親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

而家hong Kong s.a.r. 護照係可以做e-visa, 同其他 例如 澳洲加拿大一樣咁做, 非常簡單又平好多 .print e visa出嚟之後, 直接去過關 冇問題.

e-visa website 係有得睇邊啲國家係可以用呢個服務.如果佢list咗嘅, 就冇問題, 通常三四日就可以approve, send埋email畀你指定嘅電郵地址.

我之前用其他國家護照都係咁做.

侯爵府

畀面勳章

monchai 發表於 19-3-9 09:45
(emoji)因為我唔知e visa係咪都要在當地另一個counter再做手續所以怕影響全團人,打去旅行社問,佢話e vis ...

hksar passport 申請visa嗰個 website,同我舊年 申請其他passport網上一樣. 都係就咁出一個email有咗e visa, 然之後直接攞去過關完全唔需要再落地簽證. 嗰啲旅行社 絕大部分 嘅客人 都要做落地簽證或造傳統簽證, 所以佢哋唔會有經驗唔知都唔奇,.

跟方旅行社,佢地要十拿九穩,費事你有咩事過唔到關,累成團。 但我舊年參加團,我都係自己做e visa, 完全冇問題.

你想穩陣 , website 嗰度有個email, 你可以send去問下關於 h.k.s.a.r passport. 我舊年都問佢哋嘢佢哋都覆得好快.

wcpcelia    發表於 19-3-12 09:44

侯爵府

畀面勳章

monchai 發表於 19-3-11 17:09
請問係邊個website?永安係都話evisa排另一條隊,團友一group咁過関,咁唔通全團無人evisa?
...

做落地簽證當然要排一條隊去做 .

but e visa係已經批核咗, 根本就唔需要排指定隊 . 所以好似其他國家, 例如入澳洲境咁,有個visa 已經做咗,所以 好似一般入境咁 揸住個passport去排 外國人 入境的櫃檯就得。

我上次跟kuoni

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

e-visa 係好方便, 因為入境前已經知道佢會批核你.

https://evisa.xuatnhapcanh.gov.vn/trang-chu-ttdt

成功佢會send email畀你 , click 入去就可以download E VISA

website上面你可以 找到 適用嘅國家, 還有你可以用email 同佢哋聯絡, confirm一下睇下你會安心啲.

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

e-visa.

Onlybb    發表於 19-4-9 10:23

侯爵府

畀面勳章

elaine2014 發表於 19-3-13 14:09
想問, 我四中去芽莊, 是否現在已可網上申請e-visa?

yes. look up their website

侯爵府

畀面勳章

cwl004 發表於 19-3-13 22:00
e visa 要幾錢?

usd25, check the website

侯爵府

畀面勳章

PCCW2319 發表於 19-3-14 08:42
謝謝報料

我之前都有考慮去越南。 但又唔想花時去領事館搞簽證及簽證費唔平(當時聽聞 ...

係呀e visa又唔貴 , 又快知道 批核結果, 所以舊年我都去咗三次

侯爵府

畀面勳章

PCCW2319 發表於 19-3-14 10:59
個e visa有效期幾耐?

會唔會好似加拿大咁, 有效期5年或passport有效期內?

冇咁長㗎 ,我每一次去都係每一次 攞e Visa. 我唔係太記得, 不過好似最短一個月,有啲可以攞到三個月 ,視乎你去嘅目的。 如果旅遊嘅visa好似都係統一一個月。

侯爵府

畀面勳章

iamlazy 發表於 19-3-14 21:32
25us, 去到唔洗比錢?因為其他網比6us, 去到越南再比25us

個D叫落地簽證。

侯爵府

畀面勳章

jaimechu 發表於 19-3-16 20:33
大約幾日有結果?網上寫3個工作天。我今日申請,下星期六就出發,唔知趕唔趕得切。?
...

