懷孕前後

跳至

首頁
12345...6

尾頁

別墅

原文章由 Rain~* 於 08-8-7 17:57 發表
TY_1019
我上次問姑娘佢話around36weeks左右,
次次產檢都要帶排版同埋見醫生lor~
生緊仔o既時候千祈唔好嗌呀!
一來會比姑娘鬧,
二來留返d力黎生仔好過....
我生大b時真係1粒聲都唔敢嗌,
驚冇力push佢出黎...
唔好自 ...

但我最緊張係阿B個頭仔出黎時, 下面會陰地方會唔會好痛, 生完下面係唔係一路都好有裂左損左嘅痛楚, 我聽人話痛到要不停食止痛藥~ 同埋生完去尿尿係咪会好「嗱」, 而去便便……就係咪更加痛, 係咪唔去一次便便醫生唔俾出院架? 但我又有聽有些mami生完几個鈡後可以落床周圍走………

究竟係会點嘅呢? 好緊張呀~

又好怕我生嗰日会禁啱好多生, 我老公唔可以陪產呀~ 我一定控制唔到自己情緒不停喊………又怕肚痛到不停休克又醒番, 休克又醒番~~

其實我都同有些mami一樣,近排情緒問題嚴重左, 唔知係咪懷孕後期, 荷爾蒙急速变化, 影響腦內血清素,令人情緒变得情緒突然好低落, 我晚晚過左11點開始情緒同心情就開始变得好怪, 不知所措, 忟忟掙掙, d手腳同個身可能因夜左所以腫到唔係好郁得, 坐喺床上面坐直個肚又頂住個大脾, 捱低d又突然開始透唔到氣, 打側訓又係, 一想郁過另一個姿勢都要用九牛二虎之力, 要靠對手用盡力支撐下半身同個肚先轉到姿勢, 搞到個人更忟.............我都驚自己有產前抑鬱症,加上我本身是個情緒病患者, 所以更加留意同緊張自己情緒上嘅变化!

仲有8個星期咋, 要不停叫自己頂住呀 ! 希望阿Be可以早d 出世, 38 週最好~ 因我頂唔順個肚已42寸, 體重超難Keep 住一週1磅呀!!

我好多野想食呢.............

別墅

原文章由 Rain~* 於 08-8-8 17:31 發表
bubupepe
其實到你開到十度生得..
比姑娘剪果一下真係冇feel架...
唔好咁擔心la~
生左阿b出黎之後姑娘會聯針,
聯之前提會打止痛針先..
唔洗咁驚wor~
順產生完阿b頭12hrs唔可以落床ga~
不過就要12hrs之內去到一次vv,
...

chowhui97 & Rain~*:

謝謝你們的鼓勵呀~ 我又真係過份擔心嘅!我好想知道晒到時由入院到出院當中嘅流程同会發生嘅嘢, 等我可以安心D, 唔会傻更更乜都唔知, 不過我知其實間間醫院都唔同, 唔同時期又唔同, 因始終都要睇医院當時情況, 又個個姑娘做法又唔一样呢!

我緊張除了我是新手媽媽外, 我仲未試過在医院過夜架, 只試過兩次入瑪麗做手術脫智慧牙, 當時我堅持晚上要走, 唔敢自己一個在医院過夜, 不過, 今次我應該可以OK嘅, 有BB陪我嘛~~

我會努力的~

別墅

原文章由 chowhui97 於 08-8-11 22:41 發表

幾貴啦... 不過快樂就係用$買!! 每次去照b都好開心, 我又整咗本嘢貼晒bb啲u/s同4D相入去, 第時佢睇返我諗都會幾得意!

我個醫生收$420一次, so far 其實一個月一次, 最早期大約五六星期一次, 其實加埋都 ...

你的u/s及4D是相還是熱感紙呀, 因為一般診所都会俾番熱感紙, 而熱感紙放得耐会退色㗎!

所以我將所有scan 唒入电腦以防萬一~

別墅

原文章由 LamLam08 於 08-8-12 11:11 發表
昨日睇o左C+, BB 31W4D, 度到係大碼 B, 2.145kg, 頭仔係 33W4D size, 醫生話咁樣的勢, bb一定過 8lb, 要我考慮下開刀.... 真係煩 ...

