親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

子爵府

我尋晚都BOOK左7月26-30去首爾,不過仲未開始PLAN行程

子爵府

原帖由 wai001 於 09-7-7 23:41 發表
如果同小朋友一齊去,不妨去Lotte World, Coex Aquarium啦,我相信都好o岩小朋友去玩架!!!

我今次同老公2公婆去咋

子爵府

原帖由 jazzmama 於 09-7-9 09:32 發表
Phoebe

請問你在哪買 package
我都 plan 緊
希望你比下意見

Tks

我去旺角銀行中心果度,,佢3,4樓全層都係旅行社,大把CHOICE,我果次8點幾先去到,好多都收晒,係得返1間4/F叫龍祥旅遊,我揀左暗5星酒店,0係明洞地鐵站隔離,26號0030機,30號1945機返HK,即係5日4夜,酒台加韓亞機票連稅每人$4200,只係未計保險囉

子爵府

我尋晚去完KOREA返黎喇,我住0係明洞,酒店門口就有機場巴士同地鐵,超方便,我同老公2公婆去,第1,2日都係0係返明洞SHOPPING,第1晚去左景福宮食韓燒,都幾好食,不過好大煙,第2晚就去左果D書仔介紹食海鮮鍋同8爪魚刺身,不過就唔係太好食,第3,4晚都去左新村果度食海鮮燒,好好味GA
小朋友衫0係南大門市場都有好多,女仔衫好靚GA,不過價錢都相差好大,要慢慢睇下,東大門我都買左D女仔衫,仲有D街邊檔好抵,,,D貨同商場差唔多,但價錢差4倍GA
如果大人去,唔好去樂天世界LU,我同老公去左,買左任玩果隻飛,只係玩左個海盜船我地就走左喇,入面D人勁吐口水,樣樣野都要排OVER40MINS先有得玩,浪費時間,D機動遊戲HK都有,唔去都冇所謂
雪花秀我0係樂天百貨9F DUTY FREE買,平D
另外酒店果度用佢D牙膏牙刷要另外俾錢,所以自己拎埋去好D

子爵府

原帖由 cubixluk 於 09-7-31 18:25 發表

東大門冇 shopping mall, 應該係明洞果邊.... 我行過其中一個 shopping mall, d 衫真係好靚, 我唔敢問 price, 因為驚佢呃我, 又唔敢買, 因為太肥驚著唔落 ..
d 短 / 三腳骨 jeans 都好靚, 但都要 hk$150 ...

東大門有好多SHOPPING MALL呀

子爵府

其實買夠幾時多算係大量SKINFOOD呀?我諗住出年都會去買下野,,,我就0係仁川機場果度唱錢,HK$1=155WON
東大門我都係行左MILIORE同doota2個商場咋,,,M果個佢D野大多冇MARK價,,,要問先知價錢,佢地應該係見遊客就開多D,同埋要講價,,因為我一問完價見貴第2度一樣0既野成幾倍,我就走,佢就話有DISCOUNT喇
INNISFREE我都買左呀,個SALES推介OLIVE0既PAPER MASK,仲有LAVENDER 同wine0既SLEEPING MASK仲有PORE MASK PACK,另外又買左幾支佢隻OLIVE LIP & EYES CLEANSING OIL,我覺得幾好用呀,又唔油,又乾淨

子爵府

原帖由 mic121 於 09-8-1 18:13 發表

我個fd果次買左十幾萬won, 因為自己同買人幫左好多,
你知啦, 只係香港1/3價錢, 所以問sales有冇得9折!
後尾ok!

其實我0係hk未買過skinfood,所以都唔知價,早知我都問下有冇discount啦,因為我自己1個都買左十幾萬won,計埋幫人買total我0係skinfood都買左二十幾萬won,不過我見佢冇得退稅所以我分返開每個fd1張1張單甘買,可以方便俾返單d fd

子爵府

原帖由 wai001 於 09-7-30 13:46 發表
innisfree 冇wine line d 洗臉product wow, 只在網上check 過 有隻叫 tonymoly o既 brand 有出 紅酒洗臉cleanser law!!! 為起hk$ 只係三十幾蚊law!!!

另外,我都會買d for peeling o既 peeling gel 去皮膚角質層law! ...

我innisfree買左wine果隻sleeping mask,不過未用,今晚試下,試完話你知好唔好用丫
我買左skinfood海藻peeling gel,尋晚試左,之後再用個black sugar mask,用完塊面真係滑左
tonymoly我就冇買喇
今次trip我買左over100萬won skincare,我估都用到1年喇,有雪花秀,laneige,skinfood,innisfree,etude house同hanskin bb cream

子爵府

原帖由 wawaliluk 於 09-8-1 22:46 發表

你買雪花秀邊條line? 我想買雪映冰肌系列及
滋陰生人參面霜, 有無買/用過?

