懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

原帖由 lamsl 於 09-2-16 14:11 發表
要訓練架,bb愈大愈痴身,我大女痴我地痴到細佬出世成5
歲.陪佢訓都陪到4歲呀.
記得佢3歲時訓練佢自己一間房,佢夜晚喊4個鐘都唔訓(真係不停咁喊,不停咁叫媽咪,我要媽咪,好慘架!).佢又乖唔走出房,只係在佢自己房喊.如是 ...

你囡囡好叻,可以自己瞓,我囡囡宜家半夜都會走o黎我間房,佢又唔會叫醒我,有時企係度or坐係度唔出聲,如果我唔理佢,佢會係度哭,哭到我o地醒,唉........整到我o地兩公婆都唔可以一教瞓到天光,反而小b又唔嘈。所以我62 宜家夜晚幫我睇住兩個大既,等我o地可以一教瞓天光。
10w4d      3.99cm
12w6d      7.57cm
14w3d 約10.00cm

大宅

原帖由 lamsl 於 09-2-16 23:10 發表
我呢幾日都有開暖氣,聽日4-7度.
無里頭下先~~~
我好想快d回暖呀!上海起碼4月先有香港依家咁暖.
但7-8月又會熱過香港好多.四季超分明.

你平時有冇出去行o下街街,如果成日係屋企會好悶好悶。

大宅

原帖由 acpeanuts 於 09-2-16 16:15 發表
我呢幾日都有開冷氣呀, 日頭開廳, 夜晚開房, 而家至2月, 唔知開到幾時呢....

冇法la,開o左冷氣真係舒服好多,bb又瞓得好d。不過見到張電費單就............................haha

大宅

原帖由 bubupepe 於 09-2-17 10:34 發表
呢個week Be be 又失控, 夜晚食完奶訓左放低佢, 半個至一個鐘就會尖叫地喊, 喊到好慘咁!!

琴晚仲怪, 食完奶訓左放低佢3mins就合埋眼突然尖叫地喊.........成15 mins ......然後又突然無事同平日一樣望住你笑同撩我 ...

你bb係唔係剛剛打完針呀。

大宅

原帖由 bubupepe 於 09-2-18 13:33 發表

無呀~~不過昨晚就真係打左6合1, 夜晚依然同前几晚一樣......地突然尖叫.......囉

我小b第一次打完針返到屋企瞓瞓o下突然會狂哭,好似嚇親咁,後來其他mami話記住打針前叫醒bb,等佢醒住先打針。

大宅

原帖由 Jasminetau 於 09-2-18 11:42 發表
When do yr babies start to eat 米糊??

健康院姑娘叫我6個月比佢食。

大宅

如果我都可以join到既話就好la,同你o地傾o左成年都未見過添,等你o地定o左邊日先。

大宅

原帖由 p_c1103 於 09-2-20 06:44 發表

係啦! 我都想知點解......

我又係咁問健康院d 姑娘,佢話兩樣都比佢試o下la,我諗返係喎,我兩個大b,一個唔肯食糊仔,衹係食粥水,另一個食糊仔食到"答答"聲。

大宅

原帖由 Rain~* 於 09-2-20 09:29 發表
LOVEBB88
姑娘有答我wor,佢話因為開頭食,bb都係試2啖,即係你攪一大輪bb只會食你2啖,如果你開糊仔,咁就會方便d lor~我大仔開始食糊仔果時喊到好似我地比毒藥佢食咁ga..但係識吞之後就瓜瓜嘈要食多d喇...食粥佢就mamat ...