我次次照都有兩個 version 的 printout, 一份 相一份 A4 color lase ...

我上次去C+都係話阿B個頭仔偏大, 依佢既重量都会過8 磅, 但上星期六又係31w4d去再睇c+, 医生話今次好d, 度到都係32w几, 幾正常, 但佢見我個肚較巨大, 都係一樣叫我懸崖勒馬, 唔好食太多嘢, 唔係到時好麻煩, 自己又辛苦~

你都試下keep下阿B嘅size, 應該仲可以令佢唔好太大碼卦,因為我好希望我阿B可以唔好再禁餵食, 食晒我食嗰D嘢~ 我好努力試下Keep番細阿B~ 我要喺政府順產呀~

別墅

原文章由 ak1020 於 08-8-12 12:55 發表
但最弊既係, 政府唔係話開刀就比你開刀, 佢一定比你試生左先, 唔得先開刀, 咁到時咪雙重痛苦~~ 諗起都好驚呀, bb你唔好食咁多野啦, 唔好太重呀

...

我同c+医生都係擔心我呢樣野而叫我懸崖勒馬唔好再食囉~

加上我覺得阿b出世係唔需要太重的6磅几7磅几就可以了, 出來食几餐奶就好快又肥又白架啦! 太大隻阿b喺裡面其實会媽辛苦架~

我點都唔要俾人介開個肚架, 無啦啦開刀真係双重元氣大傷呢! 我見阿嫂上次開完刀生bb, 面青口唇白, 郁下都好痛苦.....

別墅

原文章由 ak1020 於 08-8-12 12:55 發表
但最弊既係, 政府唔係話開刀就比你開刀, 佢一定比你試生左先, 唔得先開刀, 咁到時咪雙重痛苦~~ 諗起都好驚呀, bb你唔好食咁多野啦, 唔好太重呀

...

我同c+医生都係擔心我呢樣野而叫我懸崖勒馬唔好再食囉~

加上我覺得阿b出世係唔需要太重的6磅几7磅几就可以了, 出來食几餐奶就好快又肥又白架啦! 太大隻阿b喺裡面其實会媽辛苦架~

我點都唔要俾人介開個肚架, 無啦啦開刀真係双重元氣大傷呢! 我見阿嫂上次開完刀生bb, 面青口唇白, 郁下都好痛苦.....

別墅

原文章由 Rain~* 於 08-8-12 13:25 發表
TY_1019
唔洗咁擔心住...
依家襯未生行多d樓梯la~
我以前教書ga..
日日行好多樓梯,
生大b時都ok呀..唔係太辛苦...
我大b出世7.5磅..

你大b 出世時7.5 磅真係又健康又標準又易生~

我都想預產期前三星期開始行多d樓梯, 但其實宜家由MTR行上地面都腳都軟晒了~

医生叫我行多D, 等阿B快D跌低D, 可以跑個短跑快D出黎, 咁我同阿B都可以舒服D喎!

係咪真架~ 行下行下阿B就会落得快D?

別墅

原文章由 LamLam08 於 08-8-12 13:31 發表
我都係啊... 點都唔想開刀, 我仲想好快追多個, 快 d 收工

你係點樣 Keep o架? 我已經唔係食得咁多啦... 真苦惱.. 唔通要再食少 d ..?

其實我都唔知點keep, hee....hee.....

但我宜家好吸收, 重得好快, 一食多少少, 就即上1磅, 所以要日日keep住個食量, keep住1 week只重1磅!

我儘量每餐抑壓住自己唔好再食嘞, 一路食一路同自己講住:「食少D, 食少D, 好嘞好停嘞! 」晚晚自己煮, 再帶番公司做lunch, 唔出街食野, 又停食芝士, 好多生果, 豆漿, 奶之類, 最多一日一杯豆漿, 一個生果, 因早前又食芝士, 食好多生果, 豆漿, 奶之類, 驚住阿B唔夠營養~ 但其實本身自己已日日食惠氏的媽媽丸, 阿B同我應有足夠營養同釫, 自己都係之前食太多營養食物了!

