跳至

首頁

尾頁

大宅

畀面勳章

原帖由 Elefant老婆 於 09-11-5 23:37 發表
Semall,你做facial間shop係咪新開?等我下次去gurney時留意下先。我其實想轉地方但想响屋企用返呢個產品。正如你所講佢地咩都唔包,我唔信其他地方差得過佢地好多,只係佢啲product啱我用。我由阿仔六個月大就join到依家,佢 ...

間野係新開架.. 開左大約半年.. 係KIM GARY對面.. 叫HERBALINE... 得閒可以入去問清楚先CONFIRM要唔要做.. 上星期五我同佢地傾左成個鐘.. 之後問完就走.. 佢地亦都無HARDSELL.. 所以你都可以試下.. 如果真係覺得唔啱..都係RM28o者..

大宅

畀面勳章

我返黎喇... 去左genting 2晚.. 住first world deluxe room.. 不過就好一般.. 因為唔係我訂房.. 如果係我book.. 我一定會book好d.. 一去到.. 等check in 都要2粒鐘 好彩等o既時間係我個女o既afternoon nap time.... 我就陪住個女.. 其他人就去

deluxe room 係無熱水壺o既.. 要係出面攞熱水.. 最麻煩就係個花灑係唔可以拎落黎.. 沖涼就比較麻煩.. 一定要同個女一齊沖.... 仲要係我抱住佢.. 快快搞掂佢..就抱佢出去.. 我老公接力幫佢著衫... 好彩我個女訓酒店都ok..不過就半夜有喊.. 可能日頭玩得顛.. 夜晚發惡夢

至於玩方面.. 因為我個女仲係好細.. outdoor有好多野都未啱佢玩.. 再加上玩玩下落雨.. 所以玩左2個game就入番去indoor.

indoor就比較適合佢玩多d.. 都係個d.. 火車呀.. 坐船呀.. 小型摩天輪.. 旋轉木馬都玩左n次.. 因為我地買all park o既1day pass.. 所以outdoor 同indoor都可以玩哂..

之後我地又去左類似冒險樂園o既地方..
都幾多地方比小朋友玩

大宅

畀面勳章

係呀.. 住FIRST WORLD係最方便.. INDOOR就係FIRST WORLD個到.. 我地到個日係星期日.. 差不多五點幾.. 等到差不多七點幾先有房....

你比左張CONFIRMATION EMAIL佢.. 佢會比個NO. 之後就等佢叫NO..

如果要熱水.. 可以出房攞.. 都唔係大問題

大宅

畀面勳章

我玩o個個就係cable car 站個邊.. 如果你坐cable car 上去雲頂.. 由cable car 站行去hotel就一定會經過.. outdoor個邊應該都有類似o既地方玩.. 不過我無去過..

都話明係冒險樂園.. 要玩o既先要比錢.. 齋睇人玩就唔駛錢

佢地好advance o架.. 佢地唔係用token o架.. 佢地係要reload張卡.. 要玩就係部機scan 一下就ok 啦....

大宅

畀面勳章

好彩我個女唔入錢都好enjoy咁玩..反而一入錢.. 部機一郁就即走

原帖由 KimB 於 09-11-11 13:59 發表
睇怕今次我都要大出血啦, 我阿仔好鍾意坐呢d電動玩具車!

大宅

畀面勳章

原帖由 Elefant老婆 於 09-11-11 15:55 發表
Semall, 點解check in 要等咁耐,要我等兩個鐘我真係會發巔!你住嘅係Deluxe 唔係 deluxe view?(deluxe view 話有kettle喎)不過你都係住兩日,唔方便都唔係好大問題,出面有熱水攞都好過無。俾我book唔到deluxe view我會帶埋個 ...

因為唔係我book房.. 所以我都係入到房先知無熱水壺.. 好彩熱水機就係我間房隔離.. 所以都ok囉..

最cheap個種房係stardard.. 百無o既.. 再高一級就係我個種deluxe.. 跟住之後就係deluxe view

要等2個鐘係normal o架.. 我之前上agoda .. d 人都comment 真係要等2個鐘先可以拎key.. 真係人都顛.. 好彩個女訓左.. 無人搞住哂

大宅

畀面勳章

Hi Enfant老婆,

1) 係呀..Birkenstock 係新開o架.. 開左幾個月咋... 不過我懷疑檳城人知唔知呢個牌子??