我大仔飲奶粉都飲到成6歲,我二女到宜家5歲幾都仲飲緊(佢又話飲到6歲唔飲),其實奶粉係有營養,佢朝早起身同臨瞓前都飲,我本身覺得冇咩所謂,佢想飲都比佢飲,佢冇超磅就得。

如果你真係唔想開奶粉比佢,你初初轉用杯開奶粉,then佢o地習慣o左用杯,再轉比鮮奶佢飲。我大仔都係咁,到6歲後,我就比豆漿or鮮奶佢飲,到宜家佢兩樣夜晚都唔飲lu。

大宅

原帖由 Rain~* 於 09-2-20 11:31 發表
LOVEBB88
唉..之前帶大仔返健康院,姑娘話要同佢介奶樽,唔比用ar...但係佢又唔肯,飲奶奶一定要奶樽..所以我先頭痛之嘛...
我大仔係奶精黎ga...依家1支奶飲250ml都唔嫌唔夠o既..但係用杯開就唔肯飲....
...

rain
比我我會由得佢用奶樽飲奶,不過飲其他o野就要用杯,其實介奶樽係要佢識用杯飲o野,如果佢都識,我就覺得用奶樽飲奶冇咩問題。

大宅

原帖由 ootolai 於 09-2-21 09:42 發表
bubupepe

你有無比糊仔BB食? 佢食唔食到? 其實, 我個仔就係咁(瘦), 所以醫生先話若果佢真係唔夠飽, 就可以比佢食囉! so far, 依家一日食一次, 都有大半碗了, 每天好似知道1800就係開餐時間咁, 好得意啊!

你好犀利, ...

我想問點解要比bb食保嬰丹,因為我3個b都未食過,係有咩益處?

大宅

原帖由 bubupepe 於 09-2-23 14:48 發表

我Mama 輩話BB食左保嬰丹會無禁忟, 訓好D, 但我Bebe食左無乜明顯反應, 我當保健食品俾佢食囉, 2 星期一次或有少少痰(人地話猴棗好D添), 訓唔好等就俾下佢食囉~ ...

猴棗散我都買過比大仔食,不過一定要買余仁生,好似係600元5支,定係500元6支(好貴買過一次冇買),其他牌子係溝埋其他中藥,平好多,但係聽人講冇咁有效。

大宅

原帖由 bubupepe 於 09-2-23 15:38 發表

我在公司要用手寫板(Can't type Chinese in office)寫左一篇回應.......upload唔到....無晒.............

現只有力答.....食左糊仔, 發狂地食~

我都試過,所以如果我寫好長既回應,寫完時我會copy 先upload,費時冇o左。

大宅

原帖由 ootolai 於 09-2-22 13:53 發表
係呀, 其實醫生都話bb最吸收的都係奶, 所以若果食奶量不多(不足1000ml)就唔建議食糊仔, 因為怕佢地食少左奶, 唔夠營養啊!

我小b宜家5餐total都食唔到1000ml

大宅

原帖由 lamsl 於 09-2-24 10:46 發表
5餐時間點分配呀?係咪食日本奶粉?我阿仔係S26.

8am 150ml
12pm 150ml
3pm 150ml
7pm 120ml
10pm前 180ml

你見我d時間唔太平均,因為8-12佢一路訓.3係想佢食完訓我去接女放學,7就冇所謂,頂多 ...

同我小b既時間差唔多

8am 200ml 人奶
12:30pm 200ml 人奶
3:30pm 200ml奶粉
7:30pm 埋身餵
10:30pm 200ml奶粉
以上各餐食得哂已經好好,奶粉有時剩返20-50ml

有時佢掛住瞓,一日衹係食4餐

大宅

原帖由 Rain~* 於 09-2-24 12:22 發表
LOVEBB88
我大仔都有食ar~我都係買余仁生..
有2隻ga,有1隻叫"猴早散",1隻叫"猴早末",
猴早末好似係勁d ga~
好似要$1xx/1支ga..
不過食完真係幾好ga..
d痰會痾返出黎...
拍痰都易d拍出黎~
不過好似話要大d先可以食..
...

原來d痰會痾返出o黎,我都唔知添。好似係有5支一pack定係6支一pack買,抵d。

首頁

尾頁

跳至