食少D, 少食多餐, 唔出街食嘢, 唔食高脂food 應該可以keep 住卦~ 大家一齐努力吧~~ 咩方法都試下~ 宜家阿B都係4磅几, 仲有5個week 37 週就可以出世, 應該可以keep的~

加油呀~ 努力啊~

別墅

原文章由 Rain~* 於 08-8-12 16:32 發表
TY_1019
我有個朋友..
生大仔時早產,都有7磅3...
到生細女...佢細女有10磅1...
佢係順產ga...佢超勁....

真係好勁呀~ 好叻好偉大呀~

別墅

原文章由 acpeanuts 於 08-8-15 23:05 發表
我都係上樓梯好快氣喘, 平時行路都成日無氣, 就算坐喺度有時都好似唔夠氣咁, 好辛苦吓!

近呢星期個肚越耒越重同大,成43寸嘞~
成日手軟腳軟, 做乜都無氣無力, 全身筋骨都好酸軟,
一做D拉筋同伸展動作就覺得好爽, 連D手指關節一屈都覺酸痛 ~

阿B宜家應該會開始住下跌, 呼吸應該会暢順番, 但反而近排一日有4-5次坐坐下突然好似有對手壓住我氣門, 呼吸变得難, 心跳就開始加速, 塊面開始熱同"興", 根住額頭就標汗........一至兩mins後才回復正常! 近呢星期仲成日突然行行下覺得暈暈地, 唔知係咪天氣太熱同焗呢.............仲之就係越耒越周身唔舒服啦!

唔知其他Mami有冇好似我咁呢?

原耒做孕婦係禁辛苦架~
mouth:

別墅

我上星期五突然全日都好頭痛,食止痛藥都唔得,到左晚上六點仲衰,成晚一陣陣頭暈,暈到超想嘔,我死頂住!後來食了止暈嘔藥訓醒先無事,都唔知仲乜無啦啦會不停頭暈暈,一陣一陣,辛苦C我了~

然後,琴日開始下半身開始發晒軟,好似人一口氣行上十五層樓梯後,對腳無晒力,在家行幾步都好似腳帶千斤重,唔知係咪好似我老細話,後期阿B逐漸跌落盤骨就會覺得好墜.........唉! 除了腳軟軟,要拖住對腳行外......條腰、膝蓋、腳踝開始坐低起身有酸又痛,仲有個膀胱唔知係咪阿B墜低左壓住佢,阿B有時可能輕輕郁下,我就覺得個膀胱突然一陣痛

好似以前坐低飲野飲了好多好多又卦住同朋友傾計唔去廁所,點知到急到好爆一起身想行去廁所時,個膀胱就會墜住壓住痛,仲唔行得急,一大步D個膀胱就扯住痛........(唔知你地明唔明呢同知唔知咩感覺呢) mouth:

仲有呀~ 唔知點解阿B每日都最少有1-3次打"思憶",
即好似你們之前話阿B一下一下在裡面好似脈搏彈下彈下,
攪到我好擔心呢~ 好想快D去睇私家問下醫生! 所以我提早一個星期的booking!

明天就34 weeks了,真係一週比一週難過,點解勞工法例唔俾我地八個月就開始放假呢,即前八後六. ......呵呵~~ 後期真係番工又辛苦又危險又做唔到野囉!!!!!

別墅

原文章由 LOVEBB88 於 08-8-26 16:56 發表

你哩胎係唔係第二胎呀,帶環唔係要check 住有冇走位,我覺得好煩,我同事都有帶,佢話初初係有小小唔舒服。

我就諗住打番避孕針, 因以前都打開, OK架, 無食藥禁大壓力, 又可使period時間定D , 我唔敢帶環....好似怪怪的感覺, 放D野入去.....有D驚囉! 遲D再睇下掂先算啦~

別墅

原文章由 ak1020 於 08-8-26 17:29 發表
我阿媽一開始已經叮囑我千祈唔好食香蕉, 唔記得話係會對bb皮膚唔好定係話會滑胎.....但我記得, 我個friend曾經因m痛去睇西醫, 個西醫都叫佢唔好食香蕉同木瓜, 因為呢兩樣食物含有一D物質, 會令到子宮收縮, 而令m痛 ...