試過兩個工作天就批核,亦都試過最長四個工作天。

侯爵府

畀面勳章

回覆 PCCW2319 的帖子

呢幾日我得閒啲, 可以 有啲心機寫多少少畀大家。

首先大家要了解 越南的歷史. 南北越戰爭大家一定聽過, 但大家知唔知道 係點樣分 ? 其實簡單啲講 , 就係北面係 『共』d, 南面 就係 西方實力, 即主要係美國。 所以直至到今時今日 主要城市 胡志明市比較西化的, 因早開發的緣故。 他的物價都較貴, 主要嘅戰爭戰場亦都是在 胡志明市附近。

北面 主要城市就是河內。 暫時物價 相對泰國 平 , 近幾年亦都有唔少外企之和西人 進駐和旅遊 。另外如果大家想 多啲景點應該去 參考 聯合國世界文化遺址 嗰個list, 在越南本土有不少地方也有歷史遺址值得大家參觀 , 例如 中部有順化, 蜆港附近有會安古城, 都是很值得大家去的。

順化較少人去, 但 很多西人去 ,他也很有歷史, 有一個皇宮有近代越南 最後一個王國的一些照片資料 十分 珍貴和有趣, 所以我自己特別鍾意。

記住會安古城 是 世界文化遺產, 要入場費。 呢度有jm話如果要畀錢 入, 就寧願唔去。 這樣我就建議大家索性唔好去 , 會安古城就正正是最有歷史和情調的地方。

侯爵府

畀面勳章

PCCW2319 發表於 19-3-21 00:20
我想問, 其實越南治安好嗎?

我去過幾次 , 都冇見過有人明目張膽喺街度搶嘢. 我都聽過有人話被搶銀包 咁呢啲係歐洲意大利法國都有啦 .

啲人話 胡志明市係最雜, 亦都正常因為嗰度啲人比較有錢, 相對窮人可能都幾多。反而去越南其他省,其實好樸素 , 民風簡單,對遊客 亦有善, 可能接待遊客嘅 soft skills未有泰國咁成熟 。比起大陸 十幾年前還要乾淨。佢哋唔會用 踎厠 。我同個其他老人家和朋友去過,佢哋都話 比想像中乾淨。

我覺得你去越南都係同佢其他地方一樣, 夜晚黑 唔好咁夜返 ,小心手袋都係嗰啲一般 rules.

侯爵府

畀面勳章

mandy2704 發表於 19-4-1 16:12
回覆 monchai 的帖子

我一大一小會申請e-visa

all individually needs to apply separately, incl children. do not click that box for 14 years old under.

侯爵府

畀面勳章

mandy2704 發表於 19-4-3 16:37
回覆 daisy17772 的帖子

我呢兩日都申請唔到,一去到step2就唔轉畫面,即按完Review,load完之後冇轉畫面 ...

have you uploaded a photo?

侯爵府

畀面勳章

happykk 發表於 19-4-3 17:02
資料好詳細,thx
想去蜆港同會安古城係咪飛河內機場?
你去咗幾次有冇坐過越南航空?

you can take direct flight to da nang. hoi an ancient city is only 45 mins drive from da nang.

yes Vietnam air is good. but no direct flight to danang, only Hanoi, ho chi Minh.

侯爵府

畀面勳章

mandy2704 發表於 19-4-4 09:44
回覆 daisy17772 的帖子

有呀~50kb以下

咁你即係應該未去到 用信用卡畀錢 . 如果咁你就 再試下跟足佢版面個解釋, 填齊啲資料囉。

侯爵府

畀面勳章

朱古力靚媽 發表於 19-4-8 23:20
請問e-visa有效期幾耐, 是否已批出日期計起?

one month.

侯爵府

畀面勳章

朱古力靚媽 發表於 19-4-8 23:20
請問e-visa有效期幾耐, 是否已批出日期計起?

one month

侯爵府

畀面勳章

Onlybb 發表於 19-4-9 10:34
想問下相片有無特別的要求? 定一般證件相都可以?

look up the official website of e visa, it states the requirements there. no cap etc.

首頁

尾頁

跳至