雪花秀我未用過呀,我今次買左1支洗面,1支卸裝油,2支潤燥精華同BALANCING EMULSION

子爵府

原帖由 wawaliluk 於 09-8-3 17:26 發表

請問你幾時開嚟用? 可唔可以比d feedback。(潤燥精華)

我應該等冬天先開黎用喇,因為本身用緊d skincare都未用完,但我媽咪用緊話幾好呀,但記得0係duty free買,,,明洞樂天百貨9樓,平d

子爵府

原帖由 wawaliluk 於 09-8-4 09:47 發表

是否白金咭85折? 普通visa 9折?

我都唔知呀,我用visa就有9折,我都唔知有分

子爵府

原帖由 wawaliluk 於 09-8-4 09:50 發表
雪花秀在樂天or 機場duty free 平d?

我都唔知,機場我冇睇,不過飛機上面買就好似貴過樂天囉

子爵府

原帖由 jazzmama 於 09-8-4 10:20 發表
想問下去到明洞買護膚野
應該去專門店 OR 好似"莎莎" 嗰D 舗頭入貨呀

請指教

我就去專門店買咋,冇睇果d細鋪仔

子爵府

原帖由 jazzmama 於 09-8-4 15:21 發表
我次次都自己買旅行保險
我選 family package
通常有 75折, 圍起一家都係 $2xx, 好抵
我買藍十字

我買中銀,2公婆一齊買,最貴果隻都係$4xx,折埋$39x

子爵府

原帖由 mic121 於 09-8-4 16:27 發表

其實視乎你想買咩牌子, 香港人熟果d牌子!
當然專門店好d! 有d舖頭可以tax refund, 例如似laneige!
不過有sis話過係airport duty free買laneige or 雪花秀仲抵!

其實大部份買夠3萬won都已經有tax refund,不過skin food冇囉
我refund果d tax都有幾百蚊hkd ga

子爵府

原帖由 Lai藍Ka睿mama 於 09-8-4 23:27 發表
我想問樂天百貨9/F & 明洞專門店買SKINCARE, 邊度比D SAMPLE 會多D?

樂天9F果度就有雪花秀,同其他外國品牌,但我好似唔見佢有SKIN FOOD LANEIGE果D
我0係9F雪花秀買左2支潤燥精華,1支洗面,1支卸妝同1支乳液,佢送左2盒SAMPLE俾我,入面有支4ML潤燥精華同5ML LIFTING CREAM

子爵府

原帖由 wawaliluk 於 09-8-5 12:37 發表

是否在樂天所有牌子的skin care 用visa 就有9折? 定係指定牌子only? thx!

我買香水同雪花秀都有9折,我諗應該係9F果度D SKINCARE都應該用VISA有95折,不過佢有期限GA,唔知至到幾時
SORRY,0岩0岩搵到張單睇返先知得5% OFF

子爵府

原帖由 Lai藍Ka睿mama 於 09-8-5 13:07 發表
我目標係 Skinfood, Laneige & innsifree, 我哩個團無去渡假村, 係咪在明洞買會好d呀?

我全部都0係明洞買咋,,,因為D SKINCARE品牌都集中0係明洞有晒,1次過買晒方便D

子爵府

原帖由 Lai藍Ka睿mama 於 09-8-5 23:47 發表

phoebe^^,
唔該晒.
我想問下雪花秀潤澡精華係咪冬天用架, 潤膚產品呢, 係咪hk$250蚊左右. 有幾多ml.

我諗隻潤燥精華應該而家都用得,我見我D皮膚唔乾所以留返冬天先用
潤膚產品係咪都講緊雪花秀呀?我買左佢支BALANCING EMULSION,好似USD39(唔知有冇記錯)125ML
佢D洗面好抵呀USD20...我後悔冇買多幾支
潤燥精華就USD52
以上D價未計5% OFF

子爵府

原帖由 Lai藍Ka睿mama 於 09-8-5 23:54 發表

係咪去laneige or innisfree 買滿30k won 就有得tax refund, 手續點做架.

係呀,,,其實差唔多我買隻隻SKINCARE都有TAX REFUND,係SKINFOOD冇囉
你買夠3萬WON俾錢果陣同佢講要TAX REFUND佢就會俾張FORM你寫返D INFO,記得去買野拎埋PASSPORT去喎,因為有D都要SHOW PASSPORT,如去樂天DUTY FREE佢仲會問埋你搭邊班機走TIM GA
拎左D FORM,你走果時去機場CHECK IN果時同佢講埋邊D野係要TAX REFUND,因為要分開寄艙,所以最好分開PACK果D野,之後佢會再話你知去返邊個COUNTER度拎果D TAX REFUND 0既單去吸印,之後就俾埋D野佢寄艙就OK,入左閘之後,你再拎埋頭先果D單去返佢俾你果個GATE NO度,佢就會退返錢俾你喇,你可以揀WON OR USD,其實到時你買完野做TAX REFUND果陣佢會俾個信封你,果度都有教你點做GA喇

首頁

尾頁

跳至