公諗過, 但唔知買唔買到$60 bb 衫. 因為我最中意暴佢clearance 果d幾蚊件.

你地忍口忍多陣就會過啦, 加油呀!!

我都為緊我d 牛仔褲努力, 今個星期減0左兩磅啦. 雖然只係兩 ...

為牛仔褲加油加油!

上星期六日loblaw全線免稅,我都係星期日去到先知...唔知你地有冇消息呢?我print咗coupon,但係買唔夠$60,買咗兩套睡衣比Oscar($6/套),買咗條yoga褲比自己當大肚褲著($7)...埋單$20都唔洗,全部都係Sales Rack貨。

別墅

原帖由 beselsel 於 09-6-24 22:12 發表
i have done my second test, hopefully ok lar, after cutting my sugar and carb intake, I have lost 4 lbs in the past 2 weeks, my OB said, it should be fine to both of us, she said the baby is still gro ...

咁就好喇!少咗四磅遲啲就少咗四磅煩惱!正如你醫生話你BB都繼續好好成長緊,你就唔洗驚影響BB啦!
希望你順利過關!

前日啲抽筋症狀開始喇!隻腳好唔舒服,攪到訓得唔好...
你地有冇抽筋o架?我陀Oscar個時都有,所以唔奇怪。

別墅

我有同醫生講(上一胎o個時),但係佢就話係好正常,都冇叫我食多啲鈣。我除咗食Materna,每日都會食一杯yogurt,一片芝士or一杯奶。

我妹妹早排返嚟都帶咗好多野比Oscar,佢話見到啲靚野就唔捨得唔買比個姨甥仔!

係呀,beselsel,你個BB應該會大少少,我預產係9月22日,我預計都會早少少,我諗係15/16左右啦。我上一胎早咗3日,今次應該會早多幾日...啲人話第二胎會早啲喎。總之早少少好過遲。

別墅

原帖由 OwenJC 於 09-6-25 08:16 發表
NICE!!!中意食0既人又中意煮, 你老公同2個仔仔第日都好有口福.

我MM嫁過泥果時, 都好中意睇人地D RECIPE 自己學整. 我識過個甜品POACHED PEAR 好多人食都話正. 唔知我會唔會有出山0既一日LE??HAHAHA

...

你更係要出山啦!我都要試你個poached pear!!
哩個星期六有朋友嚟BBQ,我會整芒果pudding...係我嘅至愛之一!年年芒果當做,我都會整!

別墅

我都有兩樽Materna,依家就嚟食完一樽,好難頂...

我買衫比BB係邊度都會去,Winners會係最多,因為可以搵到啲好牌子。有時撞啱Bay神神地會超平,幾蚊一套Winnie the Pooh Classic/Gagou Tagou,我唔係好知佢點計,但係減吓減吓o個啲additional discount就會好平,都係要用心喺Sales Racks度間。Sears就真係麻麻...我寧願去Walmart。我真係度度都去,唯一冇幫襯就係Gymboree,我覺得貴。你想買乜野衫?bodysuit定係出街衫?我見到有平可以通知你,幫你買都冇問題!

嘩!阿Tom真係好認真喎,又gas爐又smoke爐。有野食,你地叫到一定到!如果你知你會過嚟我哩邊,你早一兩日話我聽,你地都可以過嚟BBQ架!我都好掛住St. Lawrence啲大蝦同帶子!

係呢,你地有冇book Summerlicious啲餐廳o架?我上年同朋友去過Flow,都okay啦,今年我本來想再book Canoe架,不過最後都冇...

別墅

啱啱見完醫生,佢話樣樣都okay,我冇重過,而細佬已經轉咗身,不過都仲有空位佢郁,醫生話細佬都係普通size,咁就好囉!

糖尿測驗pass咗,好開心!不過醫生就話pass咗都唔可以亂食...佢係一定要搵啲野嚟"話"我!激死!:;pppp:

我同佢講我抽筋,問佢係咪唔夠鈣,佢就話冇關係,叫我得閑拉吓筋做少少運動。

今晚book咗做massage,希望可以鬆吓啲筋骨!

最開心知道糖尿冇事...唔洗桔手指!beselsel,你見咗醫生未呀?

首頁
12345...14

尾頁

跳至