婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆 2# jaycee_mami 的文章

Dear Jaycee_mami,

我2006年開始有甲亢,睇私家醫生,食完第一個療程後唔駛一 個月就翻發(食綠色丸),後來轉介到政府跟進,開始食第二個療程(而家度數正常),但醫生多次同我講以我個case應該食藥是不能醫好,只是控制keep 住正常度數(我一隻眼有少許突),他們建議我飲碘水,但如果要避免影響眼發炎,先要食幾個月類固醇,而最嚴重的會影響眼球不能轉動。而做手術又會有風險及條頸會有疤痕等....

其實我唔到最後都唔想做以上兩治療,醫生又話如長期食藥,副作用會血管發炎,我而家都唔知點好,我知道你飲了2次碘水,情序是否如以上醫生所說一樣? 因我好怕食完類固醇會影響身體,又驚隻眼會有事。

請 jaycee_mami或曾有經驗的姊姊們可否給我一些意見,Thanks !

大宅

回覆 15# jaycee_mami 的文章

謝謝你的回覆,其實我食甲亢藥都差不多四年了,見到你們飲了碘水後隨了眼睛比較乾外,身體和情緒方面都能夠改善,真的比長期食藥以致令身體機能減低好。

我除左有少少眼突外,條頸重有腫大,排左政府11月照超聲波,如果冇其他問題的話,我希望自己盡快調節好心態去接受這治根性的治療。

我估醫生說飲碘水前有些人要食類固醇以防止對眼睛最壞的後遺症是眼球不能轉動而不是眼乾,應該不是每個人都需要服食的。

有了甲亢後,除了脫髮外,又怕熱、情緒起伏不定、吾知係吾係食藥後,個人變得愈來愈膨脹,真係有苦自己知,喺呢度可以大家交流一吓,互相鼓勵。

大宅

回覆 38# Supermammy 的文章

我想請問下你在政府或是私家做手術?可否pm私家醫生的資料給我? 手術費用貴嗎?另外手術前是否需要先做一些檢查才做呢? Sorry 這麼多問題,因我想了解多些才決定飲碘水或是做手術,我真想快快同這個病說Bye-Bye. Thanks!

大宅

回覆 35# cclaw21 的文章

我想知飲碘水是否在覆診時跟醫生說後,大約要等多久才可以飲(聽聞是在瑪麗醫院飲的)? 事前是否要做什麼檢查呢? 可否大約說說整個過程呢? 謝謝!

大宅

回覆 43# Supermammy 的文章

謝謝你的回覆,我都只是甲高,不過政府排左期11月照超聲波,如果冇其他問題的話,我會決定接受治根性的治療。

大宅

原帖由 lilyysm 於 10-7-15 14:03 發表
偶然睇到呢個post,見大家都俾甲亢攪到好煩.我20年前已經有甲亢,個時睇政府醫生,睇左3年,有日醫生話要我做手術,我係好怕痛同血嘅人,所以我就決定去睇中醫,食左2年中藥,好左好多,情緒亦比食西藥時好左,但見未好晒,就轉 ...

請問可否將你中醫的資料e-mail 給我? Thanks!

[email protected]

首頁

尾頁

跳至