2) 間野叫herbaline 呀.. 唔係herbalife..
haha... 我見greenlane都有間.. 係SMK學校對面.. 個招牌超大個

3) Manila Place 呢間野. 講真.. 我真係一次都無食過.. 睇佢入面黑掹掹.... 我估都唔係好啱帶埋我個女去.. 費時有人發神經啦..
聽完你咁講.. 更加唔駛去喇.... 反而我幾鐘意去winter warmer. chilli / dome 都有去過.. dome o既酥皮湯好好飲.. chilli d portion 好大.. 食完之後超飽.. 有排都唔想再去..

大宅

畀面勳章

原帖由 Elefant老婆 於 09-11-13 11:24 發表
1)如果鍾意shopping應該會識囉我諗,佢晌香港同新加坡咁流行,呢邊天氣又咁熱。
2)係呀,一時打錯咗。Astxx Spxxxx都有一間超大响果頭,不過我無轉去果度做,反而覺得响Mall入面方便好多,因AS佢地有兩間舖頭打對面,我通常去HSBC斜對 ...

我以為你會去KFC隔離個間添.. 之前我都諗.. 呢間野都唔平. 但係又開咁多間.. 真係咁好生意..

其實檳城有好多OL都好有消費力O架.. 我老公間office.. 已經有幾個女仔拎LV袋.. 我仲以為呢到D人唔鐘意洗錢

至於食方面.. 我同我老公都成日食黎食去都係一樣O既野.. 遠O既地方又唔係好想去.. 除非一大班朋友一齊就例外..

如果講食點心(飲茶).. 我試過幾間.. 都係ONE STOP o既 中華小廚最好食..

另外one stop 入面有間midland court (美蘭閣).. 佢地o既魚火鍋都好食.. 同埋starview o既魚火鍋都好出名 (starviewo既我就未食過)

仲有tanjung tokong 有間炫升.. 係打邊爐o既.. 佢地有粥底火鍋.. 都好好食o架..

大宅

畀面勳章

係咩.. 原來"中華小廚"係你介紹比我o架.. 我真係唔記得喎.. hehe.. 我又介紹番比你喇..

點心.. 我食過island plaza 間福臨門.. 同bali hai.. 不過2間都無中華咁好食.. bali hai 仲要無冷氣.. 熱到我個女d頭髮濕哂.. 食完好似沖完涼一樣

嘩.. 去到機場個邊食.. 好遠呀.. 所以我地無去過.. 不過tanjung tokong個邊有間"pang seafood"都ok.. 又唔係好貴.. 可以一試.

"炫升"係gurney plaza 有一間.. 不過係食小炒o既. Tanjung tokong 個間係專食火鍋o既...

大宅

畀面勳章

原帖由 Elefant老婆 於 09-11-13 22:02 發表
bali hai我去過一次係夜晚,唔覺得佢有咩咁好食 (但係勁多人,唔知係咪遊客區)早市飲茶我無試過因為我飲茶要歎冷氣,所以响檳城無冷氣飲茶嘅地方,人地帶我去過嘅,我試一次就唔會再去啦,因為學你話齋,茶熱嘅點心要襯 ...

BALI HAI 係每一晚都勁多人... 真係因為遊客區... 我食過一次.. 唔知點解總係覺得海鮮都係香港好食.. 可能煮o既方法唔同.. 佢地煮得無咁有鮮味

如果QB mall 有好食o既煮炒..真係要去試下先.. 因為我一星期起碼2次係QB mall.. 我同我老公都係個邊番工.. 所以放工去食晚飯就啱啱好.

jusco 有sales.. 去買鞋...去買鞋...去買鞋.....
唔知點解去jusco 買鞋.. 睇中左個款永遠無哂size..
去十次.. 十次都係咁.. 激c

之前聽你講要搬屋.. 宜家你住係邊樹??

大宅

畀面勳章

上黎報下料先..