我mami話香蕉同西瓜一定唔好食, 太寒削, 對身體唔好, 尤其西瓜對BB唔好, 出來肚風会多, 成日嘔奶喎~

別墅

原文章由 Rain~* 於 08-8-26 18:58 發表
bubupepe
打針同食藥其實係咪效果差唔多?
我未有大b時我有食藥ga...
但係因為身體差睇中醫調理身體時,
醫師同我講如果我仲想生bb就唔好再食藥..
咁我先冇食ja...
點知冇食冇耐就有左大b la...
...

效果係一样架! 避孕率有99點几%, 最方便係唔使日日食藥, 只要由period開始那日起計第7-10日去打支針就得, 價錢由90-120蚊約, 間間診所收費唔同, 但可以揀屋企或公司附近的診所, 最重要係無乜人睇医生的診所, 因入去2 -3 mins就出耒, 如果要在外等成30-45 mins 咪好唔抵............

以前我問過医生停止打針或食藥後, 其實最好大半年後才懷孕,
個胎有問題嘅机会会少D喎(因藥力未全散!) 但你冇食冇耐就有左大b就唔使驚, 因大b宜家健康活潑嘛~ 医生話唔排除会有風險啫!

別墅

原文章由 Andox 於 08-8-28 11:52 發表

謝謝! 即是我們個BB可以直接study K1....我們可以到09年9月那次先報名K1?

唔係2010年9月先報?
阿B 2011 年10 月才3歲 ~~

唔好禁緊張啦, BB都未出世就諗定報幼稚園, 好似太早了~

10 月出世BB 係好啱時間入學㗎~ 唔会太早又唔太遲, 剛剛 2 歲 11 個月 入學合晒年齡過下獨立生活!!

我侄女3月頭出世, 宜家有2歲5個月, 但都要等下年9月才能入學, 那時佢成3 歲半了, 加上宜家佢根本有3-4歲的能力, 什麼都識講, 什麼都識聽, 連筷子都識用, 又識A-Z, 仲成日睇無線劇睇到眼濕濕同喊.......激死~~ 2歲5個月人仔都竟然禁知人地做乜, 又識邊個阿卡....荷媽.........女仔真係學乜都快D, 佢11 個月時已經識叫阿嫲,

我都想個仔第日早D識講嘢, 唔好等我估估下佢想點, 話晒識表達易湊好多!!

但宜家最重要都係要順順利利, 阿B 出世後要乖乖唔好成日喊~~

別墅

原文章由 小山竹 於 08-8-28 08:57 發表
時間真係過得好快...突然間...我地呢到的媽媽仲有個多月就生得...如果開刀 or bb早少少出世就唔夠一個月

近日已無心工作...成日心不在"弦"...日日玩倒數...你地有無咁的情況

我玩在 32w ... 重左 21 lbs ... bb 3 ...

我都苦惱緊, 打得多又唔好, 人地話阿B 会蠢D, 唔打又唔安心~

別墅

原文章由 fishballbaby 於 08-9-4 10:32 發表
我已經用一個旅行袋執了一大袋,但係發現仲有d嘢未執呀! 所以要用多一個旅行袋。其實,係唔係執落去一個手拉喼會好d呢?

我都覺好似拉個喼可能好點,但會唔會俾人笑架~ 我唔敢,怕嚇親人~
我就用左兩個幾大的環保購物袋裝,另外一個大紙袋,裡面裝兩包孕婦M巾,大半包NB尿片,一盒盒裝紙巾,4條網褲,一堆乳墊...我將某D野分開袋入紙袋,紙袋就等生完第二日老公先再攞去醫院,因為我怕我要入院時老公番緊工,佢會在公司直接去醫院,而我就由奶奶陪我去,我怕自己同奶奶攞唔到禁多野,所以就將佢地分開攞去醫院,橫掂又唔係一日內用禁大量~

其實,我想問問曾經在政府生BB的媽咪-

BB用品方面,要唔要帶:-

消毒藥水(洗臍帶)、
棉花棒(洗臍帶)、
抹面棉花、
盒仔(幫bb洗面時用)、
凡士林x 2(楂Pat Pat 及 面仔),

醫院姑娘係咪會日日幫BB沖一次涼?