啱啱同C6去左做MASSAGE... 係THE HERITAGE CLUB入面..叫DE VILLA 試左AROMA THERAPY MASSAGE 2粒鐘.. 我覺得C服過我係香港o既PHYSICAL 做

首先入去前比幾種油你聞(好似有7-8種).. 揀好左就跟按摩師入去.. 男同女係分開o既..

跟住就要除衫.. 淨係帶shower cap同埋著紙底底.... 一個鐘做下半身.. 一個鐘做上半身.. 仲有head massage

以前係physical做.. 做完出黎好似打完交咁.. 唔知係力度唔啱定d 穴位唔啱.. 成日都要同佢鬥力咁..

呢度我覺得佢地禁d位好準.. 2粒鐘一d都唔覺得辛苦..

按摩帥我估係印尼人.. 我比左佢COMMENT 係EXCELLENT
價錢係RM60/1HR , RM90/2HR

比錢O既時候亦都無人HARDSELL你JOIN PACKAGE.. 當然佢地都有PACKAGE OFFER.. 比單次做平D

唔錯..唔錯.. 下次應該會再去

大宅

畀面勳章

呢排香港凍左好多.. 有d學校都未宣佈轉季就已經10幾度.... 不過宜家打邊爐就最正

大宅

畀面勳章

不過成日都要執衣櫃.. 我就怕怕..

大宅

畀面勳章

咦.. 你仔仔就黎3歲喎.. 要唔要比佢讀kindergarten?

我62講話如果太早比小朋友讀kindergarten.. 好多野佢地已經識左.. 讀standard 1 就會覺得悶..

大宅

畀面勳章

Learning School 我都想去睇下.. 不過又好似離我屋企遠左d 上次同daisy一齊去左prima tanjung 有間叫music garden 試左堂.. 主要係比小朋友同父母一齊唱下歌跳下舞. 玩半個鐘.... 唔算好貴.. RM260/15 lesson... 1個lesson半個鐘

如果你去完learning school.. 上黎報下料

係呀.. 呢邊係比香港遲一年先讀小學.. 仲要係一月開學.. 我個女12月出世.. 都唔知比佢做大仔定細仔好

大宅

畀面勳章

原帖由 Elefant老婆 於 09-11-18 11:34 發表
prima tanjung果度都有間tumbletots喎,你有無留意到?你個女12月出世唔洗講一月就可以開學啦。反而我個
仔二月就真係做大仔。

tumbletots 梗係知喇.. daisy 同佢仔仔報左名喇.. 佢講佢地係set 好多一組組o既gym.. 比小朋友爬上爬落既..

吓.. 你個仔係2月出世.. 咁會唔會同我個女同一年讀小學呢?? 呢邊一月開學.. 我真係唔識計

大宅

畀面勳章

原帖由 Elefant老婆 於 09-11-18 13:50 發表
應該唔會喇,你個女唔係得歲幾?

因為我個女十二月出世.. 啱啱趕得切一月開學.. 下個月就2歲喇..
你仔仔就二月.. 要再等一年... 所以我先諗佢地會唔會同一年讀standard one ..

大宅

畀面勳章

即是話如果我個女做"大仔" 就同你仔仔同一年讀standard one.. 如果做"細仔".. 就同daisy仔仔同一年..

即是我個女做大仔抑或細仔.. 都有靚仔陪佢..

大宅

畀面勳章

尋日去完herbaline.. 原來greenlane 個間同gurney plaza 係唔同老細o既.. 如果係gurney plaza 試左trial facial .. 係greenlane 亦都可以用rm28 再試一次.. 呢個trial facial 至到年尾咋..

大宅

畀面勳章

原帖由 Elefant老婆 於 09-11-20 14:44 發表
我比較少去gurney果邊,同埋去親都係有目的地匆匆忙忙(加上同老公一齊唔想佢等)上次都係攞個電話去switch整。其實我見依家度度都有聖誕氣氛,直係好想洗錢買嘢,最近又見到有床單promotion。

咁你係咪兩間Herbaline都有去過 ...

你用緊IPHONE ?? 好唔好用呀??
唔知點解.. 我都係見到D床單特價就好想買....

我只係去過GURNEY 個間.. GREENLANE個間就未去過... 同我做FACIAL 個女仔就叫我去試下

首頁

尾頁

跳至