仲有, 我問過4年前在廣華生過BB的媽咪朋友,
佢話子宮由1度開到3度係最難,那時會安排在待產房(可以週圍走動,有助子宮快開同胎位正d),
到4度時就會安排你連住D儀器,Keep 住 check 子宮收縮程度及開到幾大,同BB的心跳,
佢話4度後就會開得好快,所以醫院會幫你連住d儀器,
隨時Check住情況,安排個產房俾你生~~

真係好想知到時個流程係點,老公唔知幾時可以陪在身邊呢,因為一路陣痛時都好需要佢支持住我架! 如果佢可以在我身邊,佢又唔會禁擔心,因為如果要佢在房外等,佢一定擔心c,唔知我會唔會痛得滯咬人架嘛!!!

有經驗既媽咪,同我地呢d新手媽咪分享下到時會點啦~
乜都估估下,真係好無安全感架~ 好緊張嘛!!

[ 本文章最後由 bubupepe 於 08-9-5 00:49 編輯 ]

別墅

我有時諗諗下覺得好神奇,我地好似入CAMP,
因為入院又唔係有病,係好開心地執定「行李」,

一個人入Camp,但兩個人番屋企!

自此生活就會唔同晒~

別墅

原文章由 gracelam 於 08-9-4 14:54 發表

4年前我向廣華生時係咁既, 開o左1-3度時都係住普通病房, 4度之後轉去待產房, o個度有機器check住bb心跳同有得聞氣減痛楚, 除o左探病時間老公係唔可以陪住, 直到開到6~7度就可以入產房stand by, 到時姑娘會call你老 ...

gracelam,

謝謝你詳盡的分享啊~

原來如此,咁老公真係好可憐呢,自己一個在外面呆等,你知啦~ 由入院即開了1-2度直到9-10度係幾耐架啦,如果我係佢我真係唔知可以做乜,番屋企又唔係,坐係個冷冰冰的Lift Lobby等又唔係,其實真係無聊到C呢~ 最慘係............臨尾阿B都就出到黎先叫佢入去陪產.........真係可能好似你咁,三下用力阿B就出來,老公可能會即刻覺得,啊~ 就係咁嘞! 咁就生左嘞! 佢地以為......好簡單......完全感受唔到我地在之前等個子宮一度度咁開,一下下既超級陣痛係有幾痛............苦.............唉! 原來生得老公先可以入得黎,當然係好過無..........但其實一路陣痛既時候都好需要佢既支持架.........
無左佢我怕自己會情緒極之失控呀~

然後.................聽到其他人.........不停細聲呻吟(因要留氣,所以唔可以大聲)...........(我朋友話都幾恐怖...)......
唔通姑娘怕嚇親D老公,所以唔俾佢地入去陪住D媽咪,但咁樣獨自承受真係好孤單的啊~

別墅

原文章由 chowhui97 於 08-9-5 09:23 發表

呢個係我其中一個去私家生的原因... 好想老公全程陪住我生! 有個人係度support住, 點都好過自己係度嗌....

另外就係探病時間, QE得二個鐘咋, 但係私家係全日, 一方面同老公可以一齊share下產後喜悅, ...

~唉~ 我都好想老公全程陪住我生~
但我一諗起 可能 $500 (政府) 同 $50000 (私家) 嘅分別後, 就覺得生個仔, 住2-3日唔值俾几萬蚊啊, 俾几萬蚊真係肉都痛啊~ (雖然是老公錢_) 而且又係周圍都大陸人.......... 唉~ 無辦法啦~ 唯有頂硬上....

對於探病時間, 我反而都喜歡政府得5-8点的探病時間, 因為唔使由朝到晚有探訪嘅人出出入入, 細菌少d, 又可以靜d慢慢同阿b玩

真係無十全十美呢!!

首頁
12345...6

尾頁